Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

«Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος»

Στην ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος, υπάρχουν λευκές σελίδες που έμεναν ασυμπλήρωτες για πολλές δεκαετίες εξαιτίας πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων ή παρέμειναν άγραφες λόγω των ανώμαλων καταστάσεων που ταλάνισαν το ελληνικό κράτος από τις αρχές του αιώνα έως τη μεταπολίτευση, αλλά και της ατολμίας των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Οι αφώτιστες όψεις αυτής της ιστορίας, ερευνώνται διεξοδικά στο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου, τέως Γενικού Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος – μαρτυρίες πρωταγωνιστών, άγνωστα έγγραφα και ντοκουμέντα».

Στο βιβλίο, εξετάζονται σημαντικές πτυχές του προβλήματος όπως: 
-Οι πιέσεις που είχε ασκήσει η Κομιτέρν στο νεαρό τότε ΚΚΕ για να το αναγκάσει να υιοθετήσει το πολιτικά καταστρεπτικό σύνθημα της «ανεξάρτητης Μακεδονίας».
-Ο ρόλος του Κολάροφ στην απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς για τη δημιουργία της «Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας».
-Πόσο «Μακεδόνες» ήταν ο Ντίμιταρ Βλάχοφ, ο Βλαντιμίρ Ποπτόμοφ και οι άλλοι μεγαλοπαράγοντες, που με εντολή του Τίτο δημιούργησαν «εν μία νυκτί» τη Λαϊκή Δημοκρατία «Μακεδονίας» στο πλαίσιο της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας.
-Οι σκοποί που επεδίωκε να εξυπηρετήσει ο Τέμπο με τις προσπάθειες του να δημιουργηθεί το Κοινό Βαλκανικό Στρατηγείο των ανταρτών.
-Τα μυστικά πρωτόκολλα της συμφωνίας του Μπλεντ, μεταξύ Τίτο και Δημητρόφ.
-Η στάση του Στάλιν στο Μακεδονικό ζήτημα.
-Η δράση του «σλαβομακεδονικού τάγματος» που υπήρχε στον ΕΛΑΣ και η εξώθηση του αρχηγού του Γκότσε σε ανταρσία και φυγή προς τα Σκόπια.
-Οι απώτερες επιδιώξεις του ΣΝΟΦ και του ΝΟΦ.
-Η στάση των σλαβόφωνων της δυτικής Μακεδονίας και οι προσπάθειες προσεταιρισμού τους.
 Το βιβλίο από 320 σελίδες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.