Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης για απολογισμό πεπραγμένων

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με μοναδικό θέμα την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων έτους 2016 της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018, στις 15.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων.

Ο απολογισμός πραγματοποιείται βάσει του άρθρου 217 του Ν. 3463/06, του άρθρου 20 παρ. 14 του Ν. 3731/2008 και του άρθρου 13 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης θα παρουσιαστεί η έκθεση πεπραγμένων του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για το 2016.
Το πλήρες κείμενο του απολογισμού βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρει:
"Αγαπητές και αγαπητοί συμπολίτες, 
Ο ετήσιος απολογισμός του δημοτικού έργου περιλαμβάνει τις δράσεις της διοίκησης σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της, καθώς και όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες της. Ο τόμος που κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Θα ήθελα όμως στο φετινό χαιρετισμό μου να σταχυολογήσω κάποιες πολιτικές δράσεις που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, λόγω της συγκυρίας που διανύει η πόλη και η χώρα εν γένει. Έτσι, θεωρώ υποχρέωσή μου να ξεκινήσω από την πιο ουσιαστική πολιτικά και ανθρωπιστικά πρωτοβουλία μας, αυτή που αφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 
Το 2016 υπογράψαμε τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την αξιοπρεπή στέγαση και διαβίωση ανθρώπων που ξεριζώθηκαν βίαια από τον τόπο τους. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την κορύφωση των προηγούμενων προσπαθειών μας -δημιουργία φιλοξενείου αιτούντων άσυλο, πολλαπλές υποστηρικτικές δράσεις- για την ενσωμάτωση τους στον αστικό ιστό ως συνανθρώπων μας που δικαιούνται περίθαλψη και ισότιμη μεταχείριση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για τη διοίκησή μας το προσφυγικό δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ως πρόβλημα. Αντιμετωπίστηκε ως μοναδική ευκαιρία να αποδείξουμε στον εαυτό μας πως, παρά την αποστειρωμένη καθημερινότητα, συνεχίζουμε να είμαστε μέλη μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Η ελάχιστη προϋπόθεση για να το καταφέρουμε ήταν να συνεισφέρει η διοίκησή μας στην προστασία και στη θαλπωρή των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας και οι πρόσφυγες είναι σίγουρα ανάμεσά τους. Αντίθετα με την –μάλλον- κυριαρχούσα άποψη που έλεγε ότι είναι προτιμότερο να κρατήσουμε τις πόλεις μας «καθαρές» από τους υποτιθέμενους εισβολείς, οι οποίοι, ακριβώς για λόγους που σχετίζονται με τη σημαίνουσα αυτή «καθαρότητα», θα έπρεπε να στοιβαχτούν σε προαστιακά στρατόπεδα, επιλέξαμε να τους εντάξουμε στον αστικό ιστό.
 Αποφασίσαμε ότι είναι προτεραιότητα και υποχρέωσή για μας να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα ανθρώπινης διαμονής και κοινωνικοποίησης μέσα στη Θεσσαλονίκη. Κάναμε για μια ακόμη φορά πράξη τη διακήρυξή μας ότι η διαφορετικότητα αποτελεί πλούτο και όχι πρόβλημα. Οι άνθρωποι, όταν συγχρωτίζονται και προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο, δε μένουν συνήθως στις επιφανειακές διαφορές. Καταλαβαίνουν ότι τα δομικά χαρακτηριστικά και οι βασικές τους ανάγκες είναι κοινές για όλους. Όσο περισσότερο γίνεται κατανοητό αυτό στην πόλη μας, τόσο πιο περήφανοι είμαστε. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο δείκτες υλικής ευημερίας αλλά και δείκτες ανθρωπιάς. Και στον τομέα αυτό θέλουμε τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια. 
Όσον αφορά στα θέματα καθημερινής διαβίωσης στην πόλη, επιλέγω να κάνω ξεχωριστή αναφορά στην επιτυχή κατάληξη των επίμονων προσπαθειών μας για παραχώρηση της διαχείρισης του παραλιακού μετώπου στην πόλη. Επιστέγασμα της παραχώρησης αυτής ήταν η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ. Σε μια κανονική χώρα όπου η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σοβαρούς πόρους, αρμοδιότητες και δικαιώματα, ενδεχομένως η παραχώρηση αυτή να μην ήταν κάτι αξιομνημόνευτο. Λαμβάνοντας υπόψη όμως την ελληνική πραγματικότητα και την παθολογική κτητικότητα του κεντρικού κράτους, το ότι καταφέραμε να αποκτήσουμε τη διαχείριση του πιο όμορφου και δημοφιλούς κομματιού της πόλης είναι επίτευγμα. Όταν ξεπεραστούν και τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά προσκόμματα, θα μπορέσει ο Δήμος επιτέλους να αξιοποιήσει το παραλιακό μέτωπο στο σύνολό του προς όφελος των δημοτών. 
Στον τομέα της διαχείρισης και ανάπλασης του δημόσιου χώρου, ξεχωρίζει επίσης η παράδοση της Πλατείας Χρηματιστηρίου, η οποία επισφραγίζει τη βούληση μας για πιο ανθρώπινους και προσιτούς στους πεζούς δημόσιους χώρους. Η πόλη μας είναι σαφώς πυκνοδομημένη από γεννησιμιού της. Μακάρι να είχαμε άπλετο χώρο και για τους πεζούς αλλά και για τα αυτοκίνητά τους. Από τη στιγμή όμως που δεν έχουμε, δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν στην πλειονότητά τους οι παρεμβάσεις μας για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου. 
