Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Πως η Όλγα Κεφαλογιάννη ξεπούλησε "φιλέτο" της Θεσσαλονίκης

Έβαλε υπογραφή παραμονή Χριστουγέννων για ξεπούλημα του Ποσειδώνιου
Καραμπινάτη σκανδαλώδης παραχώρηση, που έκανε με απόφασή της η πρώην, επί Ν.Δ. υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, παραδίδοντας κοψοχρονιάς παραλιακό φιλέτο δίπλα ακριβώς στο Ποσειδώνιο, σε ιδιωτικά συμφέροντα,  για τη δημιουργία «καταφυγίου τουριστικών σκαφών», προκαλεί σάλο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Το εξοργιστικό είναι ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση, χωρίς καν να ρωτηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, φαίνεται να έγινε με ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή παραμονή Χριστουγέννων και ενώ στο μεταξύ είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές που ήταν σίγουρο ότι θα τις χάσει η Ν.Δ.
Για το σκανδαλώδες αυτό ξεπούλημα, που αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση απέναντι στο λαό της Θεσσαλονίκης,  οι βουλευτές ΚΚΕ Θεσσαλονίκης, Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.
Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών:
«Θέμα: Παραχώρηση σε ιδιώτη παραλιακού φιλέτου της πόλης της Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή
Έντονες αντιδράσεις από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, έχει ξεσηκώσει η απόφαση (27195/24.12.2014) της πρώην Υπουργού Τουρισμού με την παραχώρηση σε ιδιώτη, διάρκειας τριάντα τριών (33) ετών, παραλιακού φιλέτου της πόλης, χωροθετώντας καταφύγιο 100 τουριστικών σκαφών στη θέση Ποσειδώνιο του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ414/31.12.2014).
Με την σκανδαλώδη αυτή υπουργική απόφαση, παραχωρείται σε ιδιώτη και συγκεκριμένα στον Ναυτικό Όμιλο Ανοιχτής Θάλασσας (Ν.Ο.Α.Θ.), η εκμετάλλευση τμήματος της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας τετελεσμένα στην ανάγκη για ενιαίο προγραμματισμό και σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου της πόλης.
Να τονιστεί πως η ανάγκη για ενιαίο σχεδίασμά του παραλιακού μετώπου έχει εκφραστεί και από παρελθούσα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και σε αυτή τη βάση έχει επισήμως εξαγγελθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με το αυτό αντικείμενο.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκταση είναι σε κομβικό σημείο για την ενιαία αντιμετώπιση και τη συνέχεια που θα πρέπει να χαρακτηρίζει την αξιοποίηση ως ελεύθερου, κοινόχρηστου, δηµόσιου χώρου της παραλιακής ζώνης των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.
Να σημειωθεί δε πως, η έκταση, για την οποία δόθηκε η έγκριση χωροθέτησης καταφυγίου τουριστικών σκαφών, εμπίπτει σε κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού, σε κοινόχρηστη ζώνη παραλίας, και σε ζώνη παλαιού αιγιαλού που είναι καταγραμμένη ως δημόσιο κτήμα ΒΚ2580, και έχει παραχωρηθεί ως τμήμα μεγαλύτερης έκτασης εμβαδού 41.500 τ.μ. στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με το υπ 'αριθμ. 23503/18-12-1976 παραχωρητήριο του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως.
Επίσης ο χώρος υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου εμπίπτει κατά τμήμα του, στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Κόλπου της Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 344/Β/89, 661/Β/89 και 715/Β/89).
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
• Την άμεση ακύρωση της με αριθμό 27195/24.12.2014 Υπουργικής Απόφασης της πρώην Υπουργού Τουρισμού με την οποία παραχωρείται δημόσια γη σε ιδιώτη.
• Να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση, στο πλαίσιο αναβάθμισης της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης, ως ελεύθερος, κοινόχρηστος και δηµόσιος χώρος ικανοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες.
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Ελένη Γερασιμίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.