Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Παραιτήσεις στο δήμο Καλαμαριάς για το σκάνδαλο με τα «κόλλυβα»

Εξελίξεις, υπήρξαν στο δήμο Καλαμαριάς για το πολυσυζητημένο σκάνδαλο με τα «κόλλυβα» στην πρώην  Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς: Δύο αντιδήμαρχοι, υπέβαλαν παραίτηση από τη δημοτική αρχή, για λόγους ευθιξίας, ενώ όπως έγινε γνωστό, παραιτήθηκε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς,  υπέβαλαν την παραίτησή τους από τη θέση των Αντιδημάρχων οι Κούλα Φοροπούλου Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής (και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου) και Χαρ. Ξανθόπουλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, βασικά επικαλούμενοι λόγους ευθιξίας υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για το σκάνδαλο  αυτό.
Τη θέση τους κατέλαβαν, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς,  αντίστοιχα οι Μαρία Παυλίδου-Βασιλειάδου και Κατερίνα Τσαπικίδου, προερχόμενη από τη Δεξιά.
Όπως σχολίαζαν στελέχη της αντιπολιτευόμενης «Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς», τώρα φαίνεται πιο καθαρά, το «γαμήλιο συμβόλαιο» που είχε γίνει μεταξύ τους (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) προεκλογικά, και το οποίο εμπεριείχε δεσμεύσεις. Δεν ήταν ένα απλό «σύμφωνο συμβίωσης», αλλά «οργανικής συμπόρευσης» μέχρι το τέλος της θητείας.
Στην ίδια συνεδρίαση, έγινε γνωστό ότι είχε παραιτηθεί από καιρό ο Γιάννης Αβραμίδης, άλλοτε Γενικός Γραμματέας του Δήμου και Πρόεδρος της αμαρτωλής ΔΕΤΠΑΚ.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατο  βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, παραπέμπονται σε δίκη εννέα άτομα για το σκάνδαλο με τα κόλλυβα στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς.
Ανάμεσα σε όσους παραπέμπονται σε δίκη είναι πρόεδροι και αντιπρόεδροι παλιότερων διοικήσεων της συγκεκριμένης Δημοτικής Επιχείρησης, ένας πρώην διευθυντής της, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης, ενώ απαλλάσσεται ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χρ. Οικονομίδης
Οι πράξεις που αντιμετωπίζουν, είναι απιστία, ηθική αυτουργία στην απιστία, υπεξαίρεση και άμεση συνέργεια στην προηγούμενη πράξη. Την παραπομπή τους σε δίκη είχε εισηγηθεί προς το Συμβούλιο και η εισαγγελέας.
Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, το έλλειμμα που προέκυψε στην Επιχείρηση, προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών που διενήργησαν διαχειριστικό έλεγχο για το διάστημα 2002-06 και διαπίστωσαν σωρεία φορολογικών παραβάσεων και οικονομικών ατασθαλιών.
Μεγάλο μέρος της υπόθεσης συνδέεται με συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά. Μάλιστα, το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας επέβαλε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους που ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2005, η Επιχείρηση ξόδεψε σχεδόν 370 χιλιάδες ευρώ για κόλλυβα, λουλούδια, φέρετρα, εκτυπώσεις αγγελτηρίων κηδειών-μνημόσυνων κ.ά., χωρίς να εκδοθούν τα προβλεπόμενα τιμολόγια πληρωμής.
Κατά την ίδια χρονιά, η Επιχείρηση εισέπραξε 120 χιλιάδες ευρώ από κηδείες, μνημόσυνα, λουλούδια, στεφάνια, κεριά κ.ά., για τα οποία όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Η ΡΕΚΚ δημόσια δήλωσε ότι θα ζητήσει επίσημη συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμαριάς κ.Μπακογλίδη για να λάβει περισσότερες πληροφορίες και να ζητήσει μεταξύ των άλλων την αποκατάσταση της υλικής και περιουσιακής βλάβης που έχουν προκαλέσει οι αληθινοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου στο Δήμο ή στο Νομικό Πρόσωπο της ΔΕΤΠΑΚ, που το διαδέχθηκε η σημερινή ΔΕΤΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.