Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Θύελλα αντιδράσεων για εισήγηση κατάργησης του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων


Σάλο σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο, έχει προκαλέσει η εισήγηση της κοινοπραξίας των συμβούλων του Δημοσίου Planet – Deloitte στην κυβέρνηση, για κατάργηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή εκφράζουν με δηλώσεις τους εκδότες και διευθυντικά στελέχη πολλών ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, καθώς και πολιτικά κόμματα.
 
«Ένας μηχανισμός όπως το ΑΜΠΕ είναι αναγκαίος για την προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και για την επιβίωση των περιφερειακών, κυρίως, Μέσων ενημέρωσης» επισημαίνει ο διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα», Χρήστος Μεμής.
Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Real», Νίκος Χατζηνικολάου, τονίζει ότι «το ΑΜΠΕ επί δεκαετίες είναι ένα από τα σημαντικότερα "εργαλεία" ενημέρωσης, τόσο των δημοσιογράφων της χώρας, όσο και των διεθνών μέσων. Αποτελεί ταυτόχρονα μία ισχυρή φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τα μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα ενημέρωσης της κοινής γνώμης».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Νίκος Φίλης, υπογραμμίζει ότι «η διατήρηση και αναδιοργάνωση του ΑΜΠΕ είναι αναγκαία προκειμένου να κατοχυρωθεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και να αναστηλωθεί το διεθνές κύρος της χώρας».
«Ταφόπλακα για τα περιφερειακά μέσα θα είναι το κλείσιμο του ΑΜΠΕ», όπως λέει ο εκδότης της εφημερίδας, «Χανιώτικα Νέα», Ιωάννης Γαρεδάκης και συμπληρώνει: «Το ΑΜΠΕ είναι πηγή ενημέρωσης και μέσα από αυτό τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης αντλούν την ειδησεογραφία εσωτερικού και εξωτερικού».
Απαραίτητη και σημαντική χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ΑΜΠΕ ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Πάνος Αμυράς, και επισημαίνει ότι «μία διεθνής ελεγκτική εταιρεία δεν μπορεί να αξιολογήσει πλήρως τις παραμέτρους του ΑΜΠΕ, πέρα από τα οικονομικά στοιχεία».
Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ελευθερία», Χρήστος Τσαντίλας, λέει ότι «διαφωνούμε πλήρως με το κλείσιμο του ΑΜΠΕ, που είναι πολύτιμο μέσο ενημέρωσης για τον περιφερειακό Τύπο».
«Κάθε χώρα που υπάρχει στο χάρτη του ΟΗΕ και σέβεται τον εαυτό της έχει ένα εθνικό πρακτορείο», δηλώνει ο διευθυντής της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», Τραϊανός Χατζηδημητρίου,
«Είναι αλλού νυχτωμένοι αυτοί που εκφράζουν τέτοιες απόψεις», δηλώνει ο διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Κωνσταντίνος Μάγνης. Από την πλευρά του ο διευθυντής της εφημερίδας «Μακεδονία», Μιχάλης Αλεξανδρίδης τονίζει ότι «είναι καταστροφική η εισήγηση για το κλείσιμο του ΑΜΠΕ. Αυτοί που τα εισηγούνται βλέπουν μόνο τα οικονομικά στοιχεία χωρίς να βλέπουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική κοινωνία».
Ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Νέα Εγνατία» και του ράδιο Alpha Καβάλας χαρακτηρίζει «παράλογη την εισήγηση για κλείσιμο» του Πρακτορείου και τονίζει ότι «είναι απαραίτητη η λειτουργία του ΑΜΠΕ για την παρουσία των ελληνικών θέσεων στον κόσμο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «είναι προκλητικό κάποιοι να «συμβουλεύουν», αμειβόμενοι με χρήματα του ελληνικού λαού, να κλείσει ή να ιδιωτικοποιηθεί το ΑΜΠΕ. Το Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι η «καρδιά της ενημέρωσης στην Ελλάδα, η πηγή για εκατοντάδες μεγάλα και μικρά ΜΜΕ».
«Μόνο ΑΠΕ-ρίσκεπτοι θα σκεφτόντουσαν να κλείσουν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη επισημαίνει ότι «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το δικαίωμα του πολίτη στην έγκυρη πληροφόρηση και το ΑΜΠΕ είναι πραγματικά ένας τέτοιος δίαυλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.