Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Άρχισε η δωρεάν διανομή σχολικών γευμάτων στο δήμο Θερμαϊκού

Eγκαινιάστηκε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου και άρχισε να λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, στο Δήμο Θερμαϊκού, το πιλοτικό πρόγραμμα της διανομής των σχολικών γευμάτων. Το πρόγραμμα, εξασφαλίζει περίπου 1.200 μεσημεριανά γεύματα για μαθητές σχολικών μονάδων του Δήμου.

Το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης, που θεσμοθετήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ως μοχλός πραγματικής στήριξης προς τις περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από την ανεργία, τη φτώχεια και την παρατεταμένη λιτότητα, βρήκε εφαρμογή σε 14 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μοιράζοντας ζεστά σπιτικά γεύματα σε 51.585 μαθητές της, ο αριθμός των οποίων πανελλαδικά φτάνει τις 245.453.
Τα σχολεία του δήμου ΘερμαΪκού, που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και ο αριθμός των μαθητών κάθε σχολείου του Δήμου αντίστοιχα είναι τα παρακάτω :
  • Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής με 221 μαθητές
  • Το Δημοτικό Σχολείο Κερασιάς 134 μαθητές
  • Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μηχανιώνας με 271 μαθητές
  • Το Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης με 293 μαθητές
  • Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας με 272 μαθητές.
«Η εφαρμογή του προγράμματος, αποτελεί σημαντική βοήθεια στις οικογένειες των μαθητών», δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στοχεύει, αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινομένων σχολικής διαρροής, ενώ απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολειών, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων αυτών.
Η καθημερινή προσφορά στο σχολειό ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών.
Το μενού του Προγράμματος άφορα και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ήμερες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθηνάς, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα παραπάνω γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και συμφώνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνέχεις πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων.
Το κάθε προσφερόμενο γεύμα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε πλαστικούς περιάκτους μιας χρήσεως (C-PET, A-PET & PP), που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Το ψωμί είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες, κάθε μία από τις οποίες συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά πιρουνιά η κουτάλια - κατά περίπτωση - καθώς και μαχαιριά (χωρίς προεξοχές και ανωμαλίες) μιας χρήσεως.
Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος (πχ σαλάτα εποχής και κυρίως ζεστό πιάτο).Τα γεύματα είναι τοποθετημένα σε ειδικούς θερμοθαλάμους μεταφοράς τροφίμων με τον ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο. Οι σαλάτες μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους. Ο ανάδοχος υποχρεούται να αφήσει τις μερίδες των γευμάτων σε θερμοθαλάμους, τους όποιους θα παραλαμβάνει την επομένη σχολική ημέρα.

Η παράδοση των γευμάτων στα σχολεία του Δήμου Θερμαϊκού πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος 12:45 μμ – 13:15 μμ.

1 σχόλιο:


  1. Γιατί το 2018 «μυρίζει» εκλογές
    http://www.liberal.gr/arthro/183084/apopsi/arthra/giati-to-2018-isonmurizeisin-ekloges.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.