Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ο αξιότιμος σύμβουλος κύριος Μουσσάς

Οι απίστευτες συνομιλίες που κατέγραψε ο «Κοριός» της ΕΛ.ΑΣ
Ακόμη και στον εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε απλώσει τα πλοκάμια του ο δημοσιογράφος Τάκης Μουσσάς, που κατηγορείται ως βασικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση εκβιασμών σε βάρος της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να αποσπά κρατικό χρήμα από τις διαφημίσεις.
Στοιχεία της δικογραφίας από την πολύκροτη υπόθεση -που είχε επίσης οδηγήσει στη σύλληψη του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Παναγιώτη Μαυρίκου και του δημοσιογράφου Χρήστου Φράγκου- αποκαλύπτουν ότι ο 50χρονος Τ. Μουσσάς διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Γιώργο Κουμουτσάκο.
Στις συχνότατες τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο ανδρών που έχουν καταγραφεί από τον κοριό της ΕΛ.ΑΣ. έως και δύο 24ωρα πριν από τις συλλήψεις των κατηγορουμένων για την υπόθεση, ο δημοσιογράφος πλέκει συνεχώς το εγκώμιο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ «για τις εύστοχες δηλώσεις του», το «πάρα πολύ ωραίο άρθρο του», αλλά και γιατί, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Τ. Μουσσάς, «είμαι φίλος σου... σ' αγαπάω γιατί είσαι σαν κι εμένα: αυτοδημιούργητος, μάγκας, ωραίος τύπος».
Στις συνομιλίες, ο Τ. Μουσσάς αποκαλεί τον βουλευτή της ΝΔ «Θεό», κι όταν ο Γ. Κουμουτσάκος δυσπιστεί, εκείνος τον βρίζει... παρεΐστικα και του λέει να τον εμπιστεύεται γιατί είναι φίλος του. «Δεν παίζεσαι, ρε μαλ... Εσύ, από την ώρα που πάτησες στα πόδια σου εκτινάσσεσαι... Προσπάθησαν να σε σταματήσουν. Δεν σταματιέται, αγόρι μου, ο πύραυλος. Ο πύραυλος Κουμουτσάκος-Κουμουτσάκος έχει εξαπολυθεί», είναι ένα σημείο από άλλο διάλογο που μαρτυρά τον ρόλο αυλικού που διεκδικούσε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής», Γ. Κουμουτσάκος και Τ. Μουσσάς μιλούν στο τηλέφωνο συχνά, μπορεί και 2 ή 3 φορές την ημέρα, πρωί, βράδυ, ακόμη και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Το κλίμα μεταξύ τους είναι φιλικό και οι συνομιλίες τους αφορούν σε ενημέρωση που του δίνει ο δημοσιογράφος κυρίως για δημοσιεύματα και την επικαιρότητα. Από τους διαλόγους προκύπτει ότι ο Μουσσάς διεκδικεί ρόλο επικοινωνιολόγου του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ, αφού συχνά του δίνει οδηγίες -κάποιες φορές μάλιστα επιτακτικά- τόσο για τις δηλώσεις που πρέπει να κάνει ο πολιτικός στον Τύπο, όσο και για τη διαχείριση των εσωκομματικών θεμάτων της ΝΔ. Η υπόθεση εκβιασμού αποκαλύφθηκε ύστερα από την καταγγελία της εκπροσώπου Τύπου της ΕΥΔΑΠ στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Ηταν 1η Φεβρουαρίου, όταν η Αμαλία Κάτζου «λύγισε» από το ασφυκτικό πρέσινγκ του Τάκη Μουσσά και αποφάσισε να ενημερώσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας για όσα συνέβαιναν.

Η προσέγγιση
Οπως κατέθεσε αργότερα και στους αξιωματικούς του Τμήματος Εκβιαστών, ο Τ. Μουσσάς την είχε προσεγγίσει πριν από καιρό και την πίεζε να κατευθύνει προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης τα κονδύλια επικοινωνίας της υπηρεσίας ύδρευσης. Από τη θητεία του στην ΕΥΔΑΠ, ο δημοσιογράφος γνώριζε πολύ καλά τους μηχανισμούς και την ανθρωπογεωγραφία της υπηρεσίας. «Πες του μαλ... να με δεχθεί, να κάνουμε ραντεβού», έλεγε ο Τ. Μουσσάς στην Α. Κάτζου, απαιτώντας να συναντηθεί με τον διευθύνοντα Γ. Μπενίση.
Οι προσπάθειες του δημοσιογράφου να αποκτήσει πρόσβαση στην υπηρεσία έπεσαν στο κενό. Οταν τα πράγματα σοβάρεψαν και ο Μουσσάς -σύμφωνα με την κατάθεση της Κάτζου- άρχισε να απειλεί πως θα προχωρήσει σε δημοσιεύματα σε βάρος της ΕΥΔΑΠ και του διευθύνοντος συμβούλου, σχετικά με τα προσωπικά του δεδομένα, τότε η Α. Κάτζου πέρασε το κατώφλι του Αστυνομικού Μεγάρου στη Λ. Αλεξάνδρας και συναντήθηκε με τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής. Από τότε, οι συνομιλίες της υπαλλήλου καταγράφονταν. Στο «μικροσκόπιο» του κοριού τέθηκαν και οι καταγγελλόμενοι ως μέλη του κυκλώματος εκβιαστών.
 Από αυτές τις καταγραφές που έρχονται σήμερα στο φως, προκύπτει ότι το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου ο Τάκης Μουσσάς έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο διάλογος των δύο ανδρών είναι χαλαρός, με τον Μουσσά να πλέκει το εγκώμιο στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ για τις ανακοινώσεις που βγάζει. Ο Μουσσάς αποκαλεί τον συνομιλητή «Θεό», κι όταν εκείνος αντιδρά, ο δημοσιογράφος του απαντά: «Εγώ που είμαι από παιδί στη ΝΔ... ξέρω καλά». Με ύφος κόλακα, συνεχίζει να τον αποθεώνει, λέγοντας ότι «έχει στείλει τους πολιτικούς αντιπάλους για χόρτα και πως παίζει πάνω, δεξιά, κέντρο, αριστερά, πως τους τρέχει, τους έχει κάνει σκόνη και θρύψαλα».
Σε άλλη συνομιλία τους, με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου, οι δύο άνδρες συζητούν για ένα δημοσίευμα που έχει αναπαραχθεί ευρέως. Με ύφος ειδικού, ο Τ. Μουσσάς λέει πως «είναι μια χαρά η τέχνη τού να ασχολούνται μαζί σου, χωρίς να μπορούν να σε βρίσουν ή οτιδήποτε και απλά αναπαράγουν αυτό το κόλπο».
«Δεν παίζεσαι, ρε μαλ... Εσύ, από την ώρα που πάτησες στα πόδια σου... εκτινάσσεσαι. Προσπάθησαν να σε σταματήσουν. Δεν σταματιέται αγόρι μου ο πύραυλος. Ο πύραυλος Κουμουτσάκος-Κουμουτσάκος έχει εξαπολυθεί. Δεν γυρνάει πίσω τώρα». Συνεχίζοντας, ο Τ. Μουσσάς συμβουλεύει τον εκπρόσωπο της ΝΔ να δώσει και ένα άλλο στίγμα, να κάνει μία ομιλία, ανάλυση στη Συρία, τι γίνεται και τα λοιπά, στα όρια που αυτός ξέρει γιατί «θα είναι ουρές απ' έξω, λαός, της πουτ... θα γίνει. Θα μιλήσεις για ένα εξωτερικό θέμα... με εσωτερικό αντίκτυπο, όμως στην εικόνα σου. Το 'πιασες; Τι σου είπα; Αντί να βγαίνεις σε κάθε κανάλι, ας πούμε, και να μιλάς κάθε μέρα, θα κάνεις μία, που θα παίξουν όλα τα κανάλια, Γιώργο μου, και θα έχεις ουρές απ' έξω».
Η αμφισβήτηση και η δυσπιστία του Γ. Κουμουτσάκου είναι επίσης εμφανείς στον καταγεγραμμένο διάλογο, που επισημαίνει ότι «κάτι τέτοιο μπορεί να ενοχλήσει την ηγεσία».
Μεσολαβούν ακόμη δύο τηλεφωνήματα, στα οποία ο Τ. Μουσσάς συμβουλεύει με επιτακτικό ύφος τον Γ. Κουμουτσάκο τι να απαντήσει σε περίπτωση συγκεκριμένων ερωτήσεων στο μπρίφινγκ. Στις 19 Φεβρουαρίου, οι δύο άνδρες μιλούν ξανά στο τηλέφωνο. Για μία ακόμη φορά, ο δημοσιογράφος είναι αποθεωτικός για τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου. «Ηταν πολύ to the point», του λέει και του ζητά να τα πουν οπωσδήποτε γιατί «έχει κάτι να του πει, κάτι καλό για τον ίδιο αλλά ίσως όχι για τους άλλους, το οποίο αφορά στα εσωκομματικά, που έχουν σχέση με ενδογενείς και εξωγενείς εξελίξεις».
Οταν ο Γ. Κουμουτσάκος του απαντάει ότι θα είναι συνεχώς στη Βουλή, ο Τ. Μουσσάς του προτείνει να βρεθούν εκεί, έστω για ένα τεταρτάκι, αλλά όχι μέσα στο κτίριο, γιατί δεν θέλει να τους δουν, να μην καταλάβουν ότι έχουν «τόσο κολλητή σχέση». Ο Γ. Κουμουτσάκος συμφωνεί να βγει έξω για να βρεθούν.

Ενημέρωση
Το απόγευμα της επόμενης μέρας, ο Τ. Μουσσάς τηλεφωνεί ξανά στον εκπρόσωπο της ΝΔ και τον ενημερώνει για ένα ακόμη δημοσίευμα που τον αφορά προσωπικά. Του λέει ότι αυτό «το έχουν δώσει από μέσα από τη ΝΔ» και συνιστά στον πολιτικό να μιλήσει απευθείας με τον αρχηγό του κόμματός του για να το λύσει. Μάλιστα, χωρίς να «σηκώνει» και πολλή αντίρρηση, ο Τ. Μουσσάς συνιστά, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ευθεία ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πρέπει να ανεβάσεις το θέμα face to face με τον Κυριάκο. Οχι με τον Μακάριο (σ.σ.: εννοεί τον Μακάριο Λαζαρίδη, διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ). Δεν υπάρχει Μακάριος, ρε μαλ... Ο Μακάριος είναι ένας δημοσιογραφάκος, εσύ είσαι εκλεγμένος, ήσουν αυτός που είσαι, μιλάς απευθείας με τον πρόεδρο», λέει ο Τ. Μουσσάς.
Καταγεγραμμένη συνομιλία υπάρχει και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 20ής Φεβρουαρίου. Ο δημοσιογράφος εξαίρει το «πάρα πολύ ωραίο άρθρο» που δημοσίευσε ο Γ. Κουμουτσάκος και τον ενημερώνει για ένα θέμα που αφορά στην οικουμενική κυβέρνηση. Στον διάλογο αυτό, ο Τ. Μουσσάς επιμένει για το θέμα που συζητούσαν στο προηγούμενο τηλεφώνημα. «Το δημοσίευμα δεν είναι τυχαίο, εντάσσεται στην προσπάθεια του άλλου να αυτονομηθεί, βάζοντας παντού τους δικούς του και αποκλείοντας τους καραμανλικούς», επιμένει ο 50χρονος δημοσιογράφος.
Δύο μέρες μετά, ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση εκβιασμού περνούσαν με χειροπέδες το κατώφλι της ΓΑΔΑ...

Τα γραφεία Τύπου και οι ειδήσεις...
Αν και πέρασε από δημοσιογραφικά πόστα μπροστά και πίσω από την κάμερα, δεν κυκλοφορούσαν πολλές φωτογραφίες του στο Διαδίκτυο, παρά μόνο αυτές μετά τη σύλληψή του. Ο 50χρονος Παναγιώτης (Τάκης) Μουσσάς είναι γνωστός δημοσιογράφος και μάλιστα έχει παρουσιάσει παλαιότερα και δελτίο ειδήσεων σε μεγάλο κανάλι. Το όνομά του είχε συμπεριληφθεί σε λίστα 19 πολιτικών συντακτών που φέρονταν να εργάζονται στον σταθμό 9,84 με προνομιακό μισθό. «Μόνο ένα πολιτικό σχόλιο - 1.278 ευρώ/μήνα», αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Επίσης, έχει διατελέσει υπεύθυνος σε διάφορα γραφεία Τύπου, όπως σε αυτό του υπουργείου Εξωτερικών το 2012 και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, θέση που εξακολουθεί να έχει μέχρι σήμερα. Είναι επίσης σύμβουλος έκδοσης οικονομικής εφημερίδας.
Η απάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου
Τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, η εφημερίδα μας έθεσε υπ' όψιν του Γιώργου Κουμουτσάκου τα ευρήματα του ρεπορτάζ και ζήτησε την άποψή του. Η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ήταν η ακόλουθη:
«Από το 2004 που είχα ασκήσει επί πέντε χρόνια τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου των Εξωτερικών, μετέπειτα ως εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ευρω-βουλευτής, βουλευτής και τώρα πάλι εκπρόσωπος Τύπου, επικοινωνώ και επικοινωνούσα καθημερινά με δεκάδες δημοσιογράφους σε χιλιάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους. Ενας από αυτούς τους δεκάδες δημοσιογράφους ήταν ο κ.Μουσσάς και κάποια από αυτά τα χιλιάδες τηλεφωνήματα ήταν και μαζί του. Πέραν τούτου ουδέν».

Πηγή: εφημερίδα Έθνος της Κυριακής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.