Καθώς προχωράμε στην υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδίου και εντείνουμε την προσπάθειά μας για εξωραϊσμό του δημόσιου χώρου, δεν μπορώ παρά να σταθώ στην επιτυχή κατάληξη ενός μακρόχρονου αγώνα να αναδείξουμε το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, τοπόσημο για την πόλη. Έπειτα από πολλές διενέξεις και αστήρικτες κατηγορίες εξασφαλίσαμε τη διάσωση και επιτόπου ανάδειξη των αρχαίων της οδού Βενιζέλου, χωρίς ταυτόχρονα να ακυρωθεί η κατασκευή του ομώνυμου σταθμού του μετρό. Αυτό εξασφαλίστηκε με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ. Το ιστορικό σταυροδρόμι και τα καταστήματα της περιοχής που αποκαλύφθηκαν, τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ., θα διασωθούν και θα συνυπάρχουν με το σταθμό ως ένα δημόσιο και σε καθημερινή θέα μουσείο. Όσο και να διαστρέφουν μερικοί τα γεγονότα, αποδείχθηκε πώς η κατάληξη αυτή ήταν όχι μόνο πολιτικά και πολιτιστικά επιβεβλημένη αλλά και τεχνικά εφικτή. Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα. 
Στα αξιοσημείωτα του 2016 θα ήθελα να συμπεριλάβω την έναρξη της λειτουργίας του «Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης – ΟΚ!THESS», μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας για την προώθηση και την υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας. Το σχήμα λειτουργεί πλέον ως μια προ-θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας, που συμπεριλαμβάνει υπό σύσταση νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) και κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και είναι ανοικτό σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της πόλης. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προσβλέπει όχι μόνο στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην προώθηση ενός πνεύματος αναζήτησης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην τοπική ανάπτυξη και στην ανακοπή του φαινομένου του λεγόμενου brain drain, που στερεί από τη χώρα το πολύτιμο νεανικό και καινοτόμο δυναμικό της. 
Μέσα στο 2016, εξάλλου, η πόλη μας έγινε και επισήμως μέλος του παγκόσμιου Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities) με την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της υπογραφής του σχετικού μνημονίου συνεργασίας, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του το γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας. Η σημασία που έχει η συμμετοχή του Δήμου στο δίκτυο, η οποία αρχικά –προφανώς λόγω άγνοιας– λοιδορήθηκε, πλέον έχει γίνει αντιληπτή, καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας της Θεσσαλονίκης, που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση τόσο των μόνιμων πιέσεων και προκλήσεων της πόλης όσο και των απρόσμενων κρίσεων και καταστροφών. 
Η συμμετοχή στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων είναι ενδεικτική της λογικής που διέπει τη διοίκησή μας, να αναζητά εν καιρώ οικονομικής δυσπραγίας εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ώστε να είναι απλοποιούνται και να επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης έγινε ο πρώτος ΟΤΑ της χώρας που αξιοποίησε το πρόγραμμα JESSICA, προκειμένου να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους οδικούς άξονες και πάρκα. Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και με τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πλέον μονόδρομος για τους δήμους η εύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης, είτε πρόκειται για χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, είτε για συνεργασίες που θα παρέχουν τεχνογνωσία, ώστε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. 
Τελευταία, αλλά σίγουρα όχι έσχατη, άφησα την προσπάθειά μας για ενίσχυση της εξωστρέφειας και το άνοιγμα της πόλης στον κόσμο. Μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την πρώτη μας θητεία και πλέον –κατά γενική ομολογία– έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο ως προς την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, όσο και ως προς την αναγνωρισιμότητα της πόλης και την καταξίωσή της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Επιστέγασμα ήταν η βράβευση της Διπλωματίας των Πόλεων που υλοποιούμε με στόχο την τουριστική προβολή της πόλης, ως πρωτοπόρας και πρότυπης πολιτικής στο πλαίσιο της τελετής απονομής των «Greek Hospitality Awards 2016». Η βράβευση στην απολύτως αξιοκρατική αυτή διαδικασία μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να δουλέψουμε με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης. 
Θεωρώ πολύ σημαντικό να επισημάνω ότι όλα όσα ανέφερα παραπάνω υλοποιήθηκαν σ’ ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο καταφέραμε να αντιπαρέλθουμε με την περαιτέρω οικονομική και λειτουργική εξυγίανση, την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου, έτσι ώστε να μη μετακυλήσουμε τα βάρη στους πολίτες. Με την ίδια λογική θα πορευτούμε αναδιαρθρώνοντας και εκσυγχρονίζοντας παράλληλα ακόμη περισσότερο τις δημοτικές υπηρεσίες, ενισχύοντας τις συνεργασίες με όλους τους φορείς, προκειμένου να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη και την καθημερινότητα στην πόλη. 
Στην προσπάθειά μας αυτή, που θα συνεχίσουμε χωρίς «εκπτώσεις», σας θέλουμε όλους συμμέτοχους για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο:  Θεσσαλονίκη, πόλη εξωστρεφής, φιλόξενη, ανοιχτή, σύγχρονη και λειτουργική, που να διασφαλίζει την ευημερία των πολιτών της. 
Γιάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.