Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Όταν τα ελληνικά νιάτα διαμαρτύρονταν για την προίκα στους Γλύξμπουργκ

Η βασιλική οικογένεια Γλύξμπουργκ πλούτισε αναμφισβήτητα σε βάρος του ελληνικού λαού, όσο εξουσίαζε αυτή τη χώρα, χώρια βέβαια το τεράστιο πολιτικό κόστος από τα βασιλικά πραξικοπήματα τύπου Ιουλιανών, τις καθαιρέσεις πρωθυπουργών, την ορκωμοσία της χούντας και τόσα άλλα.

Είναι επίση γνωστά τα ... "κερατιάτικα" που πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή εμείς οι ίδιοι, οι πατεράδες και οι παππούδες μας για να προικιστεί η πριγκίπισσα Σοφία, όταν στις 14 Μαίου 1962, η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης, είχε  παντρευτεί τον Ισπανό τότε πρίγκιπα των Αστουριών, Δον Χουάν Κάρλος.  Και με απαίτηση του παλατιού, είχε δοθεί από τα κρατικά ταμεία ως προίκα στη Σοφία ένα τεράστιο για την εποχή ποσό που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ανέρχονταν στα 9 εκατομμύρια δραχμές "απαλλασσόμενο από κάθε φορολογία". 

Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής πρεσβείας της Αθήνας, το πραγματικό ύψος της προίκας είχε ανέλθει στο μυθώδες ποσό των 200.000 χρυσών λιρών, που καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου από το ελληνικό κράτος. Και βέβαια στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονταν τα όσα μας είχε κοστίσει η φιλοξενία των τριών βασιλιάδων, των έξι βασιλισσών και βασιλομητόρων, των 42 πριγκήπων, των 56 πριγκιπισσών και των 22 δουκών και άλλων  τιτλούχων από 29 χώρες, πριγκιπάτα και δουκάτα που είχαν μαζευτεί τότε στην Αθήνα για το γάμο, τους ταίζαμε, τους κοιμίζαμε, τους φυλάγαμε και τους σεριανούσαμε να κάνουν τις βόλτες τους, όλα αυτά με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

Η προίκα εκείνη, είχε γίνει το κυρίαρχο σύνθημα "προίκα στην Παιδεία και όχι στη Σοφία" που φώναζαν επί χρόνια και μέχρι τη δικτατορία, οι φοιτητές στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων της χώρας, αγωνιζόμενοι για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Πληρώναμε βλέπετε προίκες, ενώ τα σχολεία μας δεν είχαν αίθουσες για διδασκαλίας και τα παιδιά μας δεν μπορούσαν να μάθουν γράμματα καθώς έλειπαν δάσκαλοι και καθηγητές καθώς το κράτος της δεξιάς επί ΕΡΕ επικαλούνταν κάθε τόσο ότι "δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.