Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μοναδικά ντοκουμέντα για τα γεγονότα του Μάη 1936


Μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα για τα συγκλονιστικά, αιματηρά γεγονότα του «Μάη του '36» στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει σήμερα Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, από τον 102fm και τον 9.58  του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος.

Ανασύροντας από το αρχείο του μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις που είχαν ηχογραφηθεί πριν 30 και 40 χρόνια, ο Σπύρος Κουζινόπουλος στην ωριαία ραδιοφωνική εκπομπή μεταδίδει αποσπάσματα από μία συνέντευξη του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου για το πώς εμπνεύστηκε να γράψει τον «Επιτάφιο», βλέποντας μία φωτογραφία με τον πρώτο νεκρό των γεγονότων, τον αυτοκινητιστή Τάσο Τούση.
Επίσης η αδελφή του Τούση, Μαρίκα Μπόχαλη-Τούση περιγράφει τη συγκλονιστική σκηνή όταν η μάνα του παλληκαριού είδε το γιό της νεκρό πάνω σε μία πόρτα. Ενώ ο άλλοτε Γραμματέας των Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κωστίκας Παπαβασιλείου αφηγείται το πώς ξήλωσε την πόρτα από μία νεοαναγειρόμενη οικοδομή για να ξαπλώσει πάνω το νεκρό.
Ένας άλλος από τους πρωταγωνιστές εκείνων των αιματηρών γεγονότων, ο τότε πρόεδρος του Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χριστόδουλος Μαυροβίτη, εξιστορεί το πώς οργανώθηκε η μεγάλη απεργία και πως έγινε η ενοποίηση των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων που υπήρχαν τότε στη Θεσσαλονίκη. Και ο άλλοτε πρόεδρος του Παγκαπνεργατικού Σωματείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ζάρας, περιγράφει τη σκηνή όταν έπεσε δίπλα του νεκρή από τις σφαίρες χωροφυλάκων η καπνεργάτρια Αναστασία Παπανικόλα.
Συγκλονιστική είναι επίσης η περιγραφή των γεγονότων από τον τότε στρατιώτη Κλήμη Χαραλαμπίδη, ο οποίος ήταν οδηγός του τανκς το οποίο διατάχθηκε να ρίξει κατά των απεργών κι αυτός αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή. Ενώ ο τότε αρτεργάτης και αργότερα δήμαρχος Συκεών Παναγιώτης Αφαλής, μιλάει για τον ταγματάρχη Μαρινάκη που συμπορεύθηκε με τους απεργούς κατά την κηδεία των θυμάτων εκείνης της ιστορικής απεργίας.
Ακούγονται επίσης στην εκπομπή οι φωνές κάποιων ακόμη από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης απεργίας της 9ης Μαϊου 1936, όπως, του Θεμιστοκλή Πανόπουλου που ήταν ο αδελφός του δεύτερου νεκρού των γεγονότων, του Δημήτρη Σαββόπουλου, του Θανάση Μπακούλη, του Γιάννη Ταμτάκου, του Κώστα Μακρή, του Στράτου Παπαπανταζή κ.α.
    

1 σχόλιο:

  1. Θεσσαλονίκη, Μάης 1936: Η ζωή και ο θάνατος του Τάσου Τούση, του ανθρώπου που έγινε σύμβολο
    - της Ρούλας Γκόλιου
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/04/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.