Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Έγγραφο-καταπέλτης του ΥΠΟΙΚ για το κάμπινγκ Αγ. Τριάδας

Έγγραφο-καταπέλτης του υπουργείου Οικονομικών με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα δίνει αποστομωτική απάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού που σχεδιάζουν καταστροφή του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας για τη δημιουργία τουριστικού χωριού με πολυτελείς βίλες και σχεδόν περίκλειστο αιγιαλό. Καθώς όπως τονίζεται, αυτός είναι κοινόχρηστος και το κράτος οφείλει να τον προστατεύει!!

Το έγγραφο με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 2022 και αριθμό Πρωτοκόλλου 160149 ΕΞ 2022, στάλθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή σαν απάντηση στην ερώτηση που είχαν καταθέσει πριν ένα μήνα 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας εξηγήσεις για τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ να τσιμεντοποιήσει την έκταση του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας για την ανέγερση εκεί πολυτελών κατοικιών, κάτι που θα σήμαινε και παρεμπόδιση πρόσβασης προς την παραλία για τους υπόλοιπους πολίτες.

Όπως τονίζει κατηγορηματικά το υπουργείο,  "ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει και υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού". Και υπογραμμίζει πως σύμφωνα με τον νόμο 2971/2001 (Α΄285) "απαγορεύεται η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης, της παρόχθιας ζώνης, του υδάτινου στοιχείου, του πυθμένα και του υπεδάφους του βυθού της θάλασσας...εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, προστασίας αρχαιοτήτων, υγείας ή προστασίας του περιβάλλοντος".

Το έγγραφο

Αναλυτικά το έγγραφο έχει ως εξής:

Ελληνική Δημοκρατία

Υπουργείο Οικονομικών

Υπηρεσία Συντονισμού

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων, Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 228/10.10.2022 Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές του Πίνακα Διανομής, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σχετικά με το ερώτημα, που αφορά στην υποβάθμιση της πρόσβασης της τοπικής κοινωνίας στην παραλία και τον αιγιαλό, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2971/2001 (Α΄285), ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει και υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού.

Επιπλέον, οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ιδίου ως άνω νόμου ορίζουν ότι: «Απαγορεύεται η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης, της παρόχθιας ζώνης, του υδάτινου στοιχείου, του πυθμένα και του υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, προστασίας αρχαιοτήτων, υγείας ή προστασίας του περιβάλλοντος».

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι το νομικό πλαίσιο, που διέπει τον αιγιαλό και παραλία, επιβάλλει τη διατήρηση της κοινοχρησίας στους εν λόγω χώρους, προς όφελος των πολιτών.

Όσον αφορά λοιπά θέματα, τα οποία θίγονται στην εν λόγω ερώτηση της Βουλής, αναφορικά με την αξιοποίηση του camping της Αγίας Τριάδας, καθ’ ύλην αρμόδιο να απαντήσει είναι το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το ως άνω camping μεταβιβάστηκε χωρίς αντάλλαγμα το έτος 2013 κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με το αρθ. 8 της με αριθ. 234/24-04-2013 Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 1020/τ.Β'/25-4-2013).

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το άρθρο 196 παρ. 7 του Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/τ.Α'/27-05-16): “Η κυριότητα και νομή επί όλων των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, με την εξαίρεση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Γ', το οποίο προσαρτάται στον παρόντα νόμο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού, μεταβιβάζονται και αυτοδικαίως από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΤΑΔ, χωρίς αντάλλαγμα.” Το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Γ', και ως εκ τούτου, το Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας παραμένει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, για την πληρότητα της απάντησης σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. 54548/22-9-2022 έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ, που απαντά σε σχετική ερώτηση.

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ


Υπενθυμίζεται ότι την ερώτηση είχαν καταθέσει ομαδικά οι παρακάτω βουλευτές τουυ ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος Σωκράτης, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βαρεμένος Γιώργος, Αμανατίδης Ιωάννης, Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Φίλης Νικόλαος, Μάλαμα Κυριακή, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Γιαννούλης Χρήστος, Αυγέρη Θεοδώρα, Ζουράρης Κωνσταντίνος, Πούλου Γιώτα, Αλεξιάδης Τρύφων, Χρηστίδου Ραλλία, Καφαντάρη Χαρά, Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.