Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Αποκαθηλώνεται το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου από δρόμο της Θεσσαλονίκης

Με απόφαση της Eιδικής Eπιτροπής Oνοματοθεσίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, αποκαθηλώνεται από σήμερα από οδό της Θεσσαλονίκης (έναντι Σχολής Τυφλών), το όνομα του Γενικού Διοικητή Νομαρχιών και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας (υπουργού) επί κατοχής, καθώς και υπερασπιστή το Φεβρουάριο του 1959 του αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν, στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου.

Την αίτηση για τη μετονομασία είχε καταθέσει το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η απόφαση λήφθηκε από την επιτροπή με ψήφους 3 υπέρ και μία λευκή.
Το όνομα του Χρυσοχόου δόθηκε στη συγκεκριμένη οδό, το 1971, από το διορισμένο από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Μετά από 47 χρόνια επιτέλους αποκαθηλώνεται από την πόλη το όνομα ενός ανθρώπου που για τις δραστηριότητές του είχε κατηγορηθεί ως συνεργάτης των κατακτητών.
Το νέο όνομα του δρόμου, θα είναι "οδός Αλβέρτου Ναρ", γόνου θυμάτων του ολοκαυτώματος, σπουδαίου λογοτέχνη και θεματοφύλακα της ιστορικής μνήμης της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης.
Περισσότερα για την υπόθεση Χρυσοχόου, διαβάστε εδώ:
http://farosthermaikou.blogspot.gr/2017/06/blog-post_5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.