Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Δ.Βίτσας: "Η επόμενη μέρα της κυβέρνησης της αριστεράς"

Πλήθος κόσμου αλλά και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, παρακολούθησαν το βράδυ της Παρασκευής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού, στους Νέους Επιβάτες, την ομιλία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα και ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα  της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Επίκεντρο της ανάλυσης ήταν η κατάργηση στην πράξη των μνημονίων αλλά και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εύστοχα ταύτισε το σύνθημα των φοιτητών του Πολυτεχνείου "ψωμί - παιδεία- ελευθερία" με τις πανομοιότυπες ανάγκες και στόχους του ελληνικού λαού σήμερα.
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων που του έγιναν για όλα τα θέματα, και στο θέμα των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θέτοντας τρεις άξονες: την αντιμνημονιακή κατεύθυνση, την δέσμευση για κατάργηση του Καλλικράτη και την απόφαση των τοπικών οργανώσεων.
Στο ακροατήριο που παρακολούθησε την εκδήλωση, ήταν μεταξύ των άλλων η βουλευτής του Σύριζα στη Β΄Θεσσαλονίκης, Λίτσα Αμμανατίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ο πρώην δήμαρχος Επανομής Απόστολος Οικονομίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θερμαϊκού Θανάσης Μπαλασάς,  ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θερμαϊκού, Λευτέρης Κεραμιδάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θερμαϊκού Ιωσήφ Μισαλέμης και Βαγγέλης Κουκουρίγκος κ.α.

Η ομιλία του Δ.Βίτσα
      Ο Δ. Βίτσας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης είναι ένα μόνο σημείο της πολιτικής. Το κυρίαρχο και σημαντικό για μας είναι η διαμόρφωση των όρων και των πολιτικών για το μέλλον. Αναφέρθηκε στην πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως αυτή έγινε γιατί θέλαμε να αναδείξουμε το ως εδώ και μη παρέκει ,να φανεί ξεκάθαρα η διπροσωπία των μελών του ΝΔΣΟΚ άλλα να λένε στα κανάλια και άλλα να ψηφίζουν στη βουλή εξαθλιώνοντας τα λαϊκά στρώματα προς το συμφέρον των λίγων και ισχυρών. Επισήμανε με έμφαση πως πρέπει να τους διώξουμε . Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου είπε πως το Ψωμί Παιδεία Ελευθερία με την προσθήκη της Υγείας είναι απόλυτα επίκαιρο σήμερα .Αυτό που θα ακολουθήσει  εάν εξακολουθήσουν  να είναι αυτοί στην κυβέρνηση είναι νέα μέτρα λιτότητας ,είναι περιστολή της Δημοκρατίας ,αύξηση των φόρων ,απολύσεις  ,περικοπή μισθών και συντάξεων .
     Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όλα αυτά , κινείται στις παρακάτω  κατευθύνσεις .
1 Ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής κατ αρχάς διαμορφώνοντας ασπίδα προστασίας των φτωχών  στρωμάτων για το σταμάτημα της καταστροφής .
2 Επιστροφή του βασικού μισθού στα προηγούμενα επίπεδα .
3 Ιεράρχηση των δαπανών του κράτους .Κάθε ευρώ πηγαίνει κατά αρχάς για την κάλυψη δαπανών υγείας παιδείας και αν περισσέψει για τόκους .
4 Θα υπάρξει μια νέα σεισάχθεια για να αποκατασταθούν αδικίες και να υπάρξει ισορροπία της κοινωνίας .Ήδη πάνω από 500.000  οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους .
5 Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρέπει να γίνει με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αφορά στήριξη –απασχόληση –φορολογία ενταγμένα σε μια νέα κοινωνική λογική
6 Να υπάρξουν κατώτατα όρια διαβίωσης καθώς και επιδόματα ανεργίας και όλα αυτά και ενταγμένα σε νέα λογική για αυτό που αποτελεί τον κοινωνικό μισθό μέσα από τιμολόγια ρεύμα-νερό- συγκοινωνίες .
Για το που θα βρεθούν τα χρήματα απάντησε πως οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για τα επιδόματα ανεργίας και τον κοινωνικό μισθό ,μπορούν να καλυφτούν από τον έλεγχο των offshore εταιριών που παραμένουν ανέλεγκτες. Το σημαντικό είπε πως εμείς μιλάμε για μια ριζική  δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των πολλών .
   Εμείς μιλάμε τόνισε ο Δ Βίτσας για μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα έχει σαν άξονες ,το αγροτοδιατροφικο σύμπλεγμα, τη στροφή σε ένα ουσιαστικό τουριστικό προϊόν(αγροτουρισμό ,συνεδριακό, θρησκευτικό, ιστορικό) .Θα επενδύει σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο που θα περιορίζει την κατανάλωση ,θα επενδύει σε πράσινες μορφές ενέργειας .Θα προωθεί την αξιοποίηση της ναυτιλίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης καταργώντας τις 58 προκλητικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών . Με επενδύσεις στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας και του πολιτισμού .Κεντρικό σημείο η αλλαγή συζήτησης  για την πραγματική οικονομία μέσα από δημιουργία νέων παραγωγικών θεσμών  με στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  Για να λειτουργήσουν όλα όσα προανέφερα απαιτείται δημοκρατία .Το δικαίωμα στην αντιπολίτευση και να νομοθετεί ,το δικαίωμα στους πολίτες να συμμετέχουν και με νομοθετικές προτάσεις .
   Σημαντικό σημείο της αναφοράς του η αλλαγή του φορολογικού μοντέλου .Του μοντέλου που λέει δεν θέλω να τα βάλλω με τους ισχυρούς της λίστας Λαγκαρντ και πιάνω τη μαρίδα στο Δ Θερμαϊκού .Η καθιέρωση του περιουσιολογίου  είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα για το ΣΥΡΙΖΑ.Η εκτίμηση του επιτελείου του Σύριζα είναι  πως η φοροδιαφυγή αγγίζει τα 60 δις ,από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αφορά λαθρεμπόριο  καυσίμων ,τσιγάρων ,οφσορ και άλλων μεγαλοκαρχαριών .Άρα μέσα στα ζητήματα που βάζει ο Σύριζα είναι και η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής .Χρειάζεται ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα αποτελεί ένα πανεθνικό μέτωπο διεκδίκησης για τη σωτηρία της χώρας .
    Για να επιτευχθούν τα παραπάνω χρειαζόμαστε σαν εργαλεία ,ένα αξιόπιστο παραγωγικό δημόσιο που θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες, που θα προωθεί δημόσιες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε κοινωνική επιχειρηματικότητα, με ομάδες επιστημόνων –παραγωγών - καταναλωτών σε ένα νέο μοντέλο συνεργατισμού. Απαιτείται ένας ιδιωτικός τομέας που δεν θα έχει τις παθογένειες του παρελθόντος. Χρειάζεται ένα νέο τραπεζικό σύστημα που θα έχει κανόνες λειτουργίας, θα δίνει δάνεια με ίσους  όρους θα προωθεί τη ρευστότητα της αγοράς και όχι τα συμφέροντα της διαπλοκής. Χρειαζόμαστε τις μεγάλες επενδύσεις του ελληνικού λαού σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας-ενέργεια επικοινωνίες. .

       Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Δ Βίτσα ακολούθησαν  πολλές ερωτήσεις και παρεμβάσεις πολιτών του Δ Θερμαϊκού .    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.