Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πετυχημένη η εκδήλωση για τον Γ.Βαφόπουλο στη Ν.Μηχανιώνα

Ιδιαίτερη επιτυχία, σημείωσε η εκδήλωση για τα 110 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου ποιητή της Μακεδονίας, Γιώργου Βαφόπουλου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Νέας Μηχανιώνας.
Το παρόν τους στην εκδήλωση, έδωσαν η βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης  των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», κυρία Σταυρούλα Ξουλίδου, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κ. Κωστής Κούτουκας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γιάννης Τσακμάκας, ο πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ κ.Παναγιώτης Τροκάνας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Μπαλασάς, ο επίτιμος πρόξενος της Μάλτας στη Θεσσαλονίκη κ. Ανδρέας Σινιώρης, η διευθύντρια του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Τατάγια, ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Β.Π.Κ.», κ. Δημήτρης Κωστόπουλος, η ανεψιά του ποιητή, Ξανθή Βαφοπούλου και πολλοί κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος κ.Αλεξανδρής ευχαρίστησε το «Βαφοπούλειο» για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στην προσπάθεια του δήμου Θερμαϊκού, μέσω του τμήματος Πολιτισμού του ΔΗΠΠΑΚΥΘ για την πολιτιστική ανάπτυξη στην περιοχή.
Ακολούθησε προβολή ενός σημαντικού βίντεο, που ήταν παραγωγή της ΕΡΤ και όπου ο ίδιος ο Γιώργος Βαφόπουλος, λίγο πριν το θάνατό του, μιλούσε για το έργο του, ενώ αναφορά στη σημασία του ποιητικού έργου του Βαφόπουλου, υπήρχε και από τον «Ποιητή της Ρωμιοσύνης», Γιάννη Ρίτσο.
Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η δημοσιογράφος Αφροδίτη Χρυσοχόου

Η Θ.Λειψιστινού
Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, κυρία Θεοδώρα Λειψιστινού, δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, παρουσίασε περιληπτικά τις δραστηριότητες του Β.Π.Κ. και μίλησε εκτενώς για το μεγάλο έργο και την προσφορά του Γ. Θ. Βαφόπουλου στον πολιτισμό. Όπως ανέφερε η κ. Λειψιστινού, το 2012 πραγματοποιήθηκαν στο Β.Π.Κ. πάνω από 296 εκδηλώσεις εικαστικές, μουσικές, ή λόγου, τις οποίες παρακολούθησαν περίπου 56.000 θεατές. Τόνισε δε ότι το Βαφοπούλειο, προσπαθεί να φανεί αντάξιο της κορυφαίας πνευματικής του αφετηρίας, που είναι η δωρεά του ζεύγους Γεωργίου και Αναστασίας Βαφόπουλου. Ενώ δίπλα στο αρχείο του Γεωργίου Βαφόπουλου, που είναι ανοιχτό για τους ενδιαφερόμενους, προστέθηκε τελευταία και το αρχείο του Γιώργου Ιωάννου. 

Ο Σπ.Κουζινόπουλος
Ο δεύτερος ομιλητής, που ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στα παιδικά χρόνια του Γιώργου Βαφόπουλου στη Γευγελή, τη συμμετοχή του πατέρα και του παππού του στο Μακεδονικό Αγώνα, τον εκπατρισμό όταν η Γευγελή περιήλθε στους Βουλγάρους αρχικά και στη συνέχεια στους Σέρβους, καθώς και την εγκατάσταση της οικογένειας στα 1916 στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στο πεντάτομο έργο του Βαφόπουλου «Σελίδες Αυτοβιογραφίας», σημείωσε τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που καταγράφονται εκεί, από την πυρκαγιά του 1917 και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία, μέχρι τα γεγονότα του μεσοπολέμου, τη δικτατορία Μεταξά, την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο, μέχρι τη δικτατορία της χούντας και τη μεταπολίτευση. Σημειώνοντας ιδιαίτερα την απέχθεια του Βαφόπουλου όχι μόνο για τους Γερμανούς κατακτητές, αλλά και τους Έλληνες συνεργάτες τους που τους χαρακτήριζε «…πανάθλια ερπετά που ήξεραν τη βδελυρή τέχνη να γλύφουν με τη γλώσσα τις μαύρες γυαλισμένες μπότες των Γερμανών και με το φαρμακερό τους κεντρί να πληγώνουν την ελληνική συνείδηση». Κατέληξε δε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη χειρονομία του Γιώργου Βαφόπουλου και της γυναίκας του Αναστασίας να δωρήσουν όλη τους την περιουσία στο δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να δημιουργηθεί το «Βαφοπούλειο»
Η βραδιά έκλεισε με την ποιήτρια Αναστασία Χατζή, να απαγγέλει με μοναδικό τρόπο, με την εξαίρετη φωνή της, αποσπάσματα από ποιήματα του Γιώργου Βαφόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.