Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Να ποιοι κρατούσαν στα "συρτάρια" τους φακέλους για διαφθορά

Με αιχμές κατά των υπηρεσιακών παραγόντων της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά, οι οποίοι, αν και είχαν στα χέρια τους φακέλους για σκάνδαλα και φαινόμενα διαφθοράς "δεν τους αντιμετώπισαν "με το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον και την απαιτούμενη υπευθυνότητα", αποχώρησε χθες από τη γενική γραμματεία Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Γιώργος Σούρλας.


Είχαν αφαιρέσει αρμοδιότητες και υπηρεσίες
Στην επιστολή του ο Γ. Σούρλας αναφέρει ότι από τη θέση του προχώρησε σε ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας "καρφώνοντας" την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ότι όλα αυτά έγιναν "με περιορισμένες αρμοδιότητες και τον τελευταίο χρόνο, μετά την τροποποίηση του οργανισμού του υπουργείου, χωρίς την υπαγωγή καμιάς οργανικής μονάδας στη Γενική Γραμματεία".
Ο ίδιος αναφέρει ότι "προχωρήσαμε μεταξύ άλλων ενεργειών στο άνοιγμα 'καυτών' φακέλων, σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής" που επιβαρύνουν την εθνική οικονομία με απώλειες εισοδημάτων που ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ τον χρόνο και σημειώνει ότι αυτές οι περιπτώσεις "όταν ανακοινώθηκαν, προκάλεσαν ποικίλες αναταράξεις, περίεργες αντιδράσεις παραγόντων".

Η διαφθορά οδήγησε στη χρεοκοπία
Σύμφωνα με τον απερχόμενο γενικό "τα στοιχεία των φακέλων, των σκανδάλων της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και γενικότερα της δράσης μας στη Γραμματεία (που αναφέρονται στο απολογιστικό σημείωμα της θητείας μας), δεν αντιμετωπίστηκαν με το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον και την απαιτούμενη υπευθυνότητα, παρότι δεν αμφισβητήθηκαν από αρμόδιους παράγοντες".
Ο Γ. Σούρλας τέλος κάλεσε τη νέα κυβέρνηση, που από την θέση της αντιπολίτευσης πρόβαλε τα στοιχεία αυτά, να τα αξιοποιήσει από τη σημερινή της θέση και καταλήγει: "Σε κάθε προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, εξάρθρωσης των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας, αντιμετώπισης της ασυδοσίας της οικονομικής ολιγαρχίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και οι κυβερνώντες σήμερα, θα είμαστε αρωγοί, δεδομένου ότι η πάταξη της διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση -αλλά και η εμπέδωση της διαφάνειας παντού- είναι εθνική υπόθεση, είναι ευθύνη όλων μας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.