Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ούτε τους λογαριασμούς νερού δεν μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες

Oύτε τους λογαριασμούς ύδρευσης της ΕΥΑΘ δεν μπορεί να πληρώσει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι πράξεις αφαίρεσης υδρόμετρων (παροχής) λόγω χρέους.

 Ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών, για τους οποίους έχει περάσει το σχετικό όριο ανοχής, έφθασε σήμερα στις 30.000, όσες δηλαδή είναι οι πράξεις αφαίρεσης υδρόμετρων που πρέπει να διεκπεραιωθούν από τα τεχνικά συνεργεία της εταιρείας ύδρευσης. Ο αριθμός των οφειλετών φαίνεται να είναι κατά έξι φορές αυξημένος σε σχέση με μια επταετία πριν, όταν οι εντολές αφαίρεσης υδρόμετρων δεν ξεπερνούσαν τις 5.000.
Από την αρχή του 2013 μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί 2.800 υδρόμετρα και καθημερινά βγαίνουν 10 με 15. «Την περίοδο 2005-2006 δεν έμεναν ανεκτέλεστες εντολές, αφενός διότι οι καταναλωτές ήταν συνεπείς και αφετέρου διότι είχαμε πολλά συνεργεία. Οι εντολές αφαίρεσης εκείνη την περίοδο δεν ξεπερνούσαν τις 5.000», σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Πετρίδη, διευθυντή καταναλωτών της ΕΥΑΘ. Το 2010 τα συνεργεία της ΕΥΑΘ αφαίρεσαν 5.400 υδρόμετρα, το 2011 αφαίρεσαν 3.200, ενώ το 2012 αφαίρεσαν μόνο 650 υδρόμετρα εξαιτίας μείωσης προσωπικού.
ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ
Αφαίρεση υδρόμετρου γίνεται όταν η οφειλή του καταναλωτή ξεπεράσει ένα όριο, το οποίο εξαρτάται από τη μέση κατανάλωση. Ειδικότερα, αν η μέση κατανάλωση του καταναλωτή είναι από 0 έως 30 κυβικά, η υδροληψία διακόπτεται αν η οφειλή ξεπεράσει τα 130 ευρώ, δηλαδή μετά από τρία τετράμηνα. Αν η μέση κατανάλωση είναι από 31 έως 60 κυβικά γίνεται αφαίρεση υδρόμετρου σε οφειλή άνω των 250 ευρώ, αν η μέση κατανάλωση είναι από 61 έως 120 κυβικά η οφειλή πρέπει να ξεπερνά τα 500 ευρώ, και αν η μέση κατανάλωση είναι πάνω από 121 κυβικά αφαιρείται το υδρόμετρο όταν η οφειλή ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Μακεδονία" οι οφειλέτες ειδοποιούνται από την ΕΥΑΘ και αν επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν σε έντοκο διακανονισμό της οφειλής δίνοντας ως ελάχιστο ποσό 50 ευρώ το μήνα. Ο διακανονισμός μπορεί να φθάσει στους 36 μήνες και να γίνει έκπτωση στους τόκους ίση με το 80% για 12μηνη εξόφληση, 60% σε 24μηνη εξόφληση και 50% έκπτωση τόκου στην 36μηνη εξόφληση. Αν γίνει αποπληρωμή με πιστωτική κάρτα, γίνεται επιπλέον έκπτωση τόκου.
Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους αποτέλεσμα της ανέχειας των καταναλωτών, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις αφερεγγυότητας. Επίσης λίγες είναι οι περιπτώσεις διόγκωσης οφειλής επειδή το σπίτι που υδροδοτείται μένει ανοίκιαστο. Το πάγιο της ΕΥΑΘ που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης ενός άδειου σπιτιού είναι 10 ευρώ το τετράμηνο, και για να ξεπεράσει μια οφειλή το όριο των 120 ευρώ θα πρέπει να περάσει χρονικό διάστημα 12 τετραμήνων, δηλαδή τέσσερα χρόνια. Η ΕΥΑΘ πάντως, βάσει του κανονισμού της, «δεν αναγνωρίζει υπέρ του καταναλωτή το δικαίωμα να επικαλείται τη μη παραλαβή ή την απώλεια του λογαριασμού κατανάλωσης για να ανατρέψει τις τυχόν εις βάρος του συνέπειες που επιβάλλονται από τη μη έγκαιρη εξόφλησή του». Στις περιπτώσεις αυτές ο καταναλωτής οφείλει να επιδείξει τη στοιχειώδη επιμέλεια στην αναζήτηση του λογαριασμού ή να αποταθεί στην ΕΥΑΘ προσκομίζοντας ένα παλιό απόκομμα προηγούμενου λογαριασμού για να του χορηγηθεί αντίγραφο του λογαριασμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.