Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε το μητροπολίτη Βαρνάβα

Τιμητική διάκριση στον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα, απένειμε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, κ. Κυρίζογλου, η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως καλύπτει, μεν, τη δυτική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά εκτείνεται στην περιφέρεια οκτώ δήμων με εμβέλεια λειτουργίας και εξυπηρέτησης πληθυσμού πολύ ευρύτερη της Μητρόπολης.

Το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο της είναι τεράστιο και ο απολογισμός του για το 2017 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 17 ενοριακά συσσίτια και 15 τράπεζες τροφίμων με 8.109 σιτιζόμενους καθημερινά, διανομή 15 τόνων τροφίμων σε 365 δικαιούχους, 5.420 δεμάτων από τις ενορίες για τις γιορτές, και 31.538 τεμαχίων ρούχων σε 2.300 δικαιούχους. Στο κοινωνικό ιατρείο «Υγεία» προσφέρουν υπηρεσίες εθελοντικά 29 γιατροί με 21 ειδικότητες και πέντε νοσηλευτές, ενώ την περασμένη χρονιά εξετάστηκαν 750 ασθενείς, εμβολιάστηκαν 650 παιδιά και δόθηκαν πάνω από 10.000 φάρμακα.
Λειτουργούν, επίσης, συμβουλευτικός σταθμός, ενοριακές τράπεζες αίματος, πρόγραμμα σίτισης μαθητών, πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, κέντρο προστασίας ανηλίκων, ξενώνες φιλοξενίας συγγενών ασθενών, εκκλησιαστικό γυμνάσιο και λύκειο, κατασκηνώσεις, γηροκομείο και άλλες δομές. Όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό, η ΠΕΔ-ΚΜ θα διαθέσει το ποσό των 30.000 ευρώ για την ενίσχυση αυτού του έργου.
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Βαρνάβας δήλωσε ότι η τιμή που του γίνεται δεν είναι προς το πρόσωπό του, αλλά την αποδέχεται στο όνομα των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς. «Η Ιερά Μητρόπολή μας βρίσκεται στα δυτικά, εκτός των τειχών, στην εσπερία Θεσσαλονίκη, σε μία κυριολεκτικά  εγκαταλελειμμένη περιοχή. Αγωνιζόμαστε καθημερινά σε αυτά τα δύσκολα και τα θυμωμένα χρόνια για την αναστήλωση και την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου. Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα ένας ολόκληρος στρατός, ειρηνικός, αγάπης και προσευχής, διακονίας και προσφοράς, αναλίσκεται γι' αυτόν ακριβώς τον αποκλειστικό σκοπό. Οι κατακόμβες των εκκλησιών έγιναν εστιατόρια και συσσίτια και στον απολογισμό του 2017, δυστυχώς, περάσαμε το συγκλονιστικό νούμερο των 8.000 ημερησίως μερίδων φαγητού» σημείωσε.
«Μυστικά και αθόρυβα συντελείται ένα θαύμα: Οι φτωχοί να ταΐζουν τους φτωχότερους» πρόσθεσε και ζήτησε από τους πιστούς περισσότερη προσευχή, δυνατότερη αγάπη, ενότητα και περισσότερη δουλειά για να βγούμε από την κρίση. «Φτωχοί ξανακάναμε και τα καταφέραμε» είπε. Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης κάθε πλευράς της Θεσσαλονίκης, ενώ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολίασε: «Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και η αποστολή τής επιστολής στο γραφείο του κ. πρωθυπουργού καλύπτει άμεσα κι εμένα ως μέλος της ιεραρχίας».

Ο απολογισμός έργου της ΠΕΔ-ΚΜ
Εν τω μεταξύ, η ΠΕΔ-ΚΜ έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό του έργου της για τη χρονική περίοδο 2015-2017. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οικονομικά και θεσμικά ζητήματα των δήμων, το προσφυγικό ζήτημα και σειρά εκδηλώσεων. Αναφορά γίνεται στις πρωτοβουλίες της ΠΕΔ για το θέμα του ΟΑΣΘ και τις αλλαγές σε αυτόν, την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων και τις ελλείψεις στον τομέα της σχολικής στέγης.
Υπενθυμίζεται, ότι η ΠΕΔ-ΚΜ ενίσχυσε με το ποσό των 30.000 ευρώ τον Δήμο Αμφίπολης για την κατασκευή έργων που εξυπηρετούν το ανασκαφικό έργο και με 30.000 ευρώ τον Δήμο Παιονίας, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, ενώ ενίσχυσε οικονομικά και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης της, η ΠΕΔ-ΚΜ προχώρησε στην ενίσχυση του εξοπλισμού κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των πολιτών.
Εξάλλου, η ΠΕΔ-ΚΜ διοργάνωσε, σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπηρεσίες, ημερίδες για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση των Μητροπολιτικών Περιοχών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δάσος και τους Δασικούς Χάρτες, την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, την υλοποίηση των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά και τη Βιώσιμη Κινητικότητα. Επίσης, υποστήριξε τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΔ και το φλουρί κέρδισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Νωρίτερα, σε κλήρωση που πργματοποιήθηκε, τυχερός αναδείχτηκε ο Δήμος Χαλκηδόνας, ο οποίος θα λάβει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.