Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Σε φοροεισπράκτορες, θέλει να μετατρέψει η κυβέρνηση τους Δήμους

Στους δήμους, ετοιμάζεται όπως φαίνεται να πετάξει το μπαλάκι η κυβέρνηση, μετατρέποντάς τους σε φοροεισπράκτορες για το χαράτσι του τέλους ακινήτων. Και μάλιστα, για να αναγκάσει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν φορομπηχτική πολιτική, σκέφτεται να καταργήσει την επιχορήγηση προς τους ΟΤΑ και να την αντικαταστήσει με το τέλος ακινήτων.


«Το ποσό που προϋπολογίζει το κράτος να εισπράξει από τον φόρο ακινήτων, αντιστοιχεί σχεδόν στο ποσό που δίνει το κράτος στους δήμους, περίπου 3 δισ. ευρώ. Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή  για την μεταφορά της είσπραξης του φόρου στους δήμους», δήλωσε στον ALPHA 9,89 ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

 Τόνισε πως «κάποτε θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η είσπραξη του φόρου ακινήτων να γίνεται από τους ΟΤΑ. Άλλωστε, αυτό συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν σε όλο τον κόσμο όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα ο φόρος είναι ανταποδοτικός».

 Εξήγησε ότι «ανάλογα με το τι ποιότητα υπηρεσιών θέλει να έχει ένας δήμος, θα ορίζει και το ύψος του φόρου που θα μπαίνει πάνω στα ακίνητα. Ο κάθε δήμος θα μπορεί και μέσα στα όρια του να ορίσει, αν το κρίνει σκόπιμο, διαφορετικό επίπεδο φορολογίας. Είναι ένα μέτρο που ενισχύει κατά πολύ την αυτοτέλεια των δήμων, γιατί παύει πια ο δήμος να εξαρτάται οικονομικά από το κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.