Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Διεθνής κατακραυγή για την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ

Διεθνής καταδίκη για την κυβερνητική αυθαιρεσία, να εισβάλουν τα ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν απερίφραστα τη βίαιη επίθεση της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα τα ξημερώματα.

Όπως αναφέρουν οι δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο: 
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, διμοιρίες των ΜΑΤ παρουσία εισαγγελέα εισήλθαν  στο κτήριο της ΕΡΤ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής περίπου στις 4.30 το πρωί ζητώντας από τους εργαζόμενους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους στο κτήριο και αρνούνται να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να εισέλθει. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης  οι δρόμοι έκλεισαν και διακόπηκε η οδική κυκλοφορία.
 Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα με σκοπό να απομακρύνει τους εργαζόμενους και συναδέλφους τους από το κτήριο. Επίσης αναφέρθηκε ότι προσήχθησαν στην Ασφάλεια τέσσερις δημοσιογράφοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.
 «Εκφράζουμε το σοκ και  τον θυμό μας γι’ αυτήν την απολύτως περιττή ενέργεια των ελληνικών αρχών και καταδικάζουμε απερίφραστα την επιθετική χρήση βίας σε μια χώρα που θεωρείται δημοκρατική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ JimBoumehla. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι  με τους συναδέλφους μας στην ΕΡΤ  και με τις ενώσεις-μέλη μας στην Ελλάδα και στηρίζουμε την  έκκλησή τους προς τις ελληνικές αρχές να εγκαταλείψουν το κτήριο άμεσα και να το επιστρέψουν στους δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους της ΕΡΤ».
 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι απολυμένοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, την οποία έκλεισε η κυβέρνηση στις 11 Ιουνίου, μετέδιδαν το πρόγραμμά τους μέσω δορυφόρου και διαδικτυακά, απαιτώντας να λειτουργήσει εκ νέου η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει την απόφασή τους να παραμείνουν στο κτήριο ως παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε σήμερα ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν απαραίτητη για να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο ενός κτηρίου που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
 Από την πρώτη στιγμή της εισβολής, μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ ήταν συνεχώς παρόντα για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους στην ΕΡΤ. Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καθώς και βουλευτές παραμένουν έξω από το Ραδιομέγαρο, απαιτώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στο κτήριο, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών συνεχίζει να αυξάνεται.
 Οι ελληνικές ενώσεις ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί  συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 4 μ.μ., στην Αθήνα έξω από το Ραδιομέγαρο και στη Θεσσαλονίκη έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μόσχος Βοϊτσίδης δήλωσε: «Όταν επιλέγεις τον δρόμο του αυταρχισμού έναντι του δημοκρατικού διαλόγου και της καλόπιστης διαπραγμάτευσης, όπως έκανε η κυβέρνηση με το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, μοιραία κάθε επόμενο βήμα θα οδηγεί σε σκοτεινότερες περιοχές». 
 Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher-Bjerregård, δήλωσε: «Οι δημοσιογράφοι και οι ενώσεις τους αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες, κάτι που είναι απαράδεκτο. Αυτό που θέλουμε είναι διάλογος και μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, κάτι που είναι σχεδόν ακατόρθωτο όταν σου συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, με στόχο την εκκένωσή τους. Η κυβέρνηση που στις 11 Ιουνίου επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού έναντι του δημοκρατικού διαλόγου τον ακολουθεί πιστά μπαίνοντας ολοένα σε πιο σκοτεινές περιοχές. Δε διστάζει μάλιστα να επικαλείται διαρκώς τη νομιμότητα για μια υπόθεση στην οποία η ίδια συσσωρεύει διαρκώς παρανομίες.
            Η ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ και όλες τις Ενώσεις Συντακτών, καλεί όλους τους δημοσιογράφους και κάθε πολίτη που θεωρεί ότι η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει σήμερα, στις 16.00, έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού.

Η βουλευτής Σταυρούλα Ξουλίδου 
Για την έφοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και την εκκένωση του κτιρίου, η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σε άλλο ένα θέατρο εξουσίας με μαριονέτες τους εργαζομένους και θεατές σύσσωμη την ελληνική κοινωνία πρωταγωνιστεί η συγκυβέρνηση, ακόμη μια φορά σε βάρος της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης.
Εκφράζουν την επίπλαστη συναντίληψή τους για δήθεν αποκατάσταση της νομιμότητας και σωστή λειτουργία της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης και κρύβουν τεχνηέντως την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την εξάρθρωση της ΕΡΤ και  την προάσπιση των διαπλεκόμενων συμφερόντων καναλαρχών και μεγαλοεργολάβων, που έχουν εξασφαλίσει τις συχνότητες αλλά και την πελατεία τους μέσω των διαφημίσεων.
Ταυτόχρονα, θέτουν και πάλι σε εφαρμογή τη λαιμητόμο της διαθεσιμότητας και κάνουν ασκήσεις χειρουργικής ανατομίας στους λειτουργούς της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Οι μνημονιακές πολιτικές δεν έχουν αρχή, τέλος, λογική αλλά ούτε και αποτέλεσμα. Κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, τηλεόραση και ραδιόφωνο. Μήπως σκοπεύουν να “κλείσουν” και ολόκληρη τη χώρα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.