Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αντιδράσεις για τη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων Θερμαϊκού

Το αστυνομικό τμήμα Επανομής είναι ένα από αυτά που καταργούνται
εάν εφαρμοστεί το σχέδιο συγχώνευσης των Α.Τ. στο δήμο Θερμαϊκού
Έντονη ήταν η αντίδραση όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των τριών αστυνομικών τμημάτων που σήμερα υπάρχουν στην περιοχή σε ένα, γεγονός που όπως τονίστηκε θα πλήξει ιδιαίτερα την παρεχόμενη ασφάλεια και προστασία των πολιτών, χωρίς να αποφέρει σοβαρά οικονομικά οφέλη στο κράτος.

Στην αρχή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και προ ημερησίας διατάξεως, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης ενημέρωσε το σώμα για τη σύσκεψη στην οποία είχε κληθεί να συμμετάσχει λίγες ώρες νωρίτερα, στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και στην οποία ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης μαζί με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μωϋσίδη, παρουσίασαν το σχέδιο συγχώνευσης Αστυνομικών Τμημάτων από το οποίο προκύπτει ότι τα 32 σήμερα αστυνομικά τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης μειώνονται στα 17.
Η μείωση αυτή, όπως είπε ο δήμαρχος, πλήττει ιδιαίτερα το δήμο Θερμαϊκού, δεδομένου ότι μαζί με τους δήμους Δέλτα και Λαγκαδά, είναι οι μόνοι δήμοι όπου από τα τρία αστυνομικά τμήματα που σήμερα διαθέτουν, παραμένει το ένα. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, η πρόταση που ο ίδιος διατύπωσε, ήταν στη θέση των καταργούμενων αστυνομικών τμημάτων στο δήμο Θερμαϊκού, να δημιουργηθεί ένα Τμήμα Τάξης και ένα Τμήμα Ασφαλείας, πρόταση που όπως είπε την είδε θετικά ο Γενικός Γραμματέας, δεδομένου ότι αυτό το τμήμα ασφαλείας θα ελέγχει και τη Μίκρα.
Ειδικά για το δήμο Θερμαϊκού, το σχέδιο προβλέπει ότι τα τρία αστυνομικά τμήματα που σήμερα λειτουργούν σε Θερμαϊκό (με έδρα τους Νέους Επιβάτες), Επανομή και Μηχανιώνα, συγχωνεύονται σε ένα αστυνομικό τμήμα με έδρα τους Νέους Επιβάτες.

Η θέση της «Συμπολιτείας»
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, παρατήρησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή του Θερμαϊκού, η συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων είναι απαράδεκτη, δεδομένου ότι θα μειώσει και άλλο την υποβαθμισμένη ήδη παροχή ασφάλειας και προστασίας των πολιτών του δήμου Θερμαϊκού.
«Σε μία εποχή όπου υπάρχουν σχεδόν καθημερινά φαινόμενα κλοπών και διαρρήξεων, ακόμη και με εισβολές στα δημοτικά κτίρια και στα σχολικά συγκροτήματα, ενώ οι παραβατικές συμπεριφορές βρίσκονται σε όξυνση, είναι ανεπίτρεπτο να εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης αστυνομικών τμημάτων και άρα, μείωσης της παρεχόμενης προστασίας στους συνδημότες μας», τόνισε στην ομιλία του ο Σπύρος Κουζινόπουλος. Για να προσθέσει ότι ενδεχομένως, θα μπορούσε να συζητήσει κανείς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχαν περισσότεροι αστυνομικοί ώστε να καλύπτουν όλο το Δήμο αλλά κυρίως, θα χορηγούνταν η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, με περισσότερα περιπολικά, ασυρμάτους, συστήματα ελέγχου και προστασίας, συστήματα φυσικής ασφάλειας, εξοπλισμό τροχαίας, πληροφορικά συστήματα όπως το C4I που είναι σύγχρονο τεχνολογικό μέσο επικοινωνιών, πληροφορικής και φυσικής Ασφάλειας και το οποίο, με πλήρως εξασφαλισμένη διαλειτουργικότητα παρέχει πληροφόρηση (εικόνα, ήχο, δεδομένα) στους εξουσιοδοτημένους Διοικητές Ασφαλείας , κ.α.
Πάντως, όπως τονίσθηκε στη σύσκεψη στο αστυνομικό μέγαρο, το σχέδιο συγχωνεύσεων δεν αποτελεί τετελεσμένο γεγονός αλλά είναι προς διαβούλευση και ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, θα υπάρχει το τελικό σχέδιο, το οποίο θα περάσει από την έγκριση του Επιτελικού Σχεδιασμού και θα υλοποιηθεί μετά τον Μάρτιο του 2016.
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις, αυτές γίνονται προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος, δεδομένου ότι από την συγκεκριμένη πρόταση εξασφαλίζονται περίπου 290.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, ο ορθότερος καταμερισμός και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η μείωση της εγκληματικότητας όπως αυτή καταγράφεται από τα στατιστικά στοιχεία, η αμεσότητα υλοποίησης, η μείωση των λειτουργικών εξόδων, τα δημογραφικά δεδομένα καθώς επίσης και η διοικητική διαίρεση της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται όμως ότι το οικονομικό όφελος από τη συγχώνευση των τριών αστυνομικών τμημάτων του Θερμαϊκού θα είναι ελάχιστο, καθώς και τα τρία κτίρια, στα οποία στεγάζονται τα αστυνομικά τμήματα, ανήκουν στο Δήμο Θερμαϊκού οποίος δεν εισπράττει ενοίκια για τη χρήση τους.

