Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

Σε νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση καλεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Τη δήλωση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος κάλεσε σε «νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση» αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιδοκίμασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Eνώ αντιθέτως, προέβη σε σαφή κριτική για τη στάση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου από τα Σκόπια ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει τους Έλληνες «να αρνούνται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., είχε συνομιλία με τον Μ. Νίμιτς, στον οποίο υπογράμμισε «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».


Η δήλωση του ΟΙκουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου έχει ως εξής:

«Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως η Μητέρα Εκκλησία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Βαλκανικής, εξ αφορμής των συζητήσεων για το θέμα του ονόματος της FYROM, κάνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερομένους για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».


Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Κοτζιά έχει ως παρακάτω:
"Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.
Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.
Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου