Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ: Απολογισμός πεπραγμένων μακριά από την κοινωνία

Από την “Συμπολιτεία Θερμαϊκού” εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με τον “Απολογισμό πεπραγμένων δήμου Θερμαϊκού έτους 2017” που πραγματοποιεί η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι για μία ακόμη χρονιά οργανώνεται ένας απολογισμός μακριά από την κοινωνία, στην περιορισμένη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και όχι σε ένα μεγάλο δημόσιο χώρο. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Απολογισμό πεπραγμένων για το έτος 2017, πραγματοποιεί η υπό τον κ. Μαυρομάτη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Και για μία ακόμη χρονιά, ο απολογισμός, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, θα γίνει μακριά από την κοινωνία, στον περιορισμένο χώρο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, στους Νέους Επιβάτες.
Η πρόσκληση που απηύθυνε η διοίκηση του Δήμου για την απολογιστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έχει αποδέκτες μόνο τον δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη, τους αντιδημάρχους του δήμου Θερμαϊκού, τους δημοτικούς συμβούλους, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (και όχι τα μέλη τους), καθώς και τους…. ειδικούς συνεργάτες του δημάρχου. Ενώ η ίδια πρόσκληση κοινοποιήθηκε στους βουλευτές της Β΄ Θεσσαλονίκης, στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και γενικά και αόριστα στους «φορείς δήμου Θερμαϊκού», χωρίς αυτοί να αναφέρονται συγκεκριμένα, αλλά και χωρίς να γίνεται καμία ενέργεια ενημέρωσης των δημοτών με ανακοινώσεις, αφίσες, αναρτήσεις στα δημοτικά καταστήματα κλπ.
Σημειώνεται ότι ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποία πρέπει να δίδεται η ευκαιρία στους πολίτες να κρίνουν τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής. Είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, καθώς ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει, να κρίνει, να καταθέτει την δική του άποψη.
Πέρα όμως από την υποχρέωση της διοίκησης του Δήμου για λογοδοσία, η ειδική αυτή συνεδρίαση πρέπει να σηματοδοτεί έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες για τα ζητήματα που τους απασχολούν και τους τρόπους επίλυσής τους. Ώστε να μπορούν οι δημότες του Θερμαϊκού να ακούνε τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης, να κρίνουν, να υποδεικνύουν και να προτείνουν. 
Ο Δήμος δεν είναι απλά μία δημόσια υπηρεσία αποστεωμένη και απομακρυσμένη από τους κατοίκους. Είναι ο μοναδικός φορέας που διευθύνει και ρυθμίζει όλες τις τοπικές υποθέσεις με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Γιαυτό και πρέπει να βρίσκεται καθημερινά δίπλα στο δημότη, να ακούει τη φωνή του και να προσπαθεί να δώσει λύση στα προβλήματά του. Παράλληλα δε, να σχεδιάζει και να αποφασίζει σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοτών και πάντα μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του έχουν εκχωρηθεί.

Δυστυχώς, ενώ πάντα ο απολογισμός πεπραγμένων του δημάρχου γινόταν σε δημόσιους χώρους, πιο προσιτούς στους δημότες –τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2014 πραγματοποιούνταν στο ξενοδοχείο «Ξενία» στην Περαία – η σημερινή δημοτική αρχή περιορίζει τη λογοδοσία της στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, καθορίζοντας μάλιστα και εργάσιμη ημέρα και ώρα (Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, ώρα 6 το απόγευμα), ώστε να αποφύγει ενδεχομένως την… «ενοχλητική» παρουσία των συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.