Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Αριστουργηματικά έργα τέχνης βγαίνουν στο σφυρί..

Σε δημοπρασία που οργανώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου
Παπαλουκάς Σπύρος (1892-1957), "Καρυές, ο ναός και ο πύργος του Πρωτάτου"
Αριστουργήματα των πιο σημαντικών εκπροσώπων της γενιάς του ΄30, και κυρίως των Μαλέα,  Παπαλουκά, Μιχάλη Οικονόμου, Νίκου Λύτρα, Τριανταφυλλίδη, Στέρη, κ.α. όπως και των Μπουζιάνη, Σπυρόπουλου, Κεσσανλή και πολλών άλλων σημαντικών δημιουργών, περιλαμβάνονται στη δημοπρασία έργων τέχνης που διοργανώνει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ώρα 7:00 μμ στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» ο οίκος δημοπρασιών HELLENIC AUCTIONS της Θεσσαλονίκης, ο μόνος ελληνικός δημοπρατικός οίκος που κατάφερε φέτος να οργανώσει χειμερινή δημοπρασία.

Μαλέας Κων/νος(1879-1928), "Αρχαία Ολυμπία)
Μεταξύ των 110 συνολικά έργων ζωγραφικής που «θα βγουν στο σφυρί» σε πολύ χαμηλές για την αξία τους τιμές, περιλαμβάνονται επίσης αντιπροσωπευτικά έργα του 19ου αιώνα με Πανταζή, Χατζή, Ζαίρη, Γεραλή κ.α., αλλά και σπουδαίων ζωγράφων του 20ου αιώνα που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή με το έργο τους, όπως ο Ακριθάκης, ο Βασιλείου, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γουναρόπουλος, ο Διαμαντόπουλος, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Φώτης Κόντογλου, ο Μαλέας, ο Μυταράς, ο Παρθένης, ο Τσαρούχης και πολλοί άλλοι που το έργο τους θα μείνει στους  αιώνες. 
Γεραλής Απόστολος (1886-1983), "Αναμονή"
Ανάμεσα στα έργα αυτά, ξεχωρίζουν ο «Καλλιτέχνης» του Ζαίρη, το σπουδαίο έργο του Μαλέα «Αρχαία Ολυμπία», το «Καρυές» του Παπαλουκά, το «Αναμονή» του Γεραλή αλλά και η «Γοργόνα» της Βάσως Κατράκη. Πρόκειται για μια από τις πέτρες που ζωγράφισε η Κατράκη κατά την εξορία της στη Γυάρο, ένα ιδιαίτερα σπάνιο ιστορικό έργο που για πρώτη φορά βλέπει το φώς της δημοσιότητας.
Ρέγκος Πολύκλειτος (1903-1984), "Ο πύργος της Ουρανούπολης"
Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Hellenic auctions κ. Θάνος Ευαγγελινός, ποτέ μέχρι τώρα στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη συγκυρία για την αγορά έργων τέχνης, για την επένδυση στην τέχνη. Καθώς όπως τονίζει: «Η επένδυση στην Τέχνη έχει καταστεί σαφέστατα ο ασφαλής και πλέον υδατοστεγής διάδρομος για το υγιές οικονομικό αύριο, αλλά αναμφίβολα και στην αισθητική και πολιτιστική μας διάσωση αλλά και εξέλιξη». Και προσθέτει: «Οι φορολογητέες «αξίες» των πάσης φύσεως ακινήτων κάνουν ένα σημαντικό μέρος των επενδυτών να στρέφονται στις κινητές αξίες, όπως αυτές των έργων Τέχνης. Και αυτό είναι που θα αποτελέσει την βάση της νέας επενδυτικής εποχής».
Σαββάκης Γιώργος (1907-2005), "Η απελευθέρωση"
Ο κ. Ευαγγελινός υπενθυμίζει το άρθρο με τίτλο «κρεμάστε τις επενδύσεις σας στον τοίχο» που πρόσφατα έγγραψε η  γνωστή δημοσιογράφος των Financial Times, η Ellen Kelleher, επισημαίνοντας ότι η αγορά έργων τέχνης, ιδιαίτερα αυτή που κινείται μεταξύ των $500 – $50.000, αποτελεί την πλέον ισχυρή μακροπρόθεσμη επένδυση, με μία εντυπωσιακή τρέχουσα μέση ετήσια αύξησης 9,7%. Και καταλήγει:

Στέρης Γεράσιμος (1895-1985), "Χωρίς τίτλο"
«Με την μεγάλη «διόρθωση» λοιπόν απ’την οποία αναγκάστηκε να περάσει η Ελληνική τέχνη, το μέλλον μόνον ευοίωνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, κυρίως για όσους σκέπτονται ώριμα μακροπρόθεσμα».
Τριανταφυλλίδης Θεόφραστος (1881-1955), "Κυρίες σε χειμερινό περίπατο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.