Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ι.Τσακμάκας: "Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας"

"Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε παρά τις αντιξοότητες", σημείωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού κ. Γιάννης Τσακμάκας, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες του δήμου Θερμαϊκού σε θέματα κοινωνικής προστασίας κατά το έτος 2012, στην απολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο «Ξένιος Ήλιος» της Περαίας για την παρουσίαση των πεπραγμένων της διοίκησης Αλεξανδρή.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού περιμένουν πολλά από εμάς, θέλουν το Δήμο συμπαραστάτη στις φοβερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξ αιτίας των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Προσπαθούμε με ελάχιστους πόρους, με εθελοντική πολλές φορές δουλειά, με προσφορές αγάπης και με πετσοκομμένες κρατικές επιχορηγήσεις να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, να ανακουφίσουμε όσο μπορούμε περισσότερους συνδημότες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακμάκας.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες που παρουσίασε, ήταν:
1.    Ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος ΤΟΠΕΚΟ (Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων) το οποίο συντονίζει η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ και ο Δήμος παρέχει υλικοτεχνική υποδομή (γραφείο) στη Δημοτική Κοινότητα Ν.Μηχ/νας, ώστε να εξυπηρετηθεί το εύρυθμο της  λειτουργίας του.
2.    Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ.Θερμαϊκού μετά από εισήγηση της Αντιδημαρχίας Κοιν.Προστασίας – Παιδείας και Πολιτισμού αποφάσισε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεκαπέντε (15) ατόμων με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
3.     Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ.Θερμαϊκού μετά από εισήγηση της Αντιδημαρχίας Κοιν.Προστασίας και Πολιτισμού αποφάσισε την εφαρμογή του προγράμματος προσωρινής φιλοξενίας αστέγων σε ξενοδοχεία, κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενοικιάζοντας δύο τετράκλινα δωμάτια σε ξενοδοχείο του Δήμου.
4.     Για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες δίνεται η δυνατότητα της δωρεάν συμμετοχής των παιδιών τους, στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου.
5.     Λειτουργούν Κοινωνικά Παντοπωλεία (με την μορφή διανομής τροφίμων) στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου (Περαία – Επανομή – Ν.Μηχ/να), με ωφελούμενους τους άπορους δημότες.
6.     Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Μ.Κ.Ο. «ΠΡΑΞΙΣ», παραπέμπουμε  σε ειδικό πρόγραμμα που διαχειρίζεται η εν λόγω Μ.Κ.Ο., σοβαρές περιπτώσεις  οικονομικά αδυνάτων οικογενειών με σκοπό την επίλυση των άμεσων προβλημάτων τους  (π.χ. αποπληρωμή ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΚΟ, κτλ).
7.     Σε συνεργασία με την ΕΘΟΠΑΚ του Δήμου Θερμαϊκού, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το Κέντρο Υγείας Ν.Μηχ/νας και τους φαρμακοποιούς του Δ. Θερμαϊκού, προχωρά η δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου.
8.     Δόθηκε χρηματική ενίσχυση στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες του Δήμου μετά από χορηγία ομογενών της Αυστραλίας.
9.     Υποβλήθηκε από τη ΔΗΚΕΘ έγγραφο καταγραφής για τις δράσεις των δομών του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», των Παιδικών Σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου μας  στην Ε.Ε.Τ.Α.Α.  Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης).
10.  Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης), το οποίο αφορά προγράμματα επιδοτούμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Απευθύνεται σε 160 άτομα (άνδρες – γυναίκες) με ειδικά χαρακτηριστικά όπως: α) Κάτοικοι των Δήμων Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη, β) Νέοι επιστήμονες, γ) Αγρότες και Αγρότισσες και δ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
11.  Αποφασίστηκε η έγκριση δαπάνης ποσού χιλίων ευρώ (1.000,00€), το οποίο κατανεμήθηκε ισόποσα στις δύο σχολικές επιτροπές Α/θμια και Β/θμια του Δ. Θερμαϊκού (500,00€ έκαστη), προκειμένου να δοθούν για την σίτιση των μαθητών που χρήζουν βοηθείας, κατά την διάρκεια της σχολικής ημέρας (ένα σάντουιτς και ένα αναψυκτικό).
12.  Σε συνεργασία με τους Δ/ντες των σχολικών μονάδων του Δήμου και τους μαθητές που φοιτούν σ’ αυτά, υπήρξε πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα παιδιά των άπορων οικογενειών του Δήμου. Τα σχολικά είδη τα οποία συγκεντρώθηκαν διανεμήθηκαν στους εν λόγω μαθητές από τους Δ/ντες των Σχολείων σε συνεργασία με τους επιμέρους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
13.  Με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοιν. Προστασίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας, στα πλαίσια της αντικαπνιστικής εκστρατείας, δημιουργήθηκε το Κέντρο Στήριξης Διακοπής Καπνίσματος, που εδρεύει στο Περιφερειακό Ιατρείο Ν.Επιβατών (πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Ν.Επιβατών). Η υποστήριξη παρέχεται δωρεάν από εθελοντές ιατρούς.
14.  Ο Δήμος Θερμαϊκού ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διανομή φθηνής πατάτας και ρυζιού, χωρίς μεσάζοντες, στους κατοίκους του Δήμου.  Σε συνεργασία με τους πατατοπαραγωγούς της Άνω Βροντούς διατέθηκαν πατάτες στον Δήμο μας στην πολύ χαμηλή τιμή των 0,25 λεπτών το κιλό, σε συσκευασία των 20 κιλών. Επίσης, σε συνεργασία με τους ρυζοπαραγωγούς του Αγροτικού Συν/σμού Χαλάστρας Α΄ διατέθηκε ρύζι τεσσάρων ποικιλιών σε χαμηλή τιμή. Η διανομή αυτή πραγματοποιήθηκε και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες (Περαία 22/3/12, Επανομή 20/3/2012, Ν.Μηχανιώνα 20/3/2012) του Δήμου.

15.  Δόθηκαν τρόφιμα και δωροεπιταγές από χορηγίες Σούπερ Μάρκετ της περιοχής σε άπορους δημότες την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.