Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Λαϊκή Συσπείρωση: "Αδιέξοδη και επικίνδυνη η εμμονή στην ονοματολογία"

"Η εμμονή μόνο στην ονοματολογία είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη", τονίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Θερμαϊκού", με αφορμή το σχέδιο ψηφίσματος που στάλθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για το θέμα των Σκοπίων. Η ανακοίνωση με τίτλο "η θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το θέμα «υποστήριξη Καμπάνιας με τίτλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ που έχει σταλεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο», αναφέρει:

Η ΠΟΠΣΜ έχει απευθυνθεί σε όλους τους δήμους της Μακεδονίας με ένα κείμενο που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή και το τρόπο που επέλεξε να το αναδείξει.
Κύριο θέμα της καμπάνιας είναι να ασκηθεί πίεση ώστε να διατηρηθεί η πολιτική απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία της πρώην ΠΓΔΜ, μιας χώρας που προήρθε από τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Μια απόφαση της πλειοψηφίας των τότε πολιτικών αρχηγών ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ).
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το ΚΚΕ είχε και τότε διαφορετική άποψη και αντιτάχτηκε στον εθνικιστικό παροξυσμό που αναπτύχτηκε την περίοδο 1991-1993. Αντίθετα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις κυριάρχησε το ζήτημα της επιδίωξης ισχυροποίησης της θέσης της Ελλάδας στα βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή κάνοντας τα στραβά μάτια στην επέμβαση ΝΑΤΟ, ΕΕ με αποτέλεσμα τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, το ξαναχάραγμα των συνόρων και την αποσταθεροποίηση της περιοχής , συμμετέχοντας σε όλους του ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μέχρι σήμερα.
Να τονίσουμε επίσης ότι από τότε έως σήμερα έγιναν πολλές προσπάθειες συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ιμπεριαλιστών, κυρίως των ΗΠΑ, ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχτεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αίροντας τις επιφυλάξεις μας ως χώρα.
Η θέση μας είναι σταθερή ότι το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας αλλά η ύπαρξη εγγυήσεων σε ότι αφορά το απαραβίαστο και την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και τη μη ύπαρξη εδαφικών, μειονοτικών, αλυτρωτικών και άλλων διεκδικήσεων από καμία πλευρά. Είμαστε υπέρ των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης καλής γειτονίας με αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας που δυσκολεύουν την προσέγγιση και συνεργασία. Για εμάς η ύπαρξη του ονόματος Μακεδονία ή κάποιου από τα παράγωγα του, θα πρέπει να έχει γεωγραφικό και μόνο προσδιορισμό και να μην δίνει λαβή για διεκδικήσεις.
Σήμερα βιώνουμε όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων του πετρελαίου τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στα βαλκάνια . Ταυτόχρονα υπάρχει έντονη διαμάχη με την Τουρκία για Αιγαίο και Θράκη με ταυτόχρονη αναζωπύρωση των εθνικιστικών επιδιώξεων Αλβανίας και ΠΓΔΜ που αποτελούν συμμάχους της Τουρκίας με βλέψεις ενάντια στην Ελλάδα.
Αυτές τις μέρες παρατηρήται γενικότερα μια κινητικότητα γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς στους σχεδιασμούς της εξωτερικής πολτικής των ΗΠΑ, ενόψει της καλοκαιρινής συνόδου του ΝΑΤΟ, είναι η άμβλυνση των διαφορών Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας με στόχο της επιτάχυνση της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η έκθεση για τη «Νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» είναι ξεκάθαρη όσον αφορά τη στόχευση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, και η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αποτελεί βασική προυπόθεση προώθησης αυτής της πολιτικής. Σε αυτό το φόντο θα γίνουν και αυτές οι συζητήσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Ακόμη και αν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα , αυτή από μόνη της δεν είναι ικανή να αποτρέψει τους κινδύνους για τους Λαούς που προκύπτουν από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από τον αναβαθμισμένο ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα για την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή, κατά δήλωση του αμερικανού πρέσβη.
Συμφέρον για τους λαούς είναι η απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, η αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δυο χωρών για αυτό θέτουμε και το ζήτημα της ρήξης και αποδέσμευσης από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Αυτές τις απόψεις προσπαθήσαμε μέσα στον ελάχιστο χρόνο που διαθέταμε να διατυπώσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θεωρούμε ότι το δημοσίευμα με τίτλο «ακατανόητη η άρνηση ψηφίσματος σχετικά με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» βασίζεται μονομερώς σε δημοσιευμένη θέση που εξέφρασε δημοτικός σύμβουλος. Οι τοποθετήσεις των υπολοίπων συμβούλων που αρνήθηκαν να προσυπογράψουν αυτό το κείμενο στηρίχτηκαν σε ένα προβληματισμό για το περιεχόμενο του κειμένου, που κρίθηκε επικίνδυνο για το που στόχευε και που τελικά θα βοηθούσε.
Θεωρούμε επίσης ότι ένα δημοτικό συμβούλιο μπορεί να πάρει θέση και σε πολιτικά ζητήματα και εθνικά, και αυτό το έχουμε στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο ΔΣ φέρνοντας ψηφίσματα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, στήριξης των αγώνων του λαού. Επίσης όταν έρχεται ένα κείμενο για ψήφιση παίρνεις υπόψη όλο το κείμενο και όχι μόνο μια παράγραφο. Αλλιώς οδηγείσαι σε επικίνδυνα μονοπάτια και εκτίθεσαι.
Ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα υποστηρίζουμε ότι η εμμονή μόνο στην ονοματολογία είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη και ενώ όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις συζητούν μόνο αυτό από την γειτονική χώρα μπαίνει το ζήτημα αναγνώρισης της «μακεδονικής μειονότητας» στις βαλκανικές χώρες. Είναι η συνέχεια της πολιτικής του Τίτο μετά τη ρήξη με την ΕΣΣΔ που η Δύση και οι ελληνικές κυβερνήσεις επικροτούσαν και υπέθαλψαν γιατί εξυπηρετούσε τα σχέδια τους για αποσταθεροποίηση στην περιοχή".

2 σχόλια:

  1. Για την Ελληνικη μειονότητα στα Σκοπια έχετε ακούσει τίποτα κύριοι του ΚΚΕ;η αυτοί για σας δεν έχουν δικαιωματα;Θα σας κυνηγαει για πάντα η απόφαση της Κ.Ε του ΚΚΕ το 1924 και το 1944 γιά ανεξαρτητη Μακεδονία και προσαρτηση στην ΕΣΣΔ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εσυ ψαχνε ελληνικες μειονοτητες και διεκδικησε δικαιωματα στις αλλες χωρες σιγουρα ομως οχι στη δικη σου χωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.