Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Τουριστική προβολή: Οι ευθύνες Περιφέρειας και Δήμου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Δεν κουραστήκαμε να το επαναλαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, ότι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο δήμος Θερμαϊκού, είναι οι παραλίες του. Και με τα 50 και πλέον χιλιόμετρα ακτογραμμής που απλώνονται σε μία πεντακάθαρη θάλασσα, θα μπορούσε με ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο και μία συστηματική προβολή, να υπάρξει σωστή και  όχι "στο άρπα κόλλα" ανάπτυξη και αξιοποίηση, προς όφελος του Δήμου, των κατοίκων της περιοχής και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο η σημερινή διοίκηση του Δήμου όσο και η προηγούμενη, ελάχιστα ασχολήθηκαν με το θέμα προβολής στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, της κατ΄ εξοχήν τουριστικής περιοχής μας. Ενώ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, που «θυμούνται» το δήμο Θερμαϊκού κάθε που πλησιάζουν αυτοδιοικητικές εκλογές, ουσιαστικά έχουν σβήσει στην κυριολεξία την ανατολική ακτή του Θερμαϊκού από τους τουριστικούς χάρτες που καταρτίζουν, αν και ξοδεύουν τεράστια ποσά για το σκοπό αυτό.
Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αναφερθήκαμε στο πολυτελές έντυπο και το περίφημο site της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας VERYMACEDONIA, που υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε για να προβάλει τις τουριστικές δυνατότητες ΟΛΗΣ της Κεντρικής Μακεδονίας. Πριν από μία πενταετία, το 2013, επισημάναμε και καταθέσαμε μάλιστα και σχετική ερώτηση στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ότι τόσο από το έντυπο όσο και στο site VERYMACEDONIA, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά στις ακτές του Θερμαϊκού. Και ότι οι πανέμορφες και βραβευμένες με "Γαλάζια Σημαία" παραλίες του Ποταμού Επανομής, της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας κλπ, όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνονται στις 45 προτεινόμενες παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά απουσιάζει και η παραμικρή, έστω μονολεκτική αναφορά σ΄αυτές.
Θα πει κανείς, τι απαιτήσεις μπορεί να έχει κάποιος από ένα τουριστικό "εργαλείο", όπως το site VERYMACEDONIA, όταν αυτό έχει εγκαταληφθεί σχεδόν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η "Τελευταία Ενημέρωση" που υπάρχει εκεί είναι πριν από.... δύο τουλάχιστον χρόνια και αναφέρεται στη συμμετοχή της ΠΚΜ στις τουριστικές εκθέσεις της Σόφιας και του Τελ Αβίβ, στις 10-2-2016 !!.

ΟΙ χειρισμοί του δήμου Θερμαϊκού   
Υπάρχει όμως τεράστιο θέμα σχετικά και με τους χειρισμούς του δήμου Θερμαϊκού στο ζήτημα αυτό και τις πιέσεις, που κανονικά έπρεπε να είχε ασκήσει στην Περιφέρεια, ώστε να επανορθώσει την αδικία που διαπράττει σε βάρος της περιοχής.
Συχνά-πυκνά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού παρακολουθούμε διαξιφισμούς της διοίκησης του Δήμου με την αντιπολίτευση για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ποτέ όμως δεν ακούστηκε ούτε μία λέξη για το αναγκαίο, όσο και αυτονόητο: Ότι πρέπει οι φυσικές ομορφιές των ακτών του Θερμαϊκού, οι πλαζ του Ποταμού, της Αγίας Τριάδας, της Περαίας, των Νέων Επιβατών, του Αγγελοχωρίου, της παραλίας Επανομής και της Μηχανιώνας να γίνουν ευρύτερα γνωστές, για την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.
Πως όμως θα καταφέρουμε να πετύχουμε την ανάδειξη των τουριστικών δυνατοτήτων της περιοχής μας, δίχως συμμετοχή σε συνέδρια και εκδηλώσεις στις κοντινές τουλάχιστον χώρες Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Σερβία αλλά και Τουρκία, για να μην ανοιχτούμε και λίγο μακρύτερα (Ρουμανία κλπ); Δίχως δημοσιεύσεις ή προβολή σε μεγάλα ΜΜΕ των βαλκανικών χωρών; Με τον αυτόματο πιλότιο; Με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; Πότε σκεφθήκαμε να καλέσουμε για 2-3 μέρες δημοσιογράφους από τις χώρες αυτές, αλλά και μεγάλα ελληνικά έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα για να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και επιστρέφοντας να γράψουν σχετικά στα μέσα ενημέρωσης που εργάζονται;
Και βέβαια, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την παντελή απουσία τουριστικής προβολής των δυνατοτήτων του δήμου Θερμαϊκού και της υπόλοιπης περιοχής, την έχουν όπως προείπαμε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, που διαθέτουν και το σχετικό μηχανισμό αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια. Όμως, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκαν για κάτι τέτοιο, αλλά απεναντίας, ακόμη και στο πολυτελέστατο έντυπο προβολής, με τίτλο “Very Macedonia”, που εξέδωσαν το φθινόπωρο του 2013, μόλις και μετά βίας βρήκαν στις 94 σελίδες του εντύπου να περάσουν για τις φυσικές ομορφιές του δήμου Θερμαϊκού δύο ακριβώς αράδες: «πηγαίνετε για μια βουτιά στις κοντινές παραλίες του Θερμαϊκού κόλπου που βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία για τα καθαρά νερά τους και δοκιμάστε τους γευστικούς μεζέδες στις τοπικές ψαροταβέρνες». Αυτό μόνο και τίποτα άλλο. Ούτε καν αναφορά στο ποιες είναι οι παραλίες αυτές.
Πως άραγε θα αναπτυχθεί ο τουρισμός  στις ακτές του Θερμαϊκού δίχως να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής; Πως θα δουλέψουν τα καταστήματα, απασχολώντας εργαζόμενους, ή πώς θα ανοίξουν και νέες επιχειρήσεις, αν δεν φροντίσουμε να φέρουμε τους τουρίστες στον ευλογημένο αυτό τόπο; Σίγουρα, δεν φιλοδοξεί ο Θερμαϊκός να ανταγωνιστεί τη Χαλκιδική, η οποία διαθέτει άλλα προτερήματα και κυρίως τις απαραίτητες υποδομές. Άλλα είναι εδώ τα ατού. Και κυρίως η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη. Καθώς ο επισκέπτης, Έλληνας ή ξένος, μπορεί να συνδυάσει μια επίσκεψη στη "Νύμφη του Θερμαϊκού", με κολύμπι ή λίγες ώρες ή μέρες ξεκούρασης στις ακτές του Θερμαϊκού. Κι αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα, εμείς το κλωτσάμε και το παραπετάμε. Και μετά βγαίνουμε και μιλάμε για "τουριστική ανάπτυξη". Εύγε

2 σχόλια:

  1. ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
    δραστηριότητες για την ανάπτυξη και την προστασία του παράκτιου μετώπου
    Ο Δήμος Θερμαϊκού συμμετέχει στην καμπάνια ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο οργανώθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΑΕ/Αξιοποίηση Ακτών Ελλάδος, δημιουργό της καμπάνιας, και εκτελείται υπό τη γενική διεύθυνση του δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη.
    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων αρχίζει τον Δεκέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται το Σάββατο 22 Απριλίου 2018. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ο Δήμος Θερμαϊκού στοχεύει να προβάλει τις ιδιαιτερότητες των ακτών του κατά τη χειμερινή περίοδο και παράλληλα να εκσυγχρονίσει τις υποδομές τους σε αυτές για να είναι επισκέψιμες καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της ΤΕΘ/Τουριστικής Εταιρείας Θερμαϊκού, της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Καθημερινότητας & Πρασίνου, Τεχνικής Υπηρεσίας και Οικονομικών, του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου, του ΚΑΑΥ/Κέντρου Αναψυχής Αξιωματικών Υπαξιωματικών Αγίας Τριάδας και της εταιρείας ΑΑΕ/Αξιοποίησης Ακτών Ελλάδος. Όλες οι εκδηλώσεις θα κινηματογραφηθούν και το τελικό υλικό που θα προκύψει θα παρουσιαστεί στην τελετή λήξης.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
    Δεκέμβριος 2017-Ιανουάριος 2018
    ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΕΡΙΤΤΩΝ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΩΝ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
    Ιανουάριος 2018
    ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
    Χώροι: ακτές και κοινόχρηστοι χώροι
    Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018
    15ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ»
    Χώρος: ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης
    Ώρα: 11.00-14.00


    Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
    ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Χώρος: Φάρος Αγγελοχωρίου
    Ώρα: 19.00-24.00


    Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
    ΠΡΩΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
    Χώρος: Υδροβιότοπος Επανομής
    Ώρα: 11.00-14.00


    Μάρτιος 2018
    ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ SOLAR-KIOSK ΚΑΙ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ-ΝΤΟΥΖ ΣΠΕΙΡΑ
    Χώρος: ακτές και πλατείες Δήμου Θερμαϊκού

    Το SOLAR KIOSK είναι κιόσκι πολλαπλών χρήσεων: πληροφοριών, ελεύθερης ανταλλαγής βιβλίων & προαιρετικά φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών. Το ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΟ-ΝΤΟΥΖ ΣΠΕΙΡΑ καλύπτει δύο βασικές ανάγκες των λουόμενων: αποδυτήριο και ντουζ. Και τα δύο προϊόντα διαθέτουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ (Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας).

    Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018
    ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ STRINGLESS
    Χώρος: Σκάλα Νέων Επιβατών
    Ώρα: μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης

    Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα STRINGLESS απαρτίζεται από τις Αλμπένα Κούτοβα, Βασιλική Αλεξίου, Δωροθέα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Κατερίνα Μαυροφρύδου. Το συγκρότημα ασχολείται με τον ήχο που παράγει το ανθρώπινο σώμα, κατά κύριο λόγο η φωνή, αντικαθιστώντας όλα τα μουσικά όργανα, ενώ το υλικό που χρησιμοποιεί στο πρόγραμμά του προέρχεται από την ελληνική αλλά και ξένη μουσική παράδοση.

    Δευτέρα 23 & Τρίτη 24 Απριλίου 2018
    ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
    Χώρος: Νέοι Επιβάτες


    Σάββατο, 28 Απριλίου 2018
    ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
    Χώρος: ΚΑΠΠΑ
    Ώρα: 11.00-14.00

    Χαιρετισμός δημάρχου Γιάννη Μαυρομμάτη
    Ομιλίες για την ανάπτυξη και την προστασία ακτών, πάρκων και ρεμάτων
    από εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, η οποία είναι υπεύθυνη για τα προγράμματα Γαλάζια Σημαία και Green Key, και εκπρόσωπο της ΑΑΕ.
    Προβολή ντοκιμαντέρ με στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσο πολύ σας έτσουξε τους Συριζαίους το χθεσινό συλλαλητήριο, που δεν βρήκατε να γράψετε δυο γραμμές κ. Κουζινόπουλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.