Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

"Καψόνι" στην Ελλάδα για την δόση του Νοεμβρίου


«Καψόνι» από τους ευρωπαίους εταίρους μας: Ενώ η Βουλή ψήφισε τα επαχθή  μέτρα του «Μνημονίου 3», αυτοί βρίσκουν διάφορες προφάσεις, τραινάροντας την καταβολή του ποσού των 31,5 δις ευρώ. «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι» δηλώνει προκλητικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 Οι αντικρουόμενες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων και Βερολίνου, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα λήψης των αποφάσεων για την Ελλάδα, μετατρέπουν σε «θρίλερ» τη συνεδρίαση του Εurogroup, την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας, η κατάσταση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα παραμένει συγκεχυμένη και η μόνη που δεν ευθύνεται γι΄ αυτό είναι η χώρα μας, η οποία, ψηφίζοντας προχθές το «πακέτο» των διαρθρωτικών μέτρων και παίρνοντας ως δεδομένη και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή, θα έχει τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της.
Αλλωστε το είπε σαφέστατα προχθές και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει δύο πράγματα (τα προαναφερόμενα) και οι πιστωτές άλλα δύο, δηλαδή να βρουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς επίσης να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει να υπάρξει συμφωνία για την καταβολή της νέας δόσης προς την Ελλάδα πριν περάσουν εβδομάδες, παρά την ψήφιση από την Αθήνα του νέου σχεδίου μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, χαιρέτισε την έγκριση του νέου προγράμματος για εξοικονόμηση 18,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 από τους Ελληνες βουλευτές. «Στην Ελλάδα τίποτε δεν έχει χαθεί, όπως και τίποτε δεν έχει κερδηθεί, αλλά ο κυνισμός δεν μας οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη».
Πολιτικές αποφάσεις
Το βέβαιο είναι ότι έχει ληφθεί απόφαση στο πλέον υψηλό επίπεδο, αυτό των Ευρωπαίων ηγετών, για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς (υπερψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού). Από κει και πέρα, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των πιστωτών, οι οποίοι καλούνται να υλοποιήσουν τη δική τους πολιτική απόφαση για τη διάσωση της χώρας.
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, στις 31 Οκτωβρίου, ο κ. Σόιμπλε είχε προϊδεάσει τους ομολόγους του ότι θα πάρει χρόνο η επίλυση των ζητημάτων της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης της βιωσιμότητας του χρέους. Γι' αυτό τους είχε καλέσει να μη δημιουργήσουν κλίμα μεγάλων προσδοκιών εν όψει του Εurogroup της 12ης Νοεμβρίου.
Είναι προφανές ότι το Βερολίνο θέλει τη λύση με το μικρότερο οικονομικό κόστος για τη Γερμανία, η οποία λόγω μεγέθους θα επωμιστεί και το μεγαλύτερο βάρος.
Από την άλλη, η Κομισιόν, ο πρόεδρος του Εurogroup και οι περισσότεροι εταίροι θέλουν να κλείσει το συντομότερο το ελληνικό ζήτημα, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη την επόμενη δόση, αλλά και για να μη διαταραχθεί το γενικότερο κλίμα στις αγορές, οι οποίες, μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουν ομαλοποιηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
Συνολική λύση
Οπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, όλα τα ανοικτά θέματα που αφορούν στην Ελλάδα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, που σημαίνει ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ (που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη), εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας. Κι αυτό γιατί έχει μπει ως όρος από το ΔΝΤ το οποίο επικαλούμενο το καταστατικό του αρνείται να στηρίξει χώρες που το χρέος τους δεν είναι βιώσιμο. Χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν καλωσόρισε την υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι απομένει ακόμη μια σημαντική ψηφοφορία, αυτή της Κυριακής για τον προϋπολογισμό, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση, τη Δευτέρα, για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και τη βιωσιμότητα του χρέους. Το Εurogroup εργάζεται με παραγωγικό τρόπο στα συγκεκριμένα θέματα και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια τις επόμενες μέρες, κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Επενδύσεις
«Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζικές, καθοριστικές επενδύσεις για να βοηθήσουμε την Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, απαντώντας στην ερώτηση του ΑΜΠΕ «τι θα είχε να πει σε έναν Ελληνα, που κάνει θυσίες εδώ και πάνω από τρία χρόνια και ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών του».
«Διχογνωμία στους αριθμούς μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ
Οι διαβουλεύσεις των εταίρων μεταξύ τους, αλλά και με το ΔΝΤ, φαίνεται ότι συνεχίζονται εντατικά σε τεχνοκρατικό επίπεδο και αρχίζουν πλέον να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή οι πιθανές λύσεις, τόσο σε σχέση με την προέλευση των πηγών της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης όσο και σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε σχέση με τη διασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2015 και το 2016, δηλαδή τα δύο έτη της επιμήκυνσης, οι οποίες μπορεί να φτάσουν από 18 μέχρι και 30 δισ. ευρώ, οι επικρατέστερες επιλογές είναι τρεις: η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, η μείωση των επιτοκίων αυτών των δανείων τα οποία ανέρχονται στις 150 μονάδες βάσης επιπλέον του ισχύοντος διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού και η χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Ενα μέρος των αναγκών θα μπορούσε να καλυφθεί και με την έκδοση ομολόγων από ελληνικής πλευράς. Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ακόμη ότι οι εταίροι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να βάλει και αυτή πλάτη μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Τους ζητείται να αποποιηθούν των κερδών τους για τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν αγοράσει στη δευτερογενή αγορά περίπου στο 70% της αξίας τους.
Εκτιμάται ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ εμφανιζόταν μέχρι τώρα επιφυλακτική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί δεν θέλει να δημιουργηθεί προηγούμενο, αφού έχει στην κατοχή ομόλογα και άλλων χωρών πολύ μεγαλύτερης αξίας, κυρίως ιταλικά και ισπανικά. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω μέτρα δεν κρίνονται αρκετά για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, δηλαδή ότι θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, από το 180% του ΑΕΠ που είναι σήμερα. Μάλιστα, αυτός είναι και ο όρος που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια, όπως η μετάθεση του στόχου στο 2025, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ. «Υπάρχει διχογνωμία στους αριθμούς», ανέφερε πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις της τρόικας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Φωνές στήριξης
Αυξάνονται οι φωνές στους κόλπους της Ευρωβουλής για άμεση στήριξη της Ελλάδας. Χθες, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Χάνες Σβόμποντα, αναφερόμενος στην υπερψήφιση του πακέτου των μέτρων από τη Βουλή, αφού χαιρέτισε τη θετική αυτή εξέλιξη, όπως τη χαρακτήρισε, ζήτησε την άμεση στήριξη της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει επίσης να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό».
Μάλιστα, εξαπέλυσε μια πολύ σκληρή επίθεση στον Ολι Ρεν και την Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η πολιτική λιτότητας που προωθούν στην Ευρώπη διακατέχεται από μια νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, η οποία είναι χειρότερη και από εκείνη του ΔΝΤ στις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας του. Επίσης, ο ευρωβουλευτής και αρχηγός των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, όμως το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη προοπτικής.
Σε ερώτηση εάν ο ελληνικός λαός θα αντέξει τα νέα «βίαια μέτρα», ο κ. Κον Μπεντίτ απάντησε ότι «ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει αυτό το σχέδιο, όταν, επειδή δεν κατορθώνουν να πιάσουν τους φοροφυγάδες που βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, δέχονται το χτύπημα αυτοί που είναι στην Ελλάδα, δηλ. οι μισθωτοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι».
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.