Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδήλωση για την επέτειο της ηρωϊκής μάχης του Τάσιουλουκ

Εκδήλωση τιμής για όσους αγωνίστηκαν για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά, αλλά και για την 80η επέτειο της σκληρής μάχης των ανταρτών του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών στη θέση Τάσιουλουκ της Νιγρίτας, θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 με πρωτοβουλία  της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σερρών, στο χώρο του μνημείου που έχει στηθεί στο 20ο χιλιόμετρο του δρόμου Νιγρίτας-Σοχού. 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 1944, μια μηχανοκίνητη φάλαγγα Γερμανών για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους, επέδραμαν στα χωριά της Νιγρίτας. Οι κατακτητές, ανατίναξαν τη γέφυρα του Στρυμόνα, έκαψαν την ηλεκτρικό σταθμό της Νιγρίτας και πολλά σπίτια στη γύρω περιοχή και στην πόλη σκορπώντας το θάνατο και τον τρόμο στους άμαχους.

Κάποια στιγμή, ομάδα του Εφεδρικού ΕΛΑΣ Νιγρίτας συνέλαβε αιχμαλώτους δύο Γερμανούς στρατιώτες. Τότε οι κατακτητές με αφορμή αυτό το γεγονός συγκέντρωσαν τους άντρες και τις γυναίκες, αρχικά στην πλατεία της Νιγρίτας και στη συνέχεια τους μετέφεραν έξω από τη Νιγρίτα, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του Άγιου Νικήτα με σκοπό να τους εκτελέσουν. Μετά όμως από διαπραγματεύσεις αποφεύχθηκε η εκτέλεση των κατοίκων της Νιγρίτας, με την υπόσχεση ν’ αφεθούν ελεύθεροι οι αιχμάλωτοι.

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή οι Γερμανοί με τη μηχανοκίνητη φάλαγγα που είχαν μεταβεί στη Νιγρίτα, επέστρεφαν το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στη βάση τους που ήταν στη Θεσσαλονίκη. Όμως στη δασώδη περιοχή του Τάσιουλουκ, στο 20ο χιλιόμετρο του δρόμου Νιγριτας-Σοχού, τους είχε στήσει μια καλά μελετημένη ενέδρα τμήμα του 19ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Οι ηρωϊκοί αντάρτες επιτέθηκαν κατά των μονάδων των Γερμανών και στην πολύωρη μάχη που επακολούθησε, κυριολεκτικά τους διέλυσαν και τους εξόντωσαν, καταφέρνοντάς τους συντριπτικό πλήγμα και παίρνοντας εκδίκηση για τις καταστροφές και τα εγκλήματα των ναζί στη χώρα μας.

Στον τόπο της μάχης οι Γερμανοί, εκτός από τους νεκρούς και τους πολλούς αιχμαλώτους, άφησαν άφθονο σύγχρονο πολεμικό υλικό, με το οποίο εφοδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Στη μάχη αυτή έπεσαν και μαχητές του ΕΛΑΣ, τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα τόσο στην πλάκα του μνημείου όσο και στη μνήμη των ανθρώπων. Το  Μάρτιο του 2016 φασιστοειδή βανδάλισαν το μνημείο του Τάσιουλουκ, που το αποκατέστησε όμως σύντομα και πάλι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σερρών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η άγνωστη στο πολύ κοινό μάχη του Τάσιουλουκ, έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, την ίδια μέρα που άλλα τμήματα του ΕΛΑΣ απελευθέρωναν την πόλη και τον υπόλοιπο νομό Σερρών από τους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές, υψώνοντας παντού την ελληνική σημαία.

Πληροφορίες για την εκδήλωση στο Τάσιουλουκ και το πως μπορεί να φτάσει κανείς εκεί, δίδονται στο παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σερρών και στα τηλέφωνα 6948053038-Σαραντιδου Φιλιώ και στο 6947029751-Ποιμενίδης Γιώργος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.