Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Πλούσιες δραστηριότητες για παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Παραμύθια, αφηγήσεις, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Ιανουαρίου στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, τηλ. 2313318572 και 2313318591)

«Η ώρα του παραμυθιού»
Κάθε Τετάρτη , ώρα 18.30
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Στηρίζεται στην προφορική αφήγηση ή στην ανάγνωση παραμυθιών και έχει στόχο την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.
Η παρουσίαση του προγράμματος συνήθως πλαισιώνεται με ζωγραφική, χειροτεχνίες και παιχνίδι και πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.
Τετάρτη 10/1/2018, ώρα 6.00 μ.μ. - 7.00μ.μ.

«Η πολιτεία που δεν έβρεχε ποτέ»/ Λυκάρτση Μαρία
Ένα λουλούδι φυτρώνει σε μια πόλη που δεν υπάρχει νερό και κανείς δεν έχει ακούσει ποτέ γι' αυτό. Ένα αγόρι αναλαμβάνει να βρει το νερό και αντιμετωπίζει την αδιαφορία των γύρω του. Η δύναμη της αγάπης και η εμπιστοσύνη θα φέρουν τελικά τη βροχή;
Ανάγνωση του παραμυθιού από τη συγγραφέα Μαρία Λυκάρτση και θεατρικό παιχνίδι. Ακολουθεί εργαστήρι ζωγραφικής με την εικονογράφο του παραμυθιού Στεφανία Βελδεμίρη.
Για παιδιά από 4-8 χρονών. Με τηλεφωνική προεγγραφή, μέχρι 20 παιδιά.
Τετάρτη 17/1/2018, ώρα 6.00 μ.μ. - 7.00μ.μ.

«Μα, πού πήγαν όλοι;» / Στέλλα Γουλτίδου
Αναρωτιέται ανήσυχα το μικρό ελάφι, που ψάχνει μέσα στο κρύο και χιονισμένο δάσος να βρει τους φίλους του. Μόνο ένα ξυπνητήρι μπορεί να δώσει τη λύση στο μυστήριο?
Αφήγηση του παραμυθιού από τη συγγραφέα Στέλλα Γουλτίδου και παράλληλη θεατρική παρουσίαση της ιστορίας από τις: Αλεξοπούλου Εύη, Νηπιαγωγό-θεατρολόγο και Κυρτσίδου Αναστασία, Νηπιαγωγό.
Ακολουθούν παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.
Για παιδιά από 4 - 7 ετών. Χωρίς προεγγραφή.
Τετάρτη 24/1/2018, ώρα 6.00 μ. μ. - 7.00μ.μ.

«Οι Δώδεκα μήνες» και «Το μαγικό γάντι»
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Αντωνία Μπατσαλή, μαζί της στον ήχο η Έλσα Ερνικιοϊλή .
Θα πασπαλιστούμε με μπόλικη παραμυθόσκονη, θα ταξιδέψουμε στην Παραμυθωνία και θα φτιάξουμε όλοι το δικό μας μαγικό γάντι ζωγραφίζοντας το!!!
Για παιδιά από 4 ? 8 χρονών. Χωρίς προεγγραφή.
Τετάρτη 31/1/2018, ώρα 6.00 μ. μ. - 7.00μ.μ.

«Το παγώνι και το χρυσό φλουρί» και «Το καρβελάκι»
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Μαρία Φλώρου και τον Λευτέρη Πασσιά που τη συνοδεύει με τη μουσική και τα τραγούδια του. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε ένα παγώνι.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 Α4 μπλε κανσόν (χαρτονάκι), δυο ματάκια, κόλλα.
Για παιδιά από 4 - 8 ετών. Χωρίς προεγγραφή.

