Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Όταν η "Χρυσή Αυγή" μετατρέπεται σε.... "Σκουριασμένη Αυγή"

Δεν ήταν συνέντευξη τύπου εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής αλλά της … «Σκουριασμένης Αυγής» τα όσα είπε αργά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης. Καθώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά από την ίδρυση του νεοναζιστικού κόμματος ως .. «Αρσακειάδα», επιχειρώντας να αλλάξει τις εντυπώσεις για την υπόδικη στη δικαιοσύνη εγκληματική οργάνωση.
«Δεν είμαστε ναζιστές, δεν χαιρετούμε ναζιστικά, καταδικάζουμε τις πράξεις του Χίτλερ, αποδοκιμάζουμε τη βία», ήταν το μοτίβο των δηλώσεων Κασιδιάρη. Και όπως σχολίασε κάποιος από τους προσκαλεσμένους στην εκπομπή, ίσως η εμφάνιση αυτή να μην είναι άσχετη με τον υπό ψήφιση αντιναζιστικό νόμο που προβλέπει βαρύτατες ποινές για όσους εξυμνούν το ναζισμό και χρησιμοποιούν σύμβολά του.
«Καταδικάζω τις πράξεις του Χίτλερ, του Στάλιν και κάθε πράξη ολοκληρωτικού καθεστώτος που οδήγησε σε θανάτους ανθρώπων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Μάνο Νιφλή και τον Γιώργο Παγάνη.
Σχολιάζοντας το κείμενο του Νίκου Μιχαλολιάκου το 1987 στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής, σημείωσε ότι «δεν θα κρίνω τι έγραφε ο κ. Μιχαλολιάκος» και πρόσθεσε ότι «όταν χαιρετούν ναζιστικά τα μέλη της Χρυσής Αυγής τους λέω κατεβάστε τα χέρια».
Αναφορικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό του γενικού γραμματέα του κόμματος, ο Ηλίας Κασιδιάρης απάντησε: «Ρωτήστε τον κ. Μιχαλολιάκο για τον χαιρετισμό».
«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστικό κόμμα, δεν είναι εγκληματική οργάνωση και ο ελληνικός λαός το έχει κατανοήσει και μας έχει αγκαλιάσει με την εμπιστοσύνη του», υπογράμμισε.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε «συμβολική πράξη» όσα συνέβησαν στις λαϊκές αγορές που, όπως είπε «δεν ήταν γραμμή του κόμματος αλλά υπήρχε πρωτοβουλία πολιτών που ήταν και μέλη μας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής επανέλαβε ότι δεν είναι ναζιστής αλλά «Έλληνας εθνικιστής», ενώ χαρακτήρισε «γελοίο κείμενο γραμμένο με στυλό» το παλιό καταστατικό του κόμματος.
Τέλος, αναφορικά με τα συσσίτια «μόνο για Έλληνες» που οργάνωνε η Χρυσή Αυγή, ο κ. Κασιδιάρης είπε ότι αν πήγαινε κάποιος Πακιστανός στον ίδιο, δεν θα του αρνούνταν βοήθεια, αλλά τα συσσίτια ήταν μόνο για Έλληνες, επειδή τα χρήματα ήταν από την κρατική επιχορήγηση.

Παρέμβαση Μπογιόπουλου

Παρέμβαση στην εκπομπή, έκανε ο αρθρογράφος του enikos.gr, Νίκος Μπογιόπουλος, με αφορμή τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Σχολιάζοντας τη δήλωσή του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής ότι δεν είναι ναζιστής, ο δημοσιογράφος τόνισε ότι «παρακουλουθήσαμε μια αρσακειάδα με αγκυλωτό σταυρό στον ώμο που όμως δεν είναι ναζί».
Έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια, είπε, από τότε που έγραφε σε περιοδικό της Χρυσής Αυγής «ζήτω η ανανεωτική πορεία του εθνικοσοσιαλισμού, ζήτω ο ρομαντισμός ως πνευματικό κίνημα και ο κλασικισμός του ναζισμού».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Νίκος Μπογιόπουλος αναφέρθηκε σε άρθρο του Φαήλου Κρανιδιώτη, για τον οποίο είπε ότι είναι «από αυτούς φλερτάρουν και σαλιαρίζουν με τους ναζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.