Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Η ανάγκη για περισσότερα τεστ κορωνοϊού

του Σπύρου Κουζινόπουλου 
Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και στη χώρα μας, πληθύνονται και οι φωνές που ζητούν περισσότερα τεστ, προκειμένου να εντοπιστεί ο βαθμός διασποράς της επιδημίας στον πληθυσμό, ώστε ανάλογα να ληφθούν ενδεχομένως και άλλα μέτρα προστασίας, ώστε να μην γνωρίσουμε τα δυσάρεστα που συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Δεν χρειάζονται περισσότερα τεστ γιατί δεν υπάρχει και μεγαλύτερος αριθμός αντιδραστηρίων", διατείνεται το υπουργείο Υγείας. Και όμως, θα μπορούσαν να γίνονται τα τεστ αυτά και στα πανεπιστήμια της χώρας όπου υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, καθηγητής κ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι από την απαρχή της επιδημίας στη χώρα μας έως και προχθές είχαν πραγματοποιηθεί 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι (μοριακά διαγνωστικά τεστ). Είναι επαρκής αυτός ο αριθμός και αντιπροσωπευτικός του πληθυσμού; Όχι απαντούν κατηγορηματικά οι νοσοκομειακοί γιατροί. Με την εκπρόσωπό τους, την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Αφροδίτη Ρέτζιου να δηλώνει μόλις χτες ότι είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα να γίνονται τα τεστ μαζικά και καθετοποιημένα, όχι περιορισμένα όπως τώρα, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται τα κρούσματα και να απομονώνονται. Κάτι που είναι απαραίτητο, όπως δείχνει και η εμπειρία των χωρών που έχουν αντιμετωπίσει ήδη την πανδημία, όπως π.χ. η Κίνα. Ενώ αυτό λένε και οι κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 
Κι ενώ το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση συνολικά ακολουθούν αυτή την τακτική, αυξάνουν όλο και περισσότερο οι φωνές εκείνων που ζητούν να ελεγχθεί μαζικά ο πληθυσμός, ως τακτική αποτελεσματικότερου ελέγχου της επιδημίας στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα και κλινικές θησαυρίζουν κάνοντας τεστ σε άτομα που μπορεί να μην έχουν και τα συμπτώματα, έναντι ποσού που φτάνει και τα 300 ευρώ, ενώ το κόστος αυτής της εξέτασης υπό κανονικές συνθήκες δεν ξεπερνάει τα 50 ευρώ.
Κι όμως, τα τεστ για τον εντοπισμό του κορωνοϊού θα μπορούσαν να γίνονται γρήγορα και φτηνά και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. 
Μόλις πρόσφατα, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοίνωσε κατηγορηματικά ότι θεωρεί αναγκαία τη διεύρυνση του μοριακού ελέγχου για τη διάγνωση του κορωνοϊού και στην Ελλάδα όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τον αντιπρύτανη Μηνά Πασχόπουλο, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, να τονίζει με έμφαση ότι οι πρυτανικές αρχές θέλουν να ενισχύσουν το επιχείρημα πως θα πρέπει να υπάρχει ακριβέστερη αποτύπωση της κατάστασης σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα.
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη χρησιμότητα της διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων του πληθυσμού ισχυρίζεται ότι, ακόμα κι αν ελεγχόταν το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της χώρας δεν επρόκειτο να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Μία άποψη που αντικρούεται από αρκετούς συναδέλφους του οι οποίοι δηλώνουν ότι με την εκτεταμένη δειγματοληπτική χρήση των τεστ, θα μπορούσαν να εντοπιστούν καλύτερα περιοχές της χώρας (πόλεις, συνοικίες, χωριά) όπου έχει διασπαρεί περισσότερο ο κορωνοϊός, προκειμένου να λαμβάνονται εκεί πιο ειδικά μέτρα, κυρίως απομόνωσης, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα. 
Χρειάζεται να ενισχύσουμε την άμυνά μας απέναντι στον φοβερό αυτό ιό. Θα τα καταφέρουμε, ή θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε κατόπιν εορτής; Από βάθους καρδιάς απευχόμαστε αυτό το τελευταίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.