Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Σκουρλέτης: "Θωρακίζονται οι Δήμοι απέναντι στη δημιουργία τεχνητών προϋποθέσεων για τους εργολάβους στα σκουπίδια"

Σε άρθρο του, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζει ότι «τερματίζεται η «πολιτική ομηρία» των εκ περιτροπής συμβασιούχων στην καθαριότητα», τονίζει με έμφαση ότι «θωρακίζονται οι Δήμοι απέναντι στη δημιουργία τεχνητών προϋποθέσεων για την επιλογή ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων» και διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο δεν προκρίνει «στημένο διαγωνισμό».

Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει τα ακόλουθα:
"Τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο το καλοκαίρι του 2017 για την απασχόληση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της «επόμενης ημέρας» στον συγκεκριμένο τομέα και στο καθεστώς εργασίας των απασχολούμενων σ’ αυτόν. Το υπουργείο Εσωτερικών κλήθηκε να παρέμβει άμεσα για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα και να αποτρέψει τα διαφαινόμενα προβλήματα. Έτσι, μια πολιτική διαδικασία που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη,αναφορικά με τις ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας και τους όρους απασχόλησής του, συμπιέστηκε απότομα χρονικά και πολιτικά σε ένα περιθώριο λίγων εβδομάδων. Ήταν τότε που οι δήμοι απειλήθηκαν με μη διαχειρίσιμα κενά προσωπικού, ενώ οι συμβασιούχοι, οι οποίοι είχαν τη βεβαιότητα ότι σε κάθε περίπτωση θα εργάζονταν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, σύμφωνα με όσα όριζε η τελευταία παράταση των συμβάσεών τους, ήρθαν αντιμέτωποι με την προοπτική της άμεσης διακοπής της εργασίας τους.
Κάποιοι θα ήθελαν την επιστροφή στο προ του 2015 καθεστώς της σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που απαγόρευαν όμως τη διαδοχική απασχόληση των ίδιων προσώπων, (άρα θα αποκλείονταν αυτομάτως οι ήδη υπηρετούντες συμβασιούχοι). Αυτό, όμως, θα σήμαινε επιστροφή στην κατάσταση της «πολιτικής ομηρίας» των εκ περιτροπής συμβασιούχων και, κυρίως, στην υπονόμευση της ικανότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασκήσουν τη δικαιωματική τους υποχρέωση για την αποκομιδή των απορριμμάτων με δικά τους μέσα, διασφαλίζοντας μια ιδανική ισορροπία κόστους και οφέλους για τους δημότες.
Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στα πρόθυρα του διαγωνισμού, που έχει πλέον αναλάβει να διενεργήσει το ΑΣΕΠ, για 8.845 μόνιμους εργαζόμενους σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως στην καθαριότητα και στις ΔΕΥΑ των δήμων, έναντι των 6.183 άμεσα απειλούμενων θέσεων εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα.
Η κυβέρνηση:
·έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» της εργασίας με συμβάσεις χρόνου, δρομολογώντας τις πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα μετά από το 2010
·κατόρθωσε να απεγκλωβίσει τις νέες προσλήψεις από τον γενικό περιοριστικό κανόνα αποχωρήσεων – προσλήψεων
·έδωσε στους δήμους τη δυνατότητα να καθορίσουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους σε επιπρόσθετο τακτικό προσωπικό
· ενισχύει με τακτικό προσωπικό και άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως οι ΔΕΥΑ
· θωράκισε τους δήμους απέναντιστη δημιουργία τεχνητών προϋποθέσεων για την επιλογή ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων
· παρέτεινε την εργασία των συμβασιούχων έως τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε και θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες του νέου προσωπικού από το ΑΣΕΠ
· προέβλεψε την πρόσθετη μοριοδότηση των συμβασιούχων της καθαριότητας, προστατεύοντας νομικά τη διαδικασία για όλους.
Αυτό που δεν προέκρινε η κυβέρνηση είναι έναν «στημένο»διαγωνισμό, με την ίδια να κρίνει ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη για εργασία και δικαιούται περισσότερο μία θέση. Κριτήρια κοινώς αποδεκτά υπάρχουν και εφαρμόζονται. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν είναι ούτε η αρχή ούτε και το τέλος των προσπαθειών της κυβέρνησης για αύξηση της απασχόλησης. Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε αυτές τις συνθήκες, έχει και πραγματικό περιεχόμενο και συμβολικό χαρακτήρα. Ας απαντήσουμε ευθέως αν θέλουμε μόνιμες θέσεις με πλήρη δικαιώματα για πάγιες και διαρκείς ανάγκες.Συμφωνούμε ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων βρίσκεται στον «πυρήνα» των δραστηριοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες;Η κυβέρνηση έδωσε τη δική της απάντηση και ανέλαβε την ευθύνη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.