Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Νέο χαράτσι 20% του ΟΑΣΘ από την Πρωτοχρονιά

Νέο χαράτσι, ετοιμάζονται να επιβάλλουν στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης οι μεγαλομέτοχοι του ΟΑΣΘ, αυξάνοντας από την Πρωτοχρονιά το βασικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης κατά 20%, εκτινάσσοντας το από 1,00 ευρώ που είναι σήμερα στο 1,20 ευρώ.

Γιαυτή τη νέα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αύξηση της τιμής των εισιτηρίων για τις μετακινήσεις με τα «σαράβαλα» τις περισσότερες φορές, παμπάλαια λεωφορεία του ΟΑΣΘ, η διοίκησή του επικαλείται τον προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2016. Με βάση αυτό τον προϋπολογισμό, το «προσήκον» εισιτήριο, καθορίζεται από τους μεγαλομετόχους στα 1,47 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ της τάξης του 23%.
Το «προσήκον» εισιτήριο υπολογίζεται με βάση τα προβλεπόμενα ετήσια έσοδα-έξοδα του οργανισμού και τον αριθμό επιβατών στη διάρκεια του έτους, αλλά και τα κέρδη των μετόχων. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να είναι μειωμένη η τιμή του εισιτηρίου, καταβάλλει τη διαφορά.
Με το γεγονός ότι ο αριθμός των επιβατών του ΟΑΣΘ αγγίζει τους 180.000.000 ετησίως, η επιδότηση από το υπουργείο πρέπει να κινείται μεταξύ 50 εκατ. και 70 εκατ. ευρώ αναλόγως της τελικής τιμής του εισιτηρίου. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης δηλώνει ότι «όσα υπουργεία ζητούν μειωμένα εισιτήρια καταβάλλουν τη διαφορά. Το υπουργείο Παιδείας ζητά μισό εισιτήριο για τους φοιτητές και τους μαθητές, το υπουργείο Εργασίας για τους άνω των 65 ετών, τους πολύτεκνους, τους έχοντες 67% αναπηρία κ.λπ. Έτσι καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά».
Οι προηγούμενες αυξήσεις
Η προηγούμενη αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ έγινε την 1η Οκτωβρίου 2014, όταν το απλό εισιτήριο πήγε από το 0,80 στο 1 ευρώ. Η χρονική διάρκεια αυτού του εισιτηρίου μάλιστα μειώθηκε από 90 σε 70 λεπτά της ώρας. Οι μηνιαίες κάρτες διατηρήθηκαν στα 30 ευρώ, οι τριμηνιαίες μειώθηκαν από 86 στα 84 ευρώ, θεσπίστηκαν πρώτη φορά εξαμηνιαίες κάρτες με κόμιστρο 150 ευρώ και η ετήσια κάρτα μειώθηκε από τα 320 στα 270 ευρώ. Επίσης τον Ιανουάριο του 2011 είχε γίνει αύξηση του εισιτηρίου, με το βασικό να διαμορφώνεται από τα 60 στα 80 λεπτά (33,33%), ενώ το Μάιο του 2010 αυξήθηκε από τα 50 στα 60 λεπτά.


Με στοιχεία από το ρεπορτάζ του Φώτη Κουτσαμπάρη στην «Θεσσαλονίκη» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.