Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Προβάδισμα Ν.Δ. δίνουν 3 νέες δημοσκοπήσεις


Σαφές προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και δύο ημέρες πριν αρχίσει η απαγόρευση μετάδοσης γκάλοπ.
Στην πρόθεση ψήφου βάσει της δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του Alpha, προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 26%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,3%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 4,2%.
Εκτός Βουλής μένουν η Δημιουργία Ξανά με 2,5%, ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1% για το κάθε κόμμα.
Στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να συμβεί στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητική αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης, το 72,9% έχει την άποψη ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη, ενώ το 19% ζητεί να ακυρώσουμε τις συμφωνίες και να επιστρέψουμε στη δραχμή.
Δημοσκόπηση της Alco για το newsit.gr δείχνει τη ΝΔ να σημειώνει προβάδισμα 2,3 μονάδων, συγκεντρώνοντας το 25%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δεύτερο κόμμα με 22,7%.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει απώλειες, συγκεντρώνοντας το 12,5% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,2%,  το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, η Δημιουργία Ξανά με 2,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4% και ο ΛΑΟΣ με 1%.
Πρώτη εμφανίζει τη ΝΔ με διαφορά 2,4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκόπηση της DATA RC για την εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Πιο αναλυτικά, ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 24,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% και τρίτο κόμμα εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με 12%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,9% και η Χρυσή Αυγή με 4,7%. Η Δημιουργία Ξανά συγκεντρώνει το 2,4%, ο ΛΑΟΣ το 1,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι το 0,8%
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 61,4% έναντι 27,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Σάββατο η απαγόρευση
Από το Σάββατο 2 Ιουνίου ισχύει η απαγόρευση δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου εταρειών δημοσκοπήσεων (ΣΕΔΕΑ) Σπύρος Ζαβιτσάνος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δημοσκοπήσεων Ηλίας Νικολακόπουλος επανέλαβαν, εν όψης της επαναφοράς της 15θήμερης απαγόρευσης δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων, τη θέση ότι:
«Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την ελευθερία στην διακίνηση των πληροφοριών και τους ενημερωμένους πολίτες αλλά από την ανεξέλεγκτη φημολογία και τη διακίνηση πληροφορίας που δεν υπόκειται σε κανέναν νόμο του Κράτους και σε κανένα Κώδικα Δεοντολογίας».
«Με αυτά τα δεδομένα εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε 'πληροφορίες' ή φήμες αναφερόμενες σε ευρήματα δημοσκοπήσεων, μετά την 2/6/2012 καθώς είναι πολύ πιθανό αυτές να είναι ελλιπείς, ψευδείς ακόμη και σκόπιμα παραπλανητικές» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.