Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Ένα "λουκούλλειο γεύμα" για τον Ελ. Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη


Ιανουάριος 1913. Έχουν περάσει μόλις 2,5 μήνες από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωσή της στον ελληνικό εθνικό κορμό και στην πόλη αφικνείται σιδηροδρομικώς, προερχόμενος από το Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά το τέλος μιας βαλκανικής περιοδείας του σε Βουλγαρία και Σερβία. 

ΟΙ αρχές της πρωτεύουσας της ελληνικής Μακεδονίας αλλά και οι Έλληνες βουλευτές που επισκέπτονταν εκείνες τις μέρες την απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη για να τη γνωρίσουν, παραθέτουν γεύμα προς τιμή του στο πολυτελές ξενοδοχείο "Όλυμπος Παλλάς" που βρισκόταν στη σημερινή παραλιακή λεωφόρο Νίκης. 

Το γεύμα εκείνο έμεινε ξακουστό όχι μόνο για την πολυτέλεια που υπήρχε αλλά και για τα εκλεκτά εδέσματα  που προσφέρθηκαν στον Ελευθέριο Βενιζέλος και τους υπόλοιπους 15 τον αριθμό συνδαιτημόνες.

Όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής: , "η τράπεζα του μεγαλοπρεπούς ξενοδοχείου ήτο καλλιτεχνικώτατα κεκοσμημένη. Θαύμα ιδέσθαι. Άνθη βαρύτιμα εκάλυπτον αυτήν πάντα δε τα σκεύη ήσαν πολύτιμα. Ο κ. Βενιζέλος επανειλημμένως εξέφραζε τον θαυμασμόν του τόσον δια την πολυτέλειαν της όλης αιθούσης όσον και την της τραπέζης". 

Από τα ίδια δημοσιεύματα πληροφορούμαστε και το πολυτελές μενού που όπως ακριβώς περιγράφονταν, περιλάμβανε:

-Ορεκτικά (μεζέδες) Μαυροβουνιώτικα.

-Ψάρι αλλά Σουέζ με σάλτσα Χαμηδιέ.

-Τουρκμενού (πλάτες) Μπαρμπαρόσα

-Σπαράγγια Σνέϊδερ-Κανε με σάλτσα Σαρανταπόρου.

-Φασιανός συνεννοήσεως (;) και σαλάτα Αγίου Ιακώβου.

-Γλύκισμα "Ευρωπαϊκή Τουρκία".

-Επιδόρπια Ρουμανίας.

-Οίνοι: Ομπερμερέλ Νιάουστα (Μάρκου, Αντωνάκη), Σαμπάνια Ακτιβάν.

(Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, 29 Ιανουαρίου 1913, σ. 2η.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.