Το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις
Το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των αστυνομικών τμημάτων, το οποίο παρουσιάστηκε στη σύσκεψη, έχει ως εξής:
1) A.T. Λευκού Πύργου: Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Λευκού Πύργου, A.T. Πλατείας Δημοκρατίας και Α.Τ. Άνω Πόλης με έδρα το Α.Τ. Λευκού Πύργου
2) Α.Τ. Τούμπας-Τριανδρίας: Παραμένει ως έχει
3) Α.Τ. Χαριλάου-Αναλήψεως: Συγχωνεύονται το Α.Τ. Χαριλάου και το Α.Τ. Αναλήψεως με έδρα το Α.Τ. Χαριλάου
4) Α.Τ. Ευόσμου-Κορδελιού: Παραμένει ως έχει
5) Α.Τ. Νεάπολης-Συκεών: Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Νεάπολης και Α.Τ. Συκεών με έδρα το Α.Τ.Συκεών
6) Α.Τ. Μενεμένης-Αμπελοκήπων: Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Αμπελοκήπων και Α.Τ. Μενεμένης με έδρα το Α.Τ. Μενεμένης.
7) Α.Τ.Καλαμαριάς: Παραμένει ως έχει
8) Α.Τ. Πυλαίας-Πανοράματος: Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Πυλαίας και Α.Τ. Πανοράματος με έδρα το Α.Τ. Πυλαίας.
9) Α.Τ. Κουφαλίων: Παραμένει ως έχει
10) Α.Τ. Δέλτα: Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Ιωνίας, Α.Τ. Χαλάστρας και Α.Τ. Εχεδώρου με έδρα το Α.Τ. Ιωνίας
11) Α.Τ. Θερμαϊκου: Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Θερμαϊκού, Α.Τ. Μηχανιώνας και  Α.Τ. Επανομής με έδρα το Α.Τ. Θερμαϊκού
12) Α.Τ. Λαγκαδά: Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Λαγκαδά, Α.Τ. Ασσήρου και Α.Τ. Σοχού με έδρα το Α.Τ. Λαγκαδά.
13) Α.Τ. Αγίου Γεωργίου: Παραμένει ως έχει
14) Α.Τ. Καλλινδοίων: Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Καλλινδοίων και Α.Τ. Απολλωνίας με έδρα το Α.Τ. Καλλινδοίων.
15) Α.Τ. Παύλου Μελά: Συγχωνεύονται τα Α.Τ. Πολίχνης και Α.Τ. Σταυρούπολης με έδρα το Α.Τ. Πολίχνης.
16) Α.Τ. Ωραιοκάστρου: Παραμένει ως έχει.

17) Α.Τ. Θέρμης: Συγχωνεύονται το Α.Τ. Θέρμης και το Α.Τ. Βασιλικών με έδρα το Α.Τ. Θέρμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.