Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης βαδίζοντας στο Μαραθώνα
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Θεσσαλονίκη: 22 Μαϊου 1963 – 22 Μαϊου 2013. Μισός αιώνας ακριβώς από τη δολοφονία του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, του λαμπρού επιστήμονα, του βαλκανιονίκη αθλητή, του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Πενήντα ακριβώς χρόνια κι ακόμη δεν αποκαλύφθηκαν οι ηθικοί αυτουργοί, εκείνοι που οργάνωσαν το έγκλημα και επιστράτευσαν τους μισθοφόρους για την εκτέλεσή του.

Κατά τη σύλληψή του στον Τύμβο
Κάθε Μάϊο μήνα τέτοιες μέρες, η μνήμη ξαναγυρίζει πίσω, σ΄εκείνα τα ταραγμένα χρόνια, για να θυμηθούμε ένα από τα πιο στυγερά πολιτικά εγκλήματα που συντάραξαν αυτή την πόλη, αυτή τη χώρα. Για να αποτίσουμε φόρο τιμής τη μνήμη ενός μεγάλου αγωνιστή που έδωσε τη ζωή του για τα ιδανικά της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας. Μια θυσία που πρέπει να μας φρονηματίζει ιδιαίτερα στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας.

Εισαγωγή
Μισός αιώνας από την «Υπόθεση Λαμπράκη». 50 χρόνια μετά. Πως πέρασαν κιόλας τόσα χρόνια. Κυβερνητικές αλλαγές, πραξικόπημα, χούντα, τραγωδία της Κύπρου, μεταπολίτευση, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και μετά Ν.Δ. και ύστερα ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια συγκυβέρνηση και πάλι Ν.Δ. και πάλι ΠΑΣΟΚ για να φτάσουμε στην Ελλάδα της κρίσης, της παρ΄ ολίγον πτώχευσης και της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος. Οι μνήμες μένουν άσβηστες σ' αυτή τη χώρα, σ' αυτή την πόλη, όπου η γη της βάφτηκε από το αίμα του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης.
Με τον θρύλο της εποχής,
ολυμπιονίκη Τζέσε Όουενς

Δύο από τους φυσικούς αυτουργούς, πλήρωσαν όσο πλήρωσαν και όπως πλήρωσαν. Οι υπόλοιποι έμειναν στο απυρόβλητο. Και τους ηθικούς αυτουργούς, ούτε που τους πλησίασε κανείς. Ποιοί ήταν αυτοί; Οι ξένοι; Το παλάτι; Η πανίσχυρη τότε ΚΥΠ; Η CIA; Οι σκοτεινοί μηχανισμοί που άλλοτε οργάνωναν τον ΙΔΕΑ, άλλοτε έστηναν προβοκάτσιες τύπου ΑΣΠΙΔΑ ή Γοργοπόταμου κι ετοίμαζαν το ακόμη πιο χοντρό τους παιχνίδι, τη δικτατορία; 
Η παροιμιώδης έκρηξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, "ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο", ακούγεται ακόμη, και μετά το θάνατό του, μαστιγώνοντας όσους ευθύνονται που οι ηθικοί αυτουργοί παρέμειναν στο σκοτάδι. Και ο θαρραλέος τότε ανακριτής Σαρτζετάκης, που βοήθησε να ανοιχτεί ο βούρκος του παρακράτους, φαίνεται να μην αποκαλύπτει κάποια στοιχεία που γνωρίζει, όπως τουλάχιστον υπαινίχθηκε με τη δήλωσή του πριν μερικά χρόνια.
Εκείνοι που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πολλά, αν μιλούσαν, είναι όσοι μπλέχτηκαν με την υπόθεση. Όμως κράτησαν κλειστό το στόμα τους. Ο Γκοτζαμάνης πεθαίνοντας πήρε στον τάφο του το μεγάλο μυστικό. Οι υπόλοιποι αρνούνται να πουν το παραμικρό. Ένας μόνο μίλησε. Ο συναυτουργός, όπως κατηγορήθηκε, του εγκλήματος μαζί με τον Γκοτζαμάνη, ο Μανώλης Εμμανουηλίδης.
Είχαμε μαζί του μια μεγάλη συνέντευξη, πριν τριάντα περίπου χρόνια, που κράτησε πάνω από 2 ώρες. Τα όσα μας είπε, τα μαγνητοφωνήσαμε. Και δημοσιεύσαμε τότε μερικά μόνο σημεία εκείνης της συνομιλίας στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΗ" των Αθηνών.
Με τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μανόλη Γλέζο σε συνέδριο Ειρήνης
Σήμερα δίνουμε, στη συνέχεια της έρευνας μας για την συνταρακτική αυτή υπόθεση, τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που μας έκανε τότε ο Εμμανουηλίδης. Μιλώντας για τη δική του συμμετοχή στην υπόθεση της δολοφονίας, αλλά και για το ρόλο των άλλων. Ο καθένας μπορεί να κρίνει το μέγεθος της σπουδαιότητας των όσων λέει ο πρώην παρακρατικός.
Περιλαμβάνει όμως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία η έρευνα που ακολουθεί: Για τους ηθικούς αυτουργούς και την οργάνωση της δολοφονίας. Για τον ρόλο του Κατσούλη, την ανάμειξη της ΚΥΠ και το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας Λαμπράκη. Για τις πολιτικές επιπτώσεις που είχε αυτή. Για τις τελευταίες ώρες, το "χαροπάλεμα" του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου έδωσε την τελευταία του μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Την συγκλονιστική αγόρευση του εισαγγελέα Παύλου Δελαπόρτα στη δίκη των δολοφόνων. Και τέλος, μία συνέντευξη, πριν 20 περίπου χρόνια, του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε τη δολοφονική επίθεση, ανέβηκε αμέσως στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε αμέτρητες ώρες έξω από το νοσοκομείο, μαζί με εκατοντάδες άλλους νέους Θεσσαλονικείς που αγωνιούσαν για τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη 
Σπύρος Κουζινόπουλος


Διαβάστε στη συνέχεια:
 
Μισός αιώνας από τη δολοφονία Λαμπράκη  
      
     Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης  
    
     Καρέ-καρέ το χρονικό του εγκλήματος    

     Οι ηθικοί αυτουργοί  
    
     To επεισόδιο με τη Φρειδερίκη στο Λονδίνο

      Η οργάνωση της δολοφονίας  

      Ο ρόλος του Κατσούλη

      Στοιχεία για την ανάμειξη της ΚΥΠ  

     Το πολιτικό σκηνικό της δολοφονίας 

     Η μεγάλη μάχη του Λαμπράκη για τη ζωή

      Η συγκέντρωση, οι «αντιφρονούντες» και η αστυνομία  

       Οι ανακρίσεις

       Οι πολιτικές επιπτώσεις

      Η έκθεση Βαρδουλάκη

      Η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλής και ο Σαρτζετάκης

      Η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη
     
      Η αγόρευση του εισαγγελέα Δελαπόρτα

      Η απόφαση του δικαστηρίου: Λευκές περιστερές!

      Τι απέγιναν τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης Λαμπράκη

      "Έργο της χούντας", λέει ο Εμμανουηλίδης

       Τι είχαν δηλώσει για τη δολοφονία

       Το χαροπάλεμα του Λαμπράκη 

       Μία συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη για δολοφονία Λαμπράκη

2 σχόλια:

  1. Ο Μανώλης Χατζηαποστόλου ή Τίγρης, ήτανε αυτός που πήδηξε στο τρίκυκλο και έπιασε αυτούς που χτύπησαν τον Λαμπράκη. Προς το τέλος της ζωής του δίνει μια εντυπωσιακή συνέντευξη στην ΕΤ-1. Εκεί για πρώτη φορά λέει κάτι συνταρακτικό: Τον Λαμπράκη τον σκότωσαν οι κομμουνιστές. Αναφέρει και όνομα: Ο δολοφόνος του Λαμπράκη είναι ο Βέρρος! Στέλεχος της ΕΔΑ τότε και αργότερα του ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά ήταν παραμύθια της Χαλιμάς. Είχε διατυπωθεί από την αστυνομία αλλά και τους συνηγόρους των κατηγορούμενων αξιωματικών της χωροφυλακής αυτή η εκδοχή και καταρρίφθηκε πανηγυρικά τόσο από την ανάκριση όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.