Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Επιστημονικό συνέδριο για τα 80 χρόνια ανατίναξης της Γέφυρας Γοργοπόταμου

Σειρά εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ιστορική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου που υπήρξε το μεγαλύτερο και εμβληματικότερο σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα από δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ) και βρετανούς σαμποτέρ, διοργανώνουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Φθιώτιδας και το σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης».

Στο πλαίσιο του εορτασμού άρχισε ήδη να λειτουργεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού για τη μεγάλο εκείνο ιστορικό γεγονός, ενώ στις 25 και 26 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επιστημονικό συνέδριο με θέμα "Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο". Το συνέδριο, με την επιστημονική επιμέλεια της Δρ. Βασιλικής Λάζου, διδάσκουσας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο, στο Κάστρο της Λαμίας. Ενώ παράλληλα θα υπάρξει και πανελλήνια συνάντηση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης.

Τέλος την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός της μεγάλης εκείνης ανατίναξης στο χώρο δίπλα στη Γέφυρα του Γοργοποτάμου και αμέσως μετά ιστορικός περίπατος στο μονοπάτι που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και οι βρετανοί σαμποτέρ με τα 11 εμβληματικά σημεία-σταθμούς της διαδρομής.

Σημειώνεται ότι το έργο ανάδειξης της ιστορικής διαδρομής (εργασίες συντήρησης-σήμανσης) από τη σπηλιά στο χωριό Στρώμη έως τη γέφυρα Γοργοποτάμου, χρηματοδότησε και υλοποίησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις-δράσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.