Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Για τις προσπάθειες εθελοντικής δραστηριότητας


Διαβάζουμε σε απόσπασμα πρακτικού που μας έστειλε το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Νέας Μηχανιώνας ότι το συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση «…αποφάσισε την θεσμοθέτηση του εθελοντισμού στη Ν.Μηχανιώνα με τη συμμετοχή των δημοτών μας για παροχή υπηρεσιών στα κοινά προβλήματα, με κίνητρο το κοινωνικό όφελος». Καλή η πρωτοβουλία. Όμως ο εθελοντισμός, πουθενά στον κόσμο δεν καλλιεργείται με διοικητικές αποφάσεις.

Για να αποφασίσουν οι πολίτες να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε ένα σύλλογο, έναν δήμο, μία οργάνωση, απαιτείται να προηγηθεί μία προσπάθεια ευαισθητοποίησής τους, να γίνει ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό, να υπάρξει διέγερση των αντανακλαστικών των εθελοντών. Διαφορετικά, όσες αποφάσεις κι αν ληφθούν, όσες προσκλήσεις και αν διατυπωθούν, τότε αυτές θα πέσουν στο κενό.
Γιαυτό και πιστεύουμε ότι δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας και η πρόσκληση που απηύθυνε η αντιδημαρχία κοινωνικής προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού, καλώντας «όσους δημότες του Θερμαϊκού ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικά στην ανάδειξη και συντήρηση εκτάσεων πρασίνου όπως και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων ( πεζόδρομων, πλατειών κλπ), την φύλαξη σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και τη μέριμνα για την διατήρηση αυτών».
Τι πρέπει να γίνει; Υπάρχουν άνθρωποι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που στο παρελθόν ανέλαβαν, και με επιτυχία μάλιστα, πρωτοβουλίες εθελοντικής δράσης και συσπείρωσαν γύρω τους ομάδες εθελοντών. Αυτούς θα έπρεπε να είχε καλέσει πρώτα ο δήμος Θερμαϊκού πριν αποφασίσει την έκδοση ανακοινώσεων και προσκλήσεων.
Πριν δύο χρόνια, είχε ξεκινήσει μία τέτοια προσπάθεια στη Νέα Μηχανιώνα. Κάποιοι δημότες με πραγματική αγάπη για τα κοινά και διάθεση προσφοράς, πήραν τότε την πρωτοβουλία, έγιναν δύο-τρεις συγκεντρώσεις, η πρώτη στο «Καψαλάκειο», οι επόμενες στο ΚΑΠΗ, όπου και διατυπώθηκαν φιλόδοξες προτάσεις για την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στην περιοχή. Ενώ δύο εκστρατείες καθαρισμού της παραλίας της Νέας Μηχανιώνας, που είχαν οργανωθεί από τους εθελοντές, είχαν σημειώσει εξαιρετική επιτυχία. Μάλιστα στην πρώτη εκστρατεία, είχαν πάρει μέρος περισσότεροι από 40 εθελοντές, κάποιοι από τους οποίους είχαν έλθει από την Επανομή και τους Νέους Επιβάτες.
Τότε, όταν είδαν αυτή τη δραστηριότητα, κάποιοι, που υποτίθεται ότι ήταν από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν το υπέροχο κίνημα των εθελοντών που αναπτύσσονταν, άρχισαν να το υπονομεύουν, οδηγώντας το σιγά-σιγά στην απαξίωση.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;  Γιατί πρέπει να προσέξουν τόσο στο δήμο όσο και στη δημοτική κοινότητα τις κινήσεις τους σχετικά με τον εθελοντισμό. Διότι αν και τη φορά υπάρξει αποτυχία, τότε μοιραία θα αναπτυχθούν η απογοήτευση και η επανάπαυση, που είναι ότι χειρότερο για το κίνημα του αγνού, του αληθινού και όχι του φτιασιδωμένου εθελοντισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.