Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Τα Θεοφάνια στη Νέα Μηχανιώνα πριν 74 χρόνια

Θεοφάνεια του 1950 στη Νέα Μηχανιώνα: Η κατάδυση του Σταυρού
Σπουδαίο γεγονός, ήταν για την παλιά Μηχανιώνα, όπως εξάλλου και σήμερα, ο εορτασμός των Θεοφανίων και στην παλιά σκάλα του χωριού, ακόμη από τα πρώτα χρόνια που δημιουργήθηκε η Νέα Μηχανιώνα, συνέρρεαν όλοι οι κάτοικοι για να παρακολουθήσουν τον αγιασμό των υδάτων, όπως δείχνουν και οι 4 φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και είναι από την ανάσυρση του Σταυρού πριν 74 χρόνια. 

Ο κολυμβητής που ανέσυρε το Σταυρό
Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Παρασκευά Ποτηρόπουλου Νέα Μηχανιώνα: Από τις χαμένες πατρίδες στην πατρίδα του σήμερα, ο οποίος σημείωνε το 2003, όταν εκδόθηκε το βιβλίο:
«Στη γιορτή των Θεοφανείων, στα Φώτα, ο αγιασμός των νερών στη σκάλα του λιμανιού, συγκεντρώνει ως σήμερα το σύνολο των καϊκιών, ωστόσο η συμμετοχή όλων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και την καθιστούσε ξεχωριστή γιορτινή μέρα για την κοινότητα».
Θεοφάνεια 1950: Στην παλιά σκάλα της Νέας Μηχανιώνας
Όπως περιέγραφε την τελετή του αγιασμού ο παλιός Μηχανιώτης, Γεώργιος Ματσάγκος: «Του Σταυρού, όλος ο κόσμος ήταν κάτω. Από την παλιά σκάλα ήταν καλή ώρα ο παπάς, τον βάζαν σ’ ένα καίκι. Δώδεκα παιδιά, δεκατρία παιδιά, η νεολαία κάτω στην παραλία να βουτήξει. Έβγαινε ο παπάς με τη βάρκα, πήγαινε από κει, τον έριχνε».

Θεοφάνεια 1950: Η πομπή στην παραλία της Νέας Μηχανιώνας
Και η Σοφία Ρούσογλου εξιστορούσε: «… Όταν ρίχναν τον Σταυρό στη θάλασσα, τα παλληκάρια πέφταν δέκα-δεκαπέντε να πάρουν το Σταυρό. Και όταν τον παίρναν και μετά, γυρίζαν τα σπίτια όλα στη σειρά και λέγαν τον Ιορδάνη, να χαιρετίσουμε το Σταυρό, και τα ρίχναμε λεφτά τα παιδιά να παν να γλεντήσουν» .

Παρασκευά Ποτηρόπουλου,
 Νέα Μηχανιώνα: Από τις χαμένες πατρίδες στην πατρίδα του σήμερα, Θεσσαλονίκη 2003, University Studio Press, σ.214 

1 σχόλιο:

  1. Στην τελευταία φωτογργαφία (πομπής) διακρίνεται η νέα σκάλα (Ταφ), άρα πρέπει να είναι αρκετά μεταγενέστερη... από την προηγούμενη που δείχνει την παλια (ξύλινη) σκάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.