Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Οργή για την καύση απορριμμάτων στο "Τιτάν"

Προκλητική για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και κατάφωρα αντιδημοκρατική θεωρεί η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει το πράσινο φως στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, ώστε να καίει απορρίμματα στη μορφή RDF-SRF, χωρίς να επιτρέπει στους Δήμους της περιοχής και τους τοπικούς φορείς να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσω διαβούλευσης. Και εκτιμά ότι δεν είναι καθόλου συμπτωματική η συγκυρία για τη συγκεκριμένη απόφαση, αφού οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού αποκλείουν κάθε είδους διαμαρτυρία!

Η τροποποίηση της άδειας του ΤΙΤΑΝ στην ουσία δίνει προτεραιότητα στην καύση των απορριμμάτων έναντι οποιουδήποτε άλλου τρόπου διαχείρισης, καθώς αποδέχεται και τη σημερινή πραγματικότητα της ισχνής ανακύκλωσης και των μεγάλων ποσοστών υπολειμμάτων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αναποτελεσματική μέθοδο του μπλε κάδου. Ταυτόχρονα υποστηρίζει μια ιδιωτική τσιμεντοβιομηχανία να αποκτήσει φτηνή καύσιμη ύλη. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που στον Βόλο επιστημονικές μελέτες (π.χ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας) απέδειξαν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία στην υγεία ή και τη ζωή ακόμη των κατοίκων. Γεγονός που παραπέμπει σε προφανή παραμέληση από τη βιομηχανία των μέτρων αντιρρύπανσης αλλά και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν αξιόπιστους ελέγχους στους παραγόμενους ρύπους. Οι αντιδράσεις των κατοίκων, μάλιστα, που είχαν κάθε δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αντιμετωπίστηκαν με αυταρχικό τρόπο.
«Σε πιέσεις μας προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα για να πάρει θέση κατά της καύσης, το απέφυγε επανειλημμένα», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα υποταχθεί στις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα ή τις κυβερνητικές επιλογές. Και ζητούμε να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα κληθούν και Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συλλογικότητες να καταθέσουν τις απόψεις τους.  Δεν ξεχνούμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές της 7.7.2019 συμφωνία τις τσιμεντοβιομηχανίες για καύση “εναλλακτικού καύσιμου” από αυτές. Καλούμε τις παρατάξεις να πάρουν σαφή θέση για το ζήτημα».
Οι Οικολόγοι της Θεσσαλονίκης αλλά και οι κ΄'ατοικοι της περιοχής αντιδρούν εδώ και πάνω από μια εικοσαετία στην προοπτική καύσης απορριμμάτων. Τον Ιούλιο του 2010, μάλιστα, η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» είχε πρωτοστατήσει στο νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την άτακτη φυγή του Παναγιώτη Ψωμιάδη από την απόφαση για καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ. Κάτοικοι και φορείς της πόλης θα αντιδράσουν και πάλι, με κάθε πρόσφορο μέσο, σε συνεργασία με τις οργανώσεις, τους τοπικούς φορείς και τους Δήμους που διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές, ώστε να ακυρωθούν μεθοδεύσεις που θα αποβούν σε βάρος της υγείας των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος και του συλλογικού συμφέροντος.
Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» ζητάει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης αποφασιστικές πολιτικές για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, με τέσσερα τουλάχιστον ρεύματα, εγκατάλειψη του συστήματος του μπλε κάδου, εγκατάσταση Πράσινων Σημείων, για τα οποία έχει καθυστερήσει επιδεικτικά, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και υποστήριξη των συνεργασιών με φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.