Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ολοκληρώνεται η δημιουργία του Λιμενικού Γραφείου Θερμαϊκού

Ολοκληρώνεται σύντομα η δημιουργία του Λιμενικού Γραφείου του δήμου Θερμαϊκού, μετά από έναν διαρκή αγώνα σχεδόν 3 ετών, όπως ανέφερε στην απολογιστική συνέλευση της περασμένης Τετάρτης, στο «Ξένιος Ήλιος» της Περαίας, η αρμόδια αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Ευτυχία Ζαριφέ. Για να προσθέσει ότι η παραλυσία του Κράτους, τελικά δεν στάθηκε εμπόδιο και έτσι σταματά πλέον η απώλεια σημαντικών εσόδων.

Με την λειτουργία του Λιμενικού Γραφείου ο δήμος αποκτά τη δυνατότητα να εισπράξει από δικαιώματα τελών ελλιμενισμού σκαφών, ιχθυόσκαλας, διέλευσης κλπ, τα οποία εκτιμήθηκαν σε 100.000€. Ταυτόχρονα, ο δήμος μας θα παύσει να επιβαρύνεται με σοβαρά κόστη από την αχρέωτη κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από τους χρήστες του λιμανιού.
Μετά από αυτό, είπε η κ.Ζαριφέ, «μπορούμε να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων αντιρρύπανσης και προστασίας της θάλασσας. Υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις για πλωτά φράγματα και λοιπό εξοπλισμό».
Αναφορικά με τις Ζώνες Λιμένων, η αντιδήμαρχος ανέφερε:
·         Προχωρούμε τις χερσαίες ζώνες λιμένων Αγγελοχωρίου, Επανομής
·         Καταθέτουμε συμπληρωματικά διορθωμένα διαγράμματα για το λιμάνι των Ν. Επιβατών ώστε να προχωρήσει άμεσα η έγκριση της χερσαίας ζώνης.
·         Καταθέσαμε φάκελο νομιμοποίησης της σκάλας Περαίας για την διευκόλυνση του έργου της θαλάσσιας συγκοινωνίας.
·         Προχωρήσαμε σε απόφαση για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα Ν. Μηχανιώνας. Η έγκριση της απόφασης αυτής θα απεγκλωβίσει κοινοτικούς πόρους της τάξης των 10.000.000 ευρώ για την περιοχή και συγκεκριμένα:
Οριστική παραλαβή  των έργων που έγιναν με συγχρηματοδότηση  από το ΕΠΑΛ 2000-2006 Γ΄ ΚΠΣ και υλοποιήθηκαν από τον πρώην Δήμο Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 1.900.000 €. Αν δεν παραληφθούν έγκαιρα (έχει περάσει ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα) θα ζητηθεί επιστροφή των χρημάτων από την ΕΕ  σε βάρος του Δήμου μας και του ελληνικού Δημοσίου.
Συμπληρωματικά έργα εκσυγχρονισμού στην Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας προϋπολογισμού 4.500.000 €. Εκκρεμεί η έγκριση της χερσαίας Ζώνης Λιμένα για την ένταξη και τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αν δεν χρηματοδοτηθεί και δεν υλοποιηθεί το έργο αυτό υπάρχει κίνδυνος για την αναστολή της λειτουργίας της Ιχθυόσκαλας (για υγειονομικούς λόγους), η οποία σήμερα διακινεί το 20 – 25% των ελληνικών αλιευμάτων.
·         Έργο προσήνεμου κρηπιδώματος στην ΒΔ πλευρά του λιμανιού της Μηχανιώνας προϋπολογισμού 2.300.000 €. Εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών σχετικά με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου και κατόπιν η προετοιμασία υποβολής αιτήματος για χρηματοδότηση στο ΕΠΑΛ  2007-2013- ΕΣΠΑ


«Με όλα τα παραπάνω, σημείωσε η κ. Ζαριφέ, για πρώτη φορά ο δήμος θα είναι διαχειριστής των λιμανιών του και του ζωτικού χώρου που τα περιβάλλει. Αποκτά ισχυρές πηγές εσόδων και τη δυνατότητα να κατασκευάζει τα αναγκαία έργα για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των λιμανιών. Αποκτά τη δυνατότητα να προσελκύσει επενδυτές, όπως για παράδειγμα η κατασκευή τουλάχιστον μιας μαρίνας σκαφών στον δήμο μας. Δημιουργείται έτσι τεράστια προστιθέμενη αξία στην περιουσία του δήμου, εκεί που μέχρι σήμερα είχαμε μόνο προβλήματα και έξοδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.