Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Βάφτηκαν και πάλι κόκκινα τα νερά του Θερμαϊκού

To φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» έκανε και πάλι την εμφάνισή του, με συνέπεια να γίνουν τις τελευταίες ημέρες, για μία ακόμη φορά, κόκκινα τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου στη Θεσσαλονίκη.

Αιτία το φαινόμενο, το οποίο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν, δημιουργεί μια τεράστια κοκκινωπή κηλίδα στα νερά και έχει για κύριο χαρακτηριστικό του την έντονη δυσοσμία.
«Η ερυθρά παλίρροια εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών. Θα κρατήσει μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, θα κάνει τον κύκλο της» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος.
Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Θερμαϊκό Κόλπο, συνήθως δύο φορές το χρόνο. Πέραν της έντονης μυρωδιάς και της «περίεργης» απόχρωσης του νερού, το φαινόμενο έχει και οικονομικές -μεταξύ άλλων- επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.