Δράση φιλαναγνωσίας: Οι σελίδες των βιβλίων αποκαλύπτουν: ιστορίες, ήρωες, μυστήρια, ταξίδια
Κάθε Παρασκευή ώρα 7.00μ.μ. - 8.20μ.μ.
Ένα ταξίδι απόλαυσης και ανακάλυψης μέσα από τις σελίδες των θησαυρών της βιβλιοθήκης. Μια δράση φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής και αφήγησης με κύριο χαρακτηριστικό την ευχαρίστηση και όχι την «υποχρέωση». Τα παιδιά επιλέγουν το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβαστεί και αρχίζει η περιπλάνηση.
Ξεκινάμε με την ανάγνωση του βιβλίου ή αποσπασμάτων του, συνεχίζουμε με ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω σε κάποιο στοιχείο του κειμένου (ήρωας, χώρος δράσης, εμπόδια, βοηθοί, λύσεις) και για το τέλος αφήγηση παραμυθιού. Στη συνέχεια τα παιδιά δανείζονται το βιβλίο που επιθυμούν και στις επόμενες συναντήσεις αφηγούνται την ιστορία του. Με την παιδαγωγό και συγγραφέα Στέλλα Γουλτίδου.
Για παιδιά 9 - 12 χρονών. Με προεγγραφή , μέχρι 16 άτομα.
Παρασκευή 12/1, 19/1 και 26/1/2018, ώρα 7.00μ.μ. - 8.20μ.μ.

 Εκπαιδευτικά προγράμματα Ιανουαρίου 2018
Απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε σχολικές ομάδες, όλων των τάξεων του δημοτικού. Η παρουσίασή τους γίνεται με μεθόδους ευχάριστες και δημιουργικές, με τρόπο διαδραστικό που κινητοποιούν τα παιδιά και τα προτρέπουν να συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία. Συνοδεύονται πάντα με έκθεση βιβλίων σχετικών με το θέμα που διαπραγματευόμαστε κάθε φορά.

«Ο Κόσμος μας μέσα από τους χάρτες»
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας,  Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
Πώς έφτιαχναν παγκόσμιους χάρτες οι αρχαίοι πολιτισμοί;
Η Αυστραλία είναι "πάνω" ή "κάτω" στον χάρτη;
Ποιά είναι μεγαλύτερη, η Αφρική ή η Γροιλανδία;
Υπάρχουν ακόμα αχαρτογράφητες περιοχές της Γης;
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς «Ο Κόσμος μας μέσα από τους Χάρτες», μας βοηθάει να ταξιδέψουμε νοητά σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη γεωγραφία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη εικόνα του, με τη βοήθεια των κατάλληλα επιλεγμένων δορυφορικών εικόνων και χαρτών, γεωφυσικών, πολιτικών, τυπολογικών, στερεοτυπικών κ.ά. θεματικών χαρτών.
Η παρουσίαση συνδυάζεται με εκπαιδευτικά χαρτογραφικά παιχνίδια.
Πέμπτη 11/1/2018, ώρα 10.00 - 11.00 και 11.00 - 12.00

«Βeegames Brain Education Events» 
Ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων που μετατρέπει την ύλη των μαθημάτων του σχολείου και την πρώτη επαφή των μαθητών με τον χώρο της βιβλιοθήκης, σε παιχνίδι. Απευθύνεται σε μαθητές των Ε΄ ή Στ΄ τάξεων του Δημοτικού, προσαρμοσμένο στις γνώσεις τους. Οι μαθητές με τη χρήση των tablets, απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, στη γεωγραφία, στην ορθογραφία, στο περιβάλλον ,στην ιστορία αλλά και στη λογοτεχνία . Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν παίζοντας και διασκεδάζοντας στη δική τους βιβλιοθήκη.
Υπεύθυνοι προγράμματος: Σακελλαρίου Νικόλαος, Μαθηματικός και ο Στεφάνου Θεόδωρος, Φυσικός .
Δευτέρα 15/1/2018, ώρα 10.00 - 11.00 και 11.15 - 12.15 και

«Βeegames  Brain Education Events» 
Για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που με τη χρήση των tablets, απαντάνε σε ερωτήσεις που αφορούν στη φυσική .
Δευτέρα 29/1/2018, ώρα 10.00 - 11.00 και 11.15 - 12.15

«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Η συγγραφέας Ευαγγελία Παπαθανασίου θα μας παρουσιάσει την ιστορία του βιβλίου της «Το αστεράκι που μετακόμισε».
Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να είσαι διαφορετικός;
Πόσο μόνος μπορεί να νιώθεις όταν σε απορρίπτουν οι άλλοι γύρω σου επειδή δεν είσαι σαν και αυτούς;
Κι όμως, κάθε «διαφορά» μπορεί να είναι ένα χάρισμα;
Ένα παραμύθι που βοηθά τα παιδιά να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα και να προσφέρουν αγάπη, βοήθεια, κατανόηση και φιλία σε όσους το έχουν ανάγκη. Ανάμεσα σε μικρά αποσπάσματα του βιβλίου που θα διαβάζονται από τη συγγραφέα, τα παιδιά θα «παίζουν» τις σκηνές, θα δραματοποιούν και θα αυτοσχεδιάζουν.
Τρίτη 23/1/2018, ώρα 9.00 - 10.30 και 10.30 - 12.00

«Περιβάλλον-Απορρίμματα-Ανακύκλωση»
Η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιβάλλον ? Απορρίμματα ? Ανακύκλωση».
Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν οι μικροί μας φίλοι πώς γίνεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων για να έχουμε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον . Ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και πως γίνεται η ανακύκλωσή τους. Επίσης πραγματοποιείται παρουσίαση κατασκευής χαρτοπολτού που μετασχηματίζεται σε ανακυκλωμένο χαρτί, δράση στην οποία τα παιδιά θα έχουν ενεργή συμμετοχή.
Παρασκευή 26/1/2018, ώρα 10.00 - 11.00 και 11.00 - 12.00

Εργαστήρια στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη

«Εργαστήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας με την Αγγελίνα» 
Με δημιουργική διάθεση, για δυόμιση ολόκληρες ώρες μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά, εν δράσει? Φτιάχνουν μοναδικά καλλιτεχνήματα με την καθοδήγηση της εικαστικού Αγγελίνας Μυταυτσή. Αυτόν τον μήνα ξεκινούν τη δημιουργία πινάκων με μεικτές τεχνικές.
Δευτέρα 15, 22 & 29/1/2018, ώρα 6.00μ.μ. - 8.30μ.μ.

«Εργαστήρι Μουσικής προπαιδείας» 
Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα χαράς και ψυχαγωγίας οι μικροί μας φίλοι συνεχίζουν την εξερεύνηση των στοιχείων της μουσικής , του ρυθμού και της μελωδίας των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.
Με την καθοδήγηση της Μουσικοπαιδαγωγού Κατερίνας Ψαλτίδου .
Τρίτη 9,16,23 &30/1/2018, ώρα 5μ.μ.-6μ.μ.

«Εργαστήρι ζωγραφικής» 
Οι μικροί μας φίλοι 5-9 χρονών με δημιουργική διάθεση και χαρά συμμετέχουν στο εργαστήρι ζωγραφικής που λειτουργεί στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η εθελόντρια εικαστικός Μαρία- Ευθυμία Σύραλη.
Τα μαθήματα ζωγραφικής γίνονται κάθε Πέμπτη 11, 18 και 25/1/2018, ώρα 5.00μ.μ.- 6.30 μ.μ. .

Τμήμα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας (5μηνης διάρκειας). 
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 7 χρονών, (μέχρι 12 άτομα).
Μέσα από διαδικασίες ευχάριστες, όπως ζωγραφική, μουσική και παιχνίδι θα γίνει η προσέγγιση στην αγγλική γλώσσα, χωρίς γραφή. Τα παιδιά θα μάθουν τους αριθμούς, τα χρώματα, τα σημεία του προσώπου και όχι μόνο.
Υπεύθυνη των μαθημάτων, η εθελόντρια καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας Αλεξάνδρα Τσόγκα.
Δευτέρα 15, 22 και 29/1/ 2018 , ώρα 5.00μ.μ.- 6.00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.