Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020

Ένα Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ν. Καζαντζάκη προς τους βορειοελλαδίτες πριν 74 χρόνια

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τις πρώτες ημέρες του 1946, η  "Εφημερίδα των Βαλκανίων" που εξέδιδε από το 1918 στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Καστρινός, δημοσίευε στην πρώτη της σελίδα και σε περίοπτη θέση ένα ευχετήριο μήνυμα για το νέο έτος προς τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, που απεύθυνε ο Νίκος Καζαντζάκης, ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως, κορυφαίος μας λογοτέχνης.

"Είμαι ευτυχής γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ προς το λαό της Βόρειας Ελλάδας μέσον της αγαπητής "Εφημερίδος των Βαλκανίων", έγραφε εισαγωγικά ο δγημιουργός του "Ζορμπά", του "Χριστός ξανασταυρώνεται", του "Τελευταίος πειρασμός" και τόσων άλλων, που τότε ήταν 63 χρόνων.
Ο Καζαντζάκης, γνωρίζονταν με τον Καστρινό από το Δεκέμβριο του 1927, όταν ο σημαντικός συγγραφέας μας είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον στενό του φίλο, τον Ελληνορουμάνο συγγραφέα Παναίτ Ιστράτι, τον επονομαζόμενο και "Γκόργκι των Βαλκανίων", επιστρέφοντας με πλοίο από τη Σοβιετική Ένωση, όπου είχαν παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια της ΟΚτωβριανής Επανάστασης. Και μάλιστα τότε, η "Εφημερίδα των Βαλκανίων" ήταν η μόνη που είχε καταχωρήσει δηλώσεις των δύο σημαντικών διανοούμενων. Και έκτοτε, Καστρινός και Καζαντζάκης διατηρούσαν επαφή, πολύ περισσότερο που η εφημερίδα του Βορειοελλαδίτη δημοσιογράφου απεύθυνονταν σε ένα δημοκρατικό και φιλελεύθερο κοινό που έφτανε μέχρι την αριστερά.
Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος που ο μεγάλος των ελληνικών γραμμάτων στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προέτρεπε τους Έλληνες "να καταβάλουν για τα εθνικά ζητήματα τόση αφοσίωση, εξυπνάδα και συνοχή όση και για τα ατομικά τους ζητήματα. Τότε η Ελλάδα θα πάει μπροστά".
Παράλληλα ο Νίκος Καζαντζάκης πρότεινε τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός ισχυρού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς, όπως τόνιζε: 
"Τότε και μόνο μεγάλες μάζες του ελληνικού λαού, πολύ μεγαλύτερες παρ' όσο γνωρίζουμε, που δεν μπορούν πιά να ανήκουν στην αστική δημοκρατία και δεν θέλουν να ενταχθούν στον κομμουνισμό, θα βρουν την πιό σταθερή και συγχρονισμένη πολιτική τους στέγη".
Ακολουθεί ολόκληρο το ευχετήριο μήνυμα του Καζαντζάκη για την καινούρια χρονιά, που όπως είπαμε δημοσιεέθηκε στην "Εφημερίδα των Βαλκανίων" στις 21 Ιανουαρίου 1946, καθυστερημένα βέβαια, καθώς, όπως συμπεραίνουμε, είχε αποσταλεί ταχυδρομικώς:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου