Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

«Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική»

Μία πολύ σημαντική διττή (ποιητική και εικαστική) έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική», οργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του (18 Μαρτίου 1996).

Την έκθεση εγκαινίασε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απαγγέλοντας κατά το κλείσιμο του σύντομου χαιρετισμού του στίχους της «Τρελλής ροδιάς», του ποιήματος που όπως τόνισε «ζευγαρώνει ιδανικά, «εις σάρκαν μιαν», την ποίηση και την ζωγραφική του Οδυσσέα Ελύτη, με στίχους οι οποίοι «χορεύουν» στον ρυθμό του ανέμου που ξεχύνεται με ριπές αισιοδοξίας και ελπίδας».,
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Φωτεινότητα και διαφάνεια καθορίζουν τις ακροστιχίδες του δίδυμου έργου του Οδυσσέα Ελύτη: Στο μεν χώρο της ποίησης, τη λέξη, τον στίχο και, συνολικώς, το όλο ποιητικό αποτέλεσμα. Στον δε χώρο της ζωγραφικής το φως, το χρώμα και, συνολικώς, την όλη εικόνα... Αν πρέπει να καταλήξει κανείς, ως προς το ποιο από τα πρόσωπα του Ιανού Ελύτη, δηλαδή του Ελύτη της ποίησης και της ζωγραφικής, επικρατεί τελικώς, η ζυγαριά γέρνει σαφώς προς την πλευρά της ποίησης. Αλλά ποιάς ποίησης; Σίγουρα εκείνης, η οποία κεντάει, με λέξεις που συνθέτουν στίχους, το διάφανο φόρεμα του φωτός, στα χρώματα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Ήτοι των μόνων δυνάμεων επί γης που μπορούν να συνθέσουν τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωση του δημιουργού Του».
Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α) τα ζωγραφικά έργα και τα κολάζ του Ελύτη, β) αποσπάσματα από αισθητικά του δοκίμια για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Κανέλλης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα.
Στην ίδια ενότητα παρουσιάζονται χειρόγραφα του ποιητή, πρώτες εκδόσεις του και πλούσιο αρχειακό υλικό (το βραβείο Νόμπελ, έγγραφα κ.ά.). γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Μακρουπάλης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λάππας, Λήτη).
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά στο Τελλόλγειο Ίδρυμα Τεχνών ως και τις 31 Μαΐου 2016.


Πρόγραμμα λόγου και μουσικής τη Δευτέρα
Σε ένα ταξίδι στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη προσκαλεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με οδηγό τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική» που διοργανώνεται έως τις 31 Μαΐου.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής που παρουσιάζει κυρίαρχες όψεις του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από την ποίηση και τα πεζά του, με μελοποιημένα ποιήματα-τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού.
Η συναυλία θα δοθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης, με ώρα έναρξης 8:00 μμ. Κυρίαρχα θέματα, άξονες  του έργου του, όπως φύση, γλώσσα, αισθήσεις, λυρικός και υπερβατικός στοχασμός, συνομιλούν με τη μουσική δίνοντας άλλοτε φόρμες τραγουδιού και άλλοτε μουσικής συνοδείας, ενώ ένα εναλλασσόμενο περιβάλλον εικαστικών έργων του  ποιητή, φωτογραφιών του και βίντεο συμπληρώνουν αυτό το αφιέρωμα στον κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη.
Τραγουδούν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Δάφνη Πανουργιά
Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αχιλλέας Κυριακίδης
Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος
Βιολί: Στέλλα Τσάνη
Βιόλα: Ηλίας Σδούκος
Βιολοντσέλο: Λευκή Κολοβού
Τιμή εισόδου: Γενική: 12 ευρώ, μειωμένη: 8 ευρώ
Κρατήσεις-Προπώληση εισιτηρίων:
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

τηλ. 2310 247 111

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.