Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης αποφασίζει τη Δευτέρα για τα Τσαίρια

To δημοτικό συμβούλιο Θέρμης, συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαρτίου, προκειμένου να δώσει την έγκρισή του, για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στα Τσαίρια, δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ, σε ένα χώρο 300 έως και 700 στρεμμάτων που ανήκει στο Δήμο Θέρμης. Έντονα αντέδρασε με την επιλογή αυτή, για τους δικούς του λόγους, ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, εδώ και περίπου 15 μέρες, έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τη διαμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στη συγκεκριμένη έκταση, όπου θα δημιουργηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κέντρο φιλοξενίας για μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Ο χώρος, βρίσκεται δίπλα στις γνωστές κεραίες της ΕΡΤ ανήκει όμως διοικητικά στο Δήμο Θέρμης. Η έκταση είναι πολύ μεγάλη και σε πρώτη φάση αναμένεται να διαμορφωθεί ο χώρος φιλοξενίας στα πρώτα 300 – 400 στρέμματα και εφόσον απαιτηθεί είναι δυνατό να επεκταθεί και στα 700 στρέμματα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι άλλοι χώροι
Ήδη στη Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες λειτουργεί το κέντρο των Διαβατών, αλλά και το λιμάνι, ενώ εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες στο παλιό στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια.
Όπως είχε γράψει η Voria.gr ο επόμενος χώρος θα είναι στο Δήμο Βόλβης, όπου έγινε αυτοψία στις παιδικές κατασκηνώσεις του Σταυρού και εκλήθη η τοπική δημοτική αρχή, εφόσον δεν επιθυμεί να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες να προτείνει άλλο χώρο, που η ίδια θεωρεί κατάλληλο. Ο νέος χώρος προτάθηκε, όπως αναφέρουν οι πηγές της Voria.gr, και θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες μέρες, όταν θα αρχίσουν και οι σχετικές εργασίες.
Κέντρο φιλοξενίας ή μετεγκατάστασης προσφύγων αναμένεται να δημιουργηθεί και στα όρια του Δήμου Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα σε στρατόπεδο στον Πεντάλοφο (είχαν προταθεί δυο χώροι τον προηγούμενο μήνα και φαίνεται να προκρίνεται το «Καπετάν Μητρούση»).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογοι χώροι θα προτείνονται κάθε εβδομάδα από την κυβέρνηση, μέσα από μια υπάρχουσα λίστα, αλλά κι από τις προτάσεις που έχουν κληθεί να κάνουν οι Δήμοι. Συγκεκριμένα αναμένεται η ανακοίνωση οχτώ νέων κέντρων κάθε εβδομάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η αντίδραση του δημάρχου Θερμαϊκού
Μολονότι ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο δήμο Θέρμης, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Ι.Μαυρομάτης έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης,  καθώς όπως λέει, ανήκει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, είναι μέρος της έκτασης που προορίζεται για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και ότι γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου Θερμαϊκού, που επικαλείται και συνομιλία του με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, έχει ως εξής:
«Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, με έκπληξή της πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ό,τι έκταση δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ και το Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000», στην Περαία, προορίζεται για τη δημιουργία μεγάλης δυναμικότητας «Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων».
Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, με δεδομένη την ευαισθησία της στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς πρόκειται για περιοχή που η πλειονότητα των δημοτών της έχουν προσφυγικές ρίζες, έχει δηλώσει ρητώς τη διάθεσή της να συνεισφέρει στην ανακούφιση των προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας και ήδη έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών (σύσταση Διαπαραταξιακής Συντονιστικής Επιτροπής για το Προσφυγικό, συλλογή και διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αποστολή εθελοντών κ.ά.), προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια ανθρωπιστικού χαρακτήρα, σε συνεχή και αμείωτο ρυθμό.
Ο Δήμος Θερμαϊκού εκφράζει τη διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας με την Πολιτεία και όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να συνεισφέρει με σειρά προσπαθειών στο μέτρο που του αναλογεί ανακούφιση για τους πρόσφυγες.
Ωστόσο, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και αιφνιδιασμό, εφόσον δε διαψεύδεται, η πρόθεση για τη δημιουργία του μεγαλύτερου camp προσφύγων του νομού σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, περιοχή που σύντομα καθίσταται απαγορευτική.
Οι λόγοι για τους οποίους ο συγκεκριμένος χώρος, ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται ακατάλληλος, είναι οι εξής:
1.Ανήκει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης και βρίσκεται δίπλα σε έκταση, για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης από το Δήμο Θερμαϊκού, με αξιοποίηση των εφαπτόμενων ακινήτων.
2.Επιπλέον μέρος της έκτασης προορίζεται για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
3.Γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Με πρωτοβουλία του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος διαπιστώνοντας ως «πολυγνώστης» της γεωστρατηγικής και πολιτιστικής θέσης της ως άνω έκτασης, συμφώνησε ό,τι είναι ακατάλληλη για τη φιλοξενία προσφύγων.

«Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού εξελέγη με συγκεκριμένο κατατεθειμένο όραμα στους πολίτες, που την εμπιστεύτηκαν για να το υλοποιήσει. Είναι ηθική δέσμευσή μας απέναντί τους η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. Παρότι η συγκεκριμένη έκταση δεν εμπίπτει εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού, είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους κατοίκους μας και τον τόπο μας απόλυτα από ακατάλληλες επιλογές. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεννοηθούμε με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για τη φιλοξενία μέρους των εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα μας. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού, υποθηκεύει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και είναι αδικαιολόγητη και πρόχειρη. Μπορούν να βρεθούν κατάλληλοι χώροι, προφανώς όχι δίπλα στη θάλασσα, όχι σε περιοχές που αποτελούν τουριστικό προορισμό για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα πολυτελών διακοπών και που εντάσσονται στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης. Ως Δήμος Θερμαϊκού θα κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η χωροθέτηση camp προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και να βρεθούν κατάλληλοι τόποι για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας παρέχοντας αμέριστη ανθρωπιστική βοήθεια. Άλλωστε, εμείς στο Δήμο Θερμαϊκού ξέρουμε από πρόσφυγες και προσφυγιά καλύτερα από τον καθένα», επισήμανε ο κ. Μαυρομάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.