Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Τόμσεν: "Μη λέτε ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα αφού θα τα πάρετε"!

Ποιος δουλεύει ποιόν σε αυτή τη χώρα; Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε να μας παραμυθιάζουν και να στήνουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας; Η δήλωση του εκπροσώπου της τρόϊκας Πωλ Τόμσεν που κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να πάψουν τις διαβεβαιώσεις ότι δεν παρθούν νέα μέτρα «αφού θα τα πάρει», δείχνει το μέγεθος της κοροϊδίας.

Με ύφος χιλιών καρδιναλίων εμφανίστηκε την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών η τριάδα των απεσταλμένων της Τρόικας.
Οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ έδειξαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων έξω από το υπουργείο, ιδιαίτερα μετά το περιστατικό με τη ρίψη κερμάτων σε βάρος τους.
Αφού συζήτησαν ιδιαιτέρως με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για 15 λεπτά προσήλθαν στην αίθουσα των συζήτησεων, όπου τους περίμεναν περίπου 40 στελέχη της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης.
Εκεί, όπως αναφέρει το «Βήμα», ο Πώλ Τόμσεν πήρε το λόγο και επέκρινε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για την στάση τους τονίζοντας προκλητικά: «Μην λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα,γιατί απλά θα τα πάρετε». Αυτό ειχε σαν αποτέλεσμα να ηλεκτρισθεί η ατμόσφαιρα, καθώς οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν στις παρατηρήσεις του τροϊκανού.
Στελέχη της Διοίκησης, που χρόνια τώρα διαπραγματεύονται με την τρόικα, εμφανίζονται αυτή τη φορά εξοργισμένοι και δεν δίστασαν να μεταφέρουν στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό να τους αντιμετωπίσει όπως τους αρμόζει.
«Πάρτε τους από δω» είναι η απαίτησή τους, «μόνο ζημιά κάνουν πια στην οικονομία» διεμήνυσαν αγανακτισμένοι.
Όσον αφορά στη συνάντηση αυτή καθ' αυτή, οι Έλληνες υπηρεσιακοί παράγοντες παρέθεσαν τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και επέμειναν ότι οι δημοσιονομικές εξελίξεις έχουν ξεπεράσει και τους Τροϊκανούς και τα απογοητευτικά σενάριά τους, τα οποία κατασκεύασαν τον περασμένο Ιούνιο και έκτοτε δογματικά δεν μετακινούνται απ' αυτά.
Τότε,αξιολογώντας την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων, οι “ειδικοί” εκπρόσωποι των δανειστών μας απεφάνθησαν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα προσεγγίσει τα 2,9 δισ. ευρώ και η κάλυψή του θα απαιτήσει μέτρα εισπρακτικά και άλλα γενικής εφαρμογής. Παρ' ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες επέμεναν ότι ο Ιούνιος δεν αποδίδει την πραγματικότητα και ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους τα πράγματα θα αλλάξουν, εκείνοι δεν μετακινήθηκαν ούτε πόντο.
Η πραγματικότητα όμως τους ξεπέρασε όλους, ακόμη και τον φύσει αισιόδοξο υπουργό Οικονομικών. Οι Έλληνες, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των περισσοτέρων, ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους.
Παρά το τριπλό βάρος των φόρων στ΄ ακίνητα και τις επιβαρύνσεις του φόρου εισοδήματος προσέτρεξαν στις Εφορίες και απέδωσαν τα οφειλόμενα.
Έτσι η εξέλιξη των εσόδων υπήρξε απρόσμενη. Τα στοιχεία του δεκάμηνου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αναιρούν τις μετριοπαθείς προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, βάσει των οποίων καταρτίσθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ, που επιβεβαιούμενο μεταβάλλει τη δημοσιονομική βάση κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2014 και αναιρεί πλήρως τις απόλυτα απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας.
Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι «τους αποδείξαμε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις είναι πολύ διαφορετικές από τις προγνώσεις τους, αλλά αυτοί είναι κολλημένοι στους υπολογισμούς τους, ωσάν να είναι ρομπότ». Και εξηγούν ότι «το δημοσιονομικό κενό των 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που οι τροΐκανοί υπολογίζουν δεν προκύπτει, είναι η πρόγνωσή τους ανεδαφική, σχεδόν ιδεοληπτική, δεν στέκεται τεχνοκρατικά και επιστημονικά, είναι ευθέως πολιτική και θέλει πολιτική αντιμετώπιση».
Κατά τα φαινόμενα, μάλλον έχει φθάσει η στιγμή για μια ελεγχόμενη πολιτική σύγκρουση με την τρόικα, αφού βεβαίως προηγουμένως «χτιστεί» το επιχείρημα της δημοσιονομικής προόδου και παρουσιαστεί με τη δέουσα ένταση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.