Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

«100 τσιγγάνικα βιολιά» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Tρεις συναρπαστικές εμφανίσεις θα πραγματοποιήσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκηςστις 5 και 6 Ιανουαρίου 2018, μια μεγάλη και ιδιαίτερη ορχήστρα, που αγαπήθηκε από το παγκόσμιο κοινό για το εκρηκτικό ταμπεραμέντο και την πηγαία ενέργεια των μουσικών της.

 Η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης αποτελείται από 100 δεξιοτέχνες μουσικούς (54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα) που παίζουν ενστικτωδώς, χωρίς παρτιτούρα, μακριά από κάθε πρωτόκολλο. Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, επεμβαίνουν και κάνουν παραλλαγές χωρίς ποτέ να προδίδουν τις συνθέσεις – αντίθετα τις εμπλουτίζουν ισορροπώντας μοναδικά ανάμεσα αφενός στην ελευθερία και τον αυθορμητισμό και αφετέρου στην ακρίβεια και τον απόλυτο συγχρονισμό. Η ακινησία και η αποστασιοποίηση είναι έννοιες άγνωστες για αυτούς, ενώ η αμεσότητά τους στην επαφή με το κοινό είναι πρωτόγνωρη για ένα μουσικό σχήμα τέτοιου είδους και τέτοιου μεγέθους.
Η Ορχήστρα αναμιγνύει την παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική της Ουγγαρίας με δημοφιλή αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ντυμένοι με ουγγρικές παραδοσιακές στολές, οι μουσικοί της Ορχήστρας παρουσιάζουν τσιγγάνικες μελωδίες του Bela Radics, του Grigoras Dinicu, του Ferenc Herkel και του Vittorio Monti. Στο δεύτερο μέρος, με σμόκιν, ερμηνεύουν σπουδαία κλασικά έργα του Johannes Brahms, του Georges Bizet, του Frantz Liszt, του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, του Jacques Offenbach, του Pablo de Sarasate και του Johann Strauss Πατέρα και Υιού. Είτε με παραδοσιακή φορεσιά είτε με επίσημο ένδυμα, η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα ανάτασης και συγκίνησης.
Η δημιουργία της Ορχήστρας είναι από μόνη της ένας θρύλος. Το 1985, στην κηδεία του σπουδαίου Τσιγγάνου βιολιστή και μαέστρου Sandor Jaroka συγκεντρώθηκε όλη η κοινότητα των Τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας για το τελευταίο αντίο στον πνευματικό της ηγέτη. Από μια αυτοσχέδια σερενάτα πάνω απ’ το μνήμα γεννήθηκε αυτή η μοναδική ορχήστρα. Από τότε δίνει συνεχώς συναυλίες με τεράστια επιτυχία σε πολλές αίθουσες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ παγκοσμίου φήμης σε όλη την υφήλιο. Σε κάθε τους εμφάνιση, οι μουσικοί της Τσιγγάνικης Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουδαπέστης ξεσηκώνουν το κοινό με τη δεξιοτεχνία και την αλάνθαστη διαίσθησή τους, με το μπρίο και την ευφυΐα τους, δημιουργώντας μια αξέχαστη μουσική εμπειρία.
Διεύθυνση Ορχήστρας: Jószef Lendvai Csócsi.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κτίριο Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Παραστάσεις: Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018, ώρα 9.00 μ.μ., Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, ώρα 5.00 μ.μ. & 9.00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: €65, €55, €40, €30, €20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.