Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

«Verba volant, scripta manent»

Στην ορκομωσία, όλοι ήταν πανευτυχείς. Μετά άρχισαν να φαίνονται οι τρικλοποδιές

«Verba volant, scripta manent», λέει η γνωστή λατινική παροιμία. Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν. Και επειδή ακριβώς τα γραπτά μένουν, ανατρέξαμε στο αρχείο μας και ανασύραμε από εκεί κάποια άρθρα τα οποία αρχίσαμε να γράφουμε από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε η παρούσα διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Επισημαίνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις, προειδοποιώντας για τα αποτελέσματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσάρεστες συνέπειες.
Δυστυχώς τότε, κάποιοι από τη διοίκηση και κάποιοι άλλοι που εκείνη την περίοδο παρίσταναν τους... "Ηρακλείς της διοίκησης" και σήμερα μεταβλήθηκαν σε... αντιεξουσιαστές και "επαναστάτες χωρίς αιτία", μας αποκαλούσαν "βιαστικούς" και "ανυπόμονους" και μας καλούσαν να περιμένουμε και να αντιληφθούμε τις δυσκολίες που υπήρχαν. Κι ενώ όλες οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο παρείχαν πίστωση χρόνου στη διοίκηση του δήμου, αντιλαμβανόμενες τις δυσκολίες που υπήρχαν και την κρισιμότητα των στιγμών, κάποιοι σκέφθηκαν ότι μπορούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την εκμετάλλευση των δυσκολιών αυτών. Κι έτσι ύψωσαν το λάβαρο της επανάστασης.
Ακόμη από το πρώτο τρίμηνο που ανέλαβε τα ηνία του δήμου Θερμαϊκού η σημερινή διοίκηση, αντιληφθήκαμε ότι τα πράματα δεν πάνε καλά, ότι ο βηματισμός της δεν ήταν σωστός. Κι αυτό γιατί; Διότι αυτή η διοίκηση δεν ήταν ενιαία, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν συμπαγής, καθώς φαινόταν ότι υπήρχαν ομαδοποιήσεις και "κλίκες" μέσα στην παράταξη "Θερμαϊκός για όλους". Που λειτουργούσαν οι ομάδες αυτές όχι πάντα με γνώμονα το καλό συμφέρον και την υπερνίκηση των τεράστιων οικονομικών και άλλων προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση. Αλλά με βάση μικροπαραταξιακά και κάποιες φορές, ρουσφετολογικά κριτήρια. Θα έρθει η ώρα που θα μιλήσουμε αναλυτικά για όλα αυτά.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, πριν από ενάμιση χρόνο, σε δύο άρθρα μας την 1η Απριλίου και στις 18 Απριλίου του 2011, όταν δηλαδή είχε περάσει μόλις ένα τρίμηνο αφότου είχε αναλάβει η διοίκηση Αλεξανδρή τα ηνία του δήμου, είχαμε επισημάνει ότι «ο βηματισμός της διοίκησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Καθώς θεωρούμε ότι διακρίνεται από ατολμία και αναποφασιστικότητα». Δυστυχώς η επισήμανσή μας εκείνη παραμένει. Καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση, αλλά σε ορισμένους τομείς παρατηρείται επιδείνωση.
Τι λέγαμε σε εκείνα τα άρθρα μας; Σημειώναμε μεταξύ των άλλων:
«Δεν είμαστε από τους ανυπόμονους και τους βιαστικούς. Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα όπως επίσης συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Εξάλλου οι εποχές όπου οι πολιτικοί μας, στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην αυτοδιοίκηση, υπόσχονταν «μαγικά ραβδάκια» και «συνταγές λύσεων», έχουν παρέλθει πλέον ανεπιστρεπτί…. Θα ήμασταν μηδενιστές εάν δεν αναγνωρίζαμε ότι έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Ότι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι, παρά τις αντιξοότητες, εργάζονται νυχθημερόν».
Επισημαίναμε όμως και κάποια πράγματα για τη λειτουργία της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, που ίσως τότε, πριν 18 μήνες να φαίνονταν υπερβολικά, αν δει όμως κανείς τα όσα διαδραματίσθηκαν αυτό το διάστημα, θα αντιληφθεί το πόσο δίκαιο είχαμε τότε. Καθώς τα ίδια πράγματα ισχύουν και σήμερα στο ακέραιο. Γράφαμε συγκεκριμένα την Τρίτη 5 Ιουλίου 2011:
 "Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές τον αγώνα αυτό τα μέλη της διοίκησης, τον δίνουν μόνοι και αβοήθητοι, χωρίς μεγάλη συμπαράσταση ακόμη και από τη δημοτική τους ομάδα, από τους δικούς τους ανθρώπους.
Και μια και έγινε λόγος για τη δημοτική ομάδα: Οι ψηφοφόροι του δήμου Θερμαϊκού εξέλεξαν τους δημοτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τη διοίκηση στο έργο της και όχι για να ασκούν προσωπική μικροπολιτική στρατηγική ο καθένας για τον εαυτό του. Γιατί δυστυχώς, παρατηρούνται όπως μαθαίνουμε και τέτοια φαινόμενα από συμβούλους που πιέζοντας για την ανάληψη μιας θέσης, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη συνοχή της παράταξής τους. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων που φαίνεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους προβολή.
Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων να σηκώσουν τα μανίκια και να βοηθήσουν ουσιαστικά τη διοίκηση του δήμου να παράξει έργο. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που ελλείψει χρημάτων, απαιτείται συστράτευση και προσωπική βοήθεια από τους δημοτικούς συμβούλους για να πάει ο δήμος μπροστά."
 
Γιατί τώρα τα ξαναγράφουμε όλα αυτά; Όχι διότι φιλοδοξούμε να παραστήσουμε τους προφήτες και τους μάντεις, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι το χρονικό διάστημα που απομένει στον ενάμιση χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές, πρέπει όλοι να σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν για τη διάσωση του δήμου. 
Στο άρθρο μας εκείνο της 1η Απριλίου 2011, για το οποίο κάναμε λόγο νωρίτερα, υπό τον τίτλο «Διορθωτική πορεία στο καράβι», χτυπούσαμε το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται αλλαγή πλεύσης και μία διορθωτική πορεία». Κι΄ αυτό, όπως σημειώναμε πρέπει να γίνει «πριν το σκάφος αρχίσει να λοξοδρομεί και πριν αρχίσουν να επιχαίρουν εκείνοι που ήθελαν προεκλογικά να αναλάβουν το πηδάλιό του για να το ρίξουν στα βράχια».
Αν δεν βοηθήσουν όλοι το διάστημα αυτό, μέχρι την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, τότε πολύ φοβούμαστε ότι όχι απλώς θα έχει πέσει το καράβι στα βράχια, αλλά δεν θα υπάρχει καν "καράβι", καθώς θα έχει διαλυθεί "εις τα εξ ων συνετέθη".
Στην προεκλογική περίοδο, θα πουν όλοι τις απόψεις και τα προγράμματά τους, θα επιμερισθούν οι ευθύνες για τα λάθη, τις παραλείψεις και την κακοδιοίκηση και οι ψηφοφόροι θα αποδώσουν τότε "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι". Όμως μέχρι τότε, δεν είναι δυνατόν να βάλουμε το χέρι μας και να συμβάλουμε στην καταστροφή. Αυτό, δεν θα το επιτρέψουν οι πολίτες. Καθώς θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις συνέπειες, μέσα από εξοντωτικά δημοτικά τέλη και δυσβάστακτη φορολογία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.