Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Να χρησιμοποιηθεί το «ΠΑΝΑΓΙΑ» για τον κορωνοϊό

Την ώρα που σε άλλες χώρες του κόσμου, χτίζονται επειγόντως και δημιουργούνται νέα νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών από κορωνοϊό, στη Θεσσαλονίκη παραμένει κτιριακό κουφάρι και αφήνεται να σαπίζει εγκαταλελειμμένο  το πρώην νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ», ένα επιβλητικό κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Κρήνης με θέα τη θάλασσα. Πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίσμα με δύο συγκροτήματα που συνδέονται μεταξύ τους, με δεκάδες δωμάτια και βοηθητικούς χώρους και στο οποίο μπήκε λουκέτο στα τέλη του 2013  με υπουργό Υγείας τότε τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη.


Κι όμως, με μία γρήγορη επισκευή του, θα μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 200 ασθενείς από κορωνοϊό, γεγονός που θα ανακούφιζε το ΑΧΕΠΑ και τα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία ήδη άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πληρότητας, κάτι που δυστυχώς προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο, με την επερχόμενη έξαρση της πανδημίας.
Το νοσοκομείο "Παναγία", που είχε αρχίσει αρχικά να λειτουργεί ως ιδιωτική κλινική Δανιηλίδη, στη συνέχεια, το 1971 μετατράπηκε ως Β΄ Νοσοκομείο ΙΚΑ και αργότερα, με τη δημιουργία του ΕΣΥ το 1983, επί υπουργίας Γιώργου Γεννηματά, εντάχθηκε στο δημόσιο σύστημα υγείας ως παράρτημα του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος". Όλα αυτά μέχρι το φθινόπωρο του 2013, όταν στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, το υπουργείο Υγείας με υπουργό τον Ά. Γεωργιάδη προχώρησε στο κλείσιμο του νοσοκομείου και τη μεταφορά των 200 περίπου εργαζόμενων σ΄ αυτό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα άλλα νοσοκομεία της πόλης.
Ένα πρώτο βήμα έκτοτε για την αξιοποίηση του νοσοκομείου, είχε γίνει το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν με το νόμο 4530/30-3-2018/ΦΕΚ 59/Α’ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οικόπεδο του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος", στο οποίο υπάγονταν και το "Παναγία" και που μέχρι τότε ανήκε στο Α’ Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, “περιέρχεται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, με όλα τα παραρτήματα και παρακολουθήματά του, όλες εν γένει επ’ αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφανείας 8.806,26 τ.μ., και όλον τον εν γένει εξοπλισμό, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» αυτοδικαίως, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου.”
Τώρα, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε, και καθώς το κτίριο υπάρχει, και δεδομένου ότι προβλέπεται με την έξαρση του κορωνοϊού να υπάρξει δοκιμασία στο σύστημα υγείας, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην νοσοκομείου "Παναγία" για τη νοσηλεία ασθενών. Δεδομένου ότι θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Θεσσαλονίκης (πρωτίστως τους δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θερμαϊκού) αλλά και της Χαλκιδικής.


6 σχόλια:

  1. Το κτήριο της πρώην κλινικής ΠΑΝΑΓΙΑ ανήκει σε γνωστό ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας. Έχει μάλιστα σοβαρά δομικά πρβλήματα, τα οποία αποκλείουν τη χρήση του χωρίς εκτεταμένες και χρονοβόρες επισκευές.
    Ο νόμος, στον οποίο αναφέρεστε, διευθετεί θέματα του κτηριακού συγκροτήματος του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος, στη διασταύρωση της Περιφερειακής Οδού στο Φοίνικα. Το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο βέβαια δεν αναφέρει καμία οδό Νικολάου Πλαστήρα, όπως ψευδώς αναφέρετε, περιλαμβάνει μέχρι και τοπογραφικό διάγραμμα.
    Καλό είναι, πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε, να κάνετε έναν υποτυπώδη έλεγχο της ακρίβειας των στοιχείων σας. Αυτό αποτελεί άλλωστε βασική υποχρέωση όσων θέλουν να αποκαλούν εαυτούς "Δημοσιογράφους"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ΕΠΙΤΑΧΘΕΙ !Τι θα πει "ανηκει σε γνωστο ιδιωτικο ομιλο ...", μην πω τιποτε ασχημο....Εδω ο κοσμος καιγεται....Οσο για το δομικα προβληματα...να στρωσουν κωλο να τα φτιαξουν γρηγορα(οι κινεζοι εφτιαξαν τοσα νοσοκομεια σε ελαχιστο χρονο).Δεν τεμπελιαζουμε τωρα ΤΡΕΧΟΥΜΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τασο πολυ τυπικο και γραφικο σε κοβω!! Με αυτη τη λογικη της καταραμενης γραφειοκρατιας εχει καταστραφει το κρατος!!Πεθαινει ο πλανητης και μεις τα ξυνουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως αναφέρω και στην αρχή του άρθρου μου "την ώρα που σε άλλες χώρες του κόσμου, δημιουργούνται νέα νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών από κορωνοϊό, στη Θεσσαλονίκη παραμένει κτιριακό κουφάρι και αφήνεται να σαπίζει εγκαταλελειμμένο το πρώην νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ». Οι κινέζοι μέσα σε λίγες μέρες έχτισαν ολόκληρα νοσοκομειακά συγκροτήματα για να δώσουν τη μάχη κατά του φοβερού ιού, την οποία κέρδισαν τελικά. Εμείς έχουμε νοσοκομειακά κτίρια, που θα μπορούσαν στα γρήγορα να επισκευαστούν για να λειτουργήσουν και τα αφήνουμε αναξιοποίητα στο όνομα της γραφειοκρατίας. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα σας.Ας μην γινη και αυτο , θεμα πολιτικης αντιπαραθεσης.1ον.Για να γινη ξενοδοχειο συμφεροντων κου Σαββιδη, οι θετικες φωνες ειναι πολλες, για να επαναλειτουργηση ως νοσοκομειο-στολιδι του δημου Καλαμαριας με εξειδικευμενη χειρουργικη παροχη υπηρεσιων π.χ εγχειρησεις προστατη,μονο αρνητικες φωνες με πολλες δικαιολογιες π.χ ακριβα ενοικια.2ον.Η περιφερεια Θεσσαλονικης, στο σχεδιο αναπλασης του παραλιακου μετωπου απο τον Δενδροποταμο μεχρι την Επανωμη, δεν επιτρεπει επαναχρηση χωρων, μονο καφε και ταβερνες.3ον. Ποιος ο ρολος του ΤΑΙΠΕΔ?Παρακαλω , δειτε πιο σφαιρικα το θεμα αν εχετε την δυνατοτητα, και ενημερωστε μας.Ευχαριστω

      Διαγραφή
  5. 'Όπως σωστά αναφέρετε ότι έγινε το πρώτο βήμα επί ΣΥΡΙΖΑ με νόμο 4530/30-3-2018/ΦΕΚ59/Α΄...... Τον Ιούλιο του 2019 άλλαξε η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας Α.Γεωργιάδης της ΝΔ που το 2013 έκλεισε το νοσοκομείο " ΠΑΝΑΓΙΑ " σήμερα είναι Υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ. Φιλοσοφία της ΝΔ ήταν και είναι η ΑΠΑΞΊΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΌΣΙΑΣ ΥΓΕΊΑΣ ,Πιστεύετε ότι θα διαθέσει έστω και ένα ΕΥΡΩ , για την επισκευή και στελέχωση Ιατρικού Δυναμικού ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.