Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Λίτσα Αμανατίδου: "Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες"

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθούν οι αδικίες και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, αναφέρει σε συνέντευξή της στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, αλλά όπως τονίζει, «η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας που επέφεραν οι ασκούμενες επί δεκαετίες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο».

Η κ. Αμμανατίδου επισημαίνει επίσης ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση βασίζεται στην «ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στα μνημόνια και θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους με μοναδικό μέλημα το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Για πρώτη φορά ένα αριστερό κόμμα αποτελεί τον κορμό μιας συγκυβέρνησης. Τι πρέπει να περιμένει ο πολίτης από εσάς;
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ο λαός αναδεικνύει την Αριστερά σε πρώτη δύναμη. Είναι προφανές ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Πρώτον, του αδιεξόδου στο οποίο είχαν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα μνημόνια, τις πολιτικές λιτότητας και τη διαφθορά. Δεύτερον, της προοπτικής και της ελπίδας που ενέπνευσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα λιγότερο από όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά: άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης, αλλά και μία άλλη λογική διακυβέρνησης με διαφάνεια, με συμμετοχή των πολιτών και σεβασμό στη Δημοκρατία.

Eχετε κάνει συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. με τους οποίους έχετε ιδεολογικές διαφορές. Πιστεύετε ότι η συνεργασία σας θα μακροημερεύσει και πάνω σε ποιους τομείς;
Η συνεργασία με το κόμμα των ΑΝΕΛ δεν έχει γίνει στον αέρα, αλλά πάνω στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό το πρόγραμμα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συμφώνησαν, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους, γιατί αντιλαμβάνονται πλήρως την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στα μνημόνια και θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους με μοναδικό μέλημα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Οπως φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις, όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της κυβέρνησης είναι αποφασισμένα να εφαρμόσουν μέχρι τέλους αυτές τις δεσμεύσεις.

O ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή βλέπετε πως έχει αρχίσει σταδιακά να μεταθέτει ορισμένες εξαγγελίες σε βάρος τετραετίας;
Είχε γίνει σαφές από την αρχή ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παρουσίαζε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και κάποια άλλα που είναι μακροπρόθεσμα. Οι προτεραιότητές μας δεν έχουν αλλάξει και θα επαναλάβω ότι αυτό έγινε σαφές και από τις προγραμματικές δηλώσεις. Πιστεύω, εξάλλου, πως είναι κατανοητό σε όλους ότι ούτε οι αδικίες εις βάρος των πολιτικών, ούτε η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας που επέφεραν οι ασκούμενες επί δεκαετίες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως σε έναν μήνα ή σ' ένα χρόνο.

Είναι εύκολο να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ανθρωπιστική κρίση, όπως είχατε υποσχεθεί προεκλογικά;
Εύκολο δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση. Με 1,5 εκατ. και πλέον καταγεγραμμένους ανέργους -διότι στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσιοι- και την πλειοψηφία των νοικοκυριών κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, έχουμε μακρύ δρόμο. Για αυτό ξεκινάμε, δεν χάνουμε χρόνο. Ηδη όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση έχει έτοιμα δύο σημαντικά νομοσχέδια. Το ένα νομοσχέδιο αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και στη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων. Το δεύτερο αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και περιλαμβάνει μέτρα για τη δωρεάν σίτιση, τη δωρεάν παροχή ρεύματος, τη στέγη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για χιλιάδες οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.

Ποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθούν για να υπάρξει η ανάπτυξ;
Για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει η χώρα μας να σταματήσει να βασίζεται στον εξωτερικό δανεισμό, να σταματήσει η αποβιομηχάνιση, η ερήμωση της υπαίθρου και η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές. Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να παράγει, γι' αυτό μιλάμε για Παραγωγική Ανασυγκρότηση, θεσπίζοντας και αντίστοιχο υπουργείο. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα πετύχουμε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό;
Σε έναν βαθμό απάντησα προηγουμένως στην ερώτησή σας, γιατί ανάπτυξη, με τους όρους που η νέα κυβέρνηση την αντιλαμβάνεται, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δραστική μείωση της ανεργίας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα βάλει ένα φρένο στη μεταναστευτική ροή των νέων, ενώ η έμφαση στην καινοτομία και στην έρευνα, που αποτελεί βασική μας θέση, θα κρατήσει στη χώρα το επιστημονικό δυναμικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.