Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Με πλούσια ύλη το νέο φύλλο του "Περισκόπιου"

Με πλούσια, ως συνήθως ύλη και ρεπορτάζ, μαζί με φωτογραφικό υλικό, για τις εκδηλώσεις που είχαν γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικά με τη «Γενέθλια Ημέρα της Περαίας», κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της μηνιαίας εφημερίδας «Περισκόπιο» του Πολιτιστικού Οικολογικού Συλλόγου Περαίας.

Επίσης, με ρεπορτάζ σχετικά με τη συμμετοχή του τμήματος παραδοσιακού χορού της ΠΟΣΠ στο Φεστιβάλ Ορεστιάδας 2013. Ενώ ακόμη υπάρχει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την  εκδρομή εννέα ημερών στα Ορθόδοξα μοναστήρια της Ρουμανίας που διοργάνωσαν ο πατήρ Αθανάσιος Χύτας μαζί με τονυπεύθυνο τουριστικού γραφείου της Περαίας και με ξεναγό  τον καθηγητή Φιλολογία Πέτρο Στεργίου, Ρουμάνο με Ελληνικές ρίζες στην καταγωγή του.

Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που βρήκαμε στο «Περισκόπιο», ήταν τα αποτελέσματα του 8ου διαγωνισμού μαγειρικής, που οργάνωσε ο ΠΟΣΠ και ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η συνταγή της κυρίας Μαρίνας Γουδαμάνη με τίτλο «Βαρκούλες στο Θερμαϊκό» που ήρθε πρώτη στην κατηγορία φαγητού του διαγωνισμού. Μας άρεσε η συνταγή και σας την παραθέτουμε εδώ:

Βαρκούλες του Θερμαϊκού
Υλικά (για 5 άτομα):
• 10 μέτρια κολοκυθάκια
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
• 5 πράσινα κρεμμυδάκια
• 10 κουτ. σούπας ρύζι
• 1 φλ. ελαιόλαδο
• 1/2 ματσάκι άνηθο
• 300 γρ. γαρίδες (ή γάπαρι) προβρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες
• 200 γρ. μύδια (την ψίχα)
• Μαύρο πιπέρι
• 1 κύβο λαχανικών
• Αλάτι
• 2 κουτ. κορν φλάουερ
• 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε τις άκρες τους δεξιά και αριστερά. Κατόπιν κόβουμε τα κολοκυθάκια και τ’ αδειάζουμε δίνοντάς τους τη μορφή βάρκας.
Σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, τα πράσινα κρεμμυδάκια καθως και λίγη γέμιση από τα κολοκυθάκια που αδειάσαμε, χρησιμοποιώντας το 1/2 φλ. λαδιού.
Κατόπιν ρίχουμε μέσα στο σκεύος με τη γέμιση το ρύζι, τον άνηθο, τις γαρίδες και τα μύδια, αλάτι, πιπέρι και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια.
Βάζουμε σ’ ένα πλατύ αντικολλητικό σκεύος 3 ποτήρια με νερό και διαλύουμε μέσα τον κύβο λαχανικών, προσθέτοντας το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και το χυμό από ένα λεμόνι.
Βάζουμε μέσα τα κολοκυθάκια το ένα δίπλα στο άλλο και τοποθετούμε από
πάνω ένα πιάτο για να τα καλύψει και να τα σταθεροποιήσει μέσα στο σκεύος. Από πάνω βάζουμε και το καπάκι του σκεύους.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και ξεκινάμε το βράσιμο. Από
την ώρα που αρχίζει να βράζει μετράμε 40 λεπτά. Αφού βράζουν τα βγάζουμε από το σκεύος και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Κατόπιν στο ζωμό μέσα στον οποίο τα έχουμε βράσει διαλύουμε τις δύο κουταλιές κορν φλάουερ μαζί με το χυμό από ένα λεμόνι και αφήνουμε να βράσει άλλα πέντε λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα λεμονιού.
Περιχύνουμε τη σάλτσα λεμονιού πάνω από τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε να τραβήξουν.

Κατόπιν τα